Pavićević: I da imam ugovor, ne bih podnio ostavku

"Nemam poziciju poslije ove akcije po kojoj bih ja mogao da podnesem ostavku. Nemam zvaničan ugovor, imam samo dogovor, po kojem dobijam akciju", istakao je selektor "crvenih"
90 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2014. 15:09h

Poslije rezultatskog kraha u Lejdenu, gdje je Holandija drugi put za deseta dana očitala košarekašku lekciju, ekspedicija Crne Gore se vratila u domovinu.

Pognutih glava igrači su prolazili jedan za drugim, svjesni da su propustili veliku priliku da se nađu na Evropskom prvenstvu.

Selektor Luka Pavićević stao je pred predstavnike medija i iz svog ugla obrazložio razloge debakla u kvalifikacijama.

““Rezultat sam po sebi govori, mi nismo uspjeli da ostvarimo izuzetno važan cilj, a to je plasman Crne Gore na Evropsko prvenstvo 2015. Ne ostvarivanjem tog plasmana napravili smo korak unazad za reprezentaciju, a mislim i za košarku u Crnoj Gori. Mi kao direktni učesnici, takmičari ili kao nosioci projekta u ovim kvalifikacijama osjećamo se veoma tužno i razočarano, što je ovo ljeto proteklo u ovakvom raspoloženju i što nismo uspjeli da našem narodu i našoj košarci obezbijedimo mjesto na tako velikom takmičenju. Mislim da smo dobrom organizacijom priprema uspjeli da prevaziođemo velike poteškoće koje smo imali u toku okupljanja ekipe na samom startu. Mi smo vrijedno i kvaliteno radili i u same kvalifikacije smo ušli sa određenim nivom igre koji je bio neophodan da bi se ostvario cilj. Ključni momenat bio je povreda, u drugom kolu, izuzetno važne karike, našeg prvog krilnog centra Milka Bjelice, poslije koje mi više nismo imali isto nivo igre u odbrani i u napadu. U tom momentu moralo je da kao ekipa djelujemo gotovo perfektno, na nivou neke specijalne jedinice i, nažalost, moram da konstatujem da upravo u tom segmentu nismo uspjeli da se izdignemo. Ekipa Holandije koja nas je u direktnoj borbi za plasman u dva meča izbacila, upravo je posjedovala te kvalitete i zasluženo prošla dalje”, istakao je Pavićević.

Ostavku, kako je rekao, neće podnijeti, jer nema ugovor, već dogovor sa ljudima iz saveza da vodi nacionalni tim od akcije do akcije.

““Moji planovi su da poslije tri godine predanog rada u reprezentaciji i klubu povučem crtu, da se posvetim sebi. Napravio sam određene lične i profesionalne žrtve u svemu ovome i da ću probati da se stabilizujem i na ličnom i na profesionalnom planu. Što se tiče košarkaške reprezentacije, prvo će morati da uslijedi jedna analiza, nakog koje će trebati da se utvrdi dalji pravac. Nemam poziciju poslije ove akcije po kojoj bi ja mogao da podnesem ostavku. Nemam zvaničan ugovor, imam samo dogovoru, po kojem dobijam akciju. Kvalifikacije za EP i ako uspijem ekipu da sprovedem na to takmičenje, automatski zaslužujem i da je vodim dalje. Mi to nismo uspjeli, nemam na šta da podnesem ostavku, a retorički gledano i da imam na šta da je podnesem, ne bih je podnio”.

Priznao je da snosi najveću odgovornost što se nije ispunio glavni cilj.

“Ja sam selektor i samim tim snosim najveću odgovornost za neprolazak na EP. Treba napraviti i bolju analizu i vidjeti da li u ovom sastavu i u ovoj situaciji, bilo baš tako dominantno da Crna Gora dobije sve te utakmice i da prođe. Imali smo šansu, da bi iskoristili tu šansu trebalo je da budemo na određenom nivou, nismo bili na tom nivou i normalno je da snosim najveću odgovornost.”.

Pavićević je objasnio i da je ovo značajan korak unazad.

“Pokušavao sam od samog starta kvalifikacija da istaknem koliko su značajnije od samog EP za Crnu Goru. Iz prostog razloga što nam osiguravaju pristup i nastupanje na velikom takmičenju. Loše odrađene kvalifikacije u rezultatskom smislu izbacuju Crnu Goru dvije godine van evropske scene i to će da ima posljedice. Crna Gora nije košarkaška velesila i određeni pristupi, kakvog smo imali prije odlaska na EP prošle godine, tipa idemo na medalju, nisu realni pristupi. Ovo može da bude i momenat u kojem će, možda, da se napravi drugi pristup u izgradnji košarkaške budućnosti. Ne treba da se misli da se plasman Crne Gore na EP smatra zagarantovanim, jer nam se to sada obilo o glavu”, zaključio je Pavićević.

Galerija

Bonus video: