"Furija” i atipični drim-tim jure zlato

“Crvena furija” će igrati u najjačem mogućem sastavu i ovo je posljednja prilika da uradi nešto više pred svojima navijačima
0 komentar(a)
Španija, Foto: FIBA
Španija, Foto: FIBA
Ažurirano: 30.08.2014. 08:07h

Španija će drugi put u istoriji (prvi put 1986. godine) biti domaćin Svjetskog prvenstva u košarci, na kojem će nastupiti 24 najbolje reprezentacije.

Takmičenje će trajati do 14. septembra, a titulu brani selekcija Amerika.

“Crvena furija” će igrati u najjačem mogućem sastavu i ovo je posljednja prilika da uradi nešto više pred svojima navijačima.

Nakon ovog takmičenja, od reprezentacije se opraštaju Pau Gasol, Huan Karlos Navaro i Hoze Manuel Kalderon.

Španci su i 2007. godine bili favorite na EP, igrali su kući, ali su u finalu izgubili već dobijen meč od Rusa, košem Džej Ar Hodena.

Ostaje da se vidi kako će se sada izboriti sa pritiskom.

“Odradili smo dobre pripreme, spremni smo. Želimo zlato, ali znamo i da isto žele svi rivali. Dug je put do toga, ali vjerujem da imamo kvalitet da na kraju dođe do titule. Znamo das mo jedan od favorite, ne bježimo od te uloge. Igrali smo sve bolje i bolje kako je vrijeme odmicalo. Momci jedva čekaju početak i vjerujem da ćemo obradovati navijače. Najmanje što im možemo priuštiti je plasman u finale”, istakao je Huan Antonio Orenga, selector Španije.

Osim njih, kao kandidat za zlato, ubraja se Amerika, koja dolazi bez najvećih zvijezda (Lebron Džejms, Kobi Brajant, Kevin Djurent, Blejk Grifin, Pol Džordž, Kris Pol...).

Ostali će šansu čekati iz prikrajka.

“Veoma je lako raditi sa ovim momcima, pravi su profesionalci. Naš glavni zadatak je bio da njihov kvalitet ukomponujemo na pravi način. Nadam se da smo u tome uspjeli. Naš cilj je zlato, znamo da će biti teško. Međutim, idemo korak po korak. Vjerujem u ovaj tim i nadam se novj tituli”, optimista je selector Amerike Majk Kšiševski.

Reprezentacije su podijeljene u četiri grupe sa po šest timova, a u osminu finala idu četiri prvoplasirane selekcije.

Naredno prvenstvo svijeta neće biti održano za četiri godine, kao što je do sada to bio slučaj, već 2019, kako ljubitelji sporta ne bi imali u istoj godini smotre najboljih fudbalera i košarkaša.

Plasman na Olimpijske igre u Riju, izboriće samo šampion, a ukoliko to bude Brazil, onda će viza pripasti poraženom finalisti.

Šampionat se otvara utakmicama Hrvatska - Filipini, odnosno Ukrajina - Dominikanska republika.

Oba meča počinju u 12.30 sati.

Raspored

Grupa A: Egipat - Srbija (15.30), Francuska - Brazil (18), Iran - Španija (22)

Grupa B: Hrvatska - Filipini (12.30), Portoriko - Argentina (17.30), Grčka - Senegal (20)

Grupa C: Ukrajina - Dominikanska republika (12.30), Novi Zeland - Turska (16), SAD - Finska (21.30)

Grupa D: Angola - Južna Koreja (13.30), Australija - Slovenija (17.30), Meksiko - Litvanija (20)

Bonus video: