Trenerske legende: Žeravica, Profa i Duda

Jugoslavija (SFRJ i SRJ) je čak pet puta bila šampion svijeta - 1970, 1978, 1990, 1998. i 2002. Značajan doprinos su dali i igrači koji su na neki način povezani sa Crnom Gorom
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2014. 14:46h

Jugoslavija (SFRJ i SRJ) je čak pet puta bila šampion svijeta - 1970, 1978, 1990, 1998. i 2002. Značajan doprinos su dali i igrači koji su na neki način povezani sa Crnom Gorom.

Prvo zlato (1970)

Domaćin: Jugoslavija

Ta godina je bila u znaku Jugoslavije.

To je bilo pretposljednje Svjetsko prvenstvo na kojem se nije igrao kup sistem.

Uloga domaćina i format takmičenja direktno su „lansirali” Jugoslaviju u drugi krug. Ranko Žeravica je fenomenalno sa klupe predvodio tim sastavljen od veoma kvalitetnih pojedinaca kao sto su Daneu, Simonović, Ćosić, Kapičić, Tvrdić, Jelovac, Rajković, Žorga, Skansi, Šolman, Plećas, Čermak.

U drugom krugu je najprije oružje položila Italija (66:63), a u naredna tri kola Jugoslavija je bez većih problema savladala Brazil, tada već dvostrukog šampiona svijeta, Čehoslovačku i Urugvaj. Pobjedom nad SAD-om (70:63), kolo prije kraja Jugoslavija je, u Ljubljani, obezbijedila prvo mjesto i najsjajnije odličje.

U posljednjem kolu novi šampion je pretrpio ubjedljiv i bezbolan poraz od Sovjeta.

Drugo zlato (1978)

Domaćin: Filipini

Svjetsko prvenstvo 1978. u Manili je proteklo u potpunoj dominaciji „zlatne generacije” profesora Aleksandra Nikolića, oca jugoslovenske košarke.

Dalipagić, Kićanović, Radovanović , Vilfan, Slavnić, Delibašić, Skroče, Ćosic, Krstulović, Jerkov, Žižic i Knego su do zlatne medalje stigli nakon 10 pobjeda u isto toliko mečeva.

U finalu - spektakl. Dva Aleksandra, dvije različite škole košarke, dvije taktički potkovane i izuzetno kvalitetne ekipe.

Aleksandar Nikolić je bio uspješniji od Aleksandra Gomeljskog.

Jugoslavija je u uzbudljivoj završnici, nakon produžetka, pobijedila fizički jači i visinom dominantniji SSSR rezultatom 82:81. Rivalstvo dvije velesile se nastavilo.

Treće zlato (1990)

Domaćin: Argentina

Dušan Ivković je na dalek put, u Argentinu, poveo provjerene snage sa prethodnih prvenstava i Olimpijskih igara: Petrovića, Divca, Rađu, Paspalja, Kukoča, Zdovca, Čuturu, Obradovića te Savića, Komazeca, Ćurčića i Jovanovića.

Jugoslavija je igrala u grupi A i zauzela drugo mjesto, iza Portorika. U drugoj rundi je trebalo odmjeriti snage sa Grčkom, Brazilom i SSSR.

Svi rivali su poraženi dvocifrenom razlikom. Već tada se naziralo da bi Duda nakon zlata na Evropskom prvenstvu godinu ranije mogao da se opet okiti titulom.

U polufinalu je savladana Amerika rezultatom 99:91, u finalu ponovo SSSR - 92:75.

Bonus video: