Crna Gora sa Holandijom, Pavićević ne želi da misli o drugima

"Ne smijemo da se opterećujemo rezultatima ostalih mečeva, jer je situacija za nas veoma teška i bez toga", rekao je selektor
11 komentar(a)
Luka Pavićević i igrači, Foto: Boris Pejović
Luka Pavićević i igrači, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.08.2014. 09:02h

Čitave kvalifikacije staju u posljednjih 40 minuta. Košarkaši Crne Gore gostuju Holandiji, a nažalost, ni trijumf u meču u Lejdenu (20 sati) ne znači da će naša selekcija izvaditi vizu za Evropsko prvenstvo.

Potrebno je da ekipa Luke Pavićevića osvoji dva boda i da se nada porazu Rumunije od Letonije ili da Bosna i Hercegovina u Rejkjaviku što ubjedljivije porazi Island. I Letonija i BiH su već osigurale prvo mjesto u grupi i igraju samo za prestiž. To je opterećenje pod kojim „crveni” dočekuju duel sa Holandijom, koja je slavila u „Morači” deset dana.

“Ne smijemo da se opterećujemo rezultatima ostalih mečeva, jer je situacija za nas veoma teška i bez toga. Sistem takmičenja na koji smo upozoravali od samog starta je takav da se može desiti da drugoplasirana selekcija sa četiri pobjede u grupi od četiri selekcije, može da ne izbori plasman na Eurobasket, za razliku od tima koji je upisao dvije pobjede u grupi sa tri reprezentacije. To je, međutim, nešto čime ne treba da se bavimo u ovom trenutku, jer je ispred nas jednostavan zadatak. Izuzetno neugodnu i disciplinovanu ekipu Holandije, moramo da savladamo kako znamo i umijemo”, napominje Pavićević.

Prvi duel sa Holanđanima riješen je u trećoj četvrtini, kada je Crna Gora odigrala loših 10 minuta.

Rival je to iskoristio, odlijepio se i potom meč mirno priveo kraju.

Sada je jasno da Crna Gora mora da igra maksimalno koncentrisano svih 40 minuta, kako bi se revanširala četi Tona van Helfterena.

“Za razliku od prvog meča u Podgorici, kada smo u drugom poluvremenu izgubili konce igre u napadu, a time i odbrane od kontranapada, moramo da budemo značajno mirniji i koncentrisaniji, kako bismo ispravnim napadom i uz dobar protok lopte, došli do pozitivnog rezultata. To je neophodno protiv tima koji igra usku odbranu kako bismo došli u dobru poziciju u napadu. Očekuje nas veoma zahtjevan meč, naročito zbog pritiska koji osjećamo. Iz tog razloga ne treba da se opterećujemo drugim rezultatima, jer na njih ne možemo da utičemo. Najvažnije je da ostvarimo pobjedu i završimo naš dio posla, a nakon toga ćemo vidjeti da li je to bilo dovoljno za ostvarenje cilja”, napominje selektor Crne Gore.

Za kapitena Suada Šehovića je važno što su „crveni” pred posljednje kolo sačuvali kolike-tolike šanse da se još jednom nađu na velikom takmičenju.

“Jasno je da više ne zavisi sve od nas, ali uradićemo sve da savladamo neugodnog protivnika kao što je Holandija. Znamo da neće biti lako ostvariti pobjedu bilo kojom razlikom jer se radi o disciplinovanom timu koji nas je iznenadio u Podgorici. Moramo da damo sve od sebe kako bismo slavili pred njihovim navijačima i onda da se nadamo da će nam se poklopiti i ostali rezultati kako bismo ostvarili cilj i plasirali se na treće uzastopno prvenstvo Evrope. Moramo da budemo disciplinovaniji nego što je to bio slučaj u prvom meču, moramo da zaustavimo njihov kontranapad, ne smije da nam se ponovi situacija da imamo 15-ak izgubljenih lopti, što protivnik kažnjava lakim poenima. Ukoliko uspijemo da ispunimo te zadatke, mislim da imamo šanse protiv protivnika koji igra duge napade i na oko 60 primljenih poena”, kazao je Šehović.

On se slaže sa selektorom, da se ne treba opterećivati onim što će uraditi Islanđani i Rumuni.

“Ne smijemo da razmišljamo o ostalim mečevima od kojih nam zavisi plasman na Eurobasket. Moramo da se koncentrišemo na naš duel i da pokušamo da odigramo na najbolji mogući način. Naša želja je da ostvarimo pobjedu, a o razlici ne smijemo da razmišljamo jer to može da bude opasno. Nakon što se završi duel protiv Holandije, vidjećemo rasplet u ostalim grupama i znati da li smo uspjeli da se plasiramo na šampionat Evrope. Letonija je favorit protiv Rumunije i nadamo se da će opravdati tu ulogu iako za njih taj meč nema rezultatski značaj”, zaključio je Šehović.

Iako su i „lale” u teškoj, gotovo bezizlaznoj situaciji kada je plasman na EP u pitanju, ne gube nadu

Žele da drugi put savladaju Crnu Goru, a potom da vide ishode drugih mečeva.

“Protiv Izraela smo igrali slabo, posebno u prvoj četvrtini, kada smo i izgubili meč. Sada se okrećemo duelu sa Crnom Gorom i želimo da pobjedom okončamo kvalifikacije. Znamo da neće biti lako, naš rival će željeti revanš za poraz na svom terenu, ali vjerujem da imamo kvalitet da ostvarimo još jedan trijumf”, optimista je Van Helfteren.

Letonija i BiH odlučuju o sudbini naše reprezentacije

Crna Gora, Holandija, Island ili Rumunija - po svemu sudeći dvije od ove četiri selekcije neće igrati na Evropskom prvenstvu.

U najgoroj poziciji su naša selekcija i „lale”, jer ne zavise od sebe, dok Islanđani i Rumuni sve drže u svojim rukama.

Rumuni dočekuju Letoniju i bilo kakva pobjeda ih, poslije 28 godina, vodi na EP.

U slučaju da Letonci slave, Crnoj Gori je potrebna pobjeda, ali sa kojom razlikom zavisi od meča Švedska - Slovačka.

Ako dobiju Šveđani minimalna, ako slave Slovaci, manja od 10 razlike.

Ako Rumunija i Crna Gora slave, onda će „crveni” navijati da BiH što ubjedljivije dobije Island.

Crna Gora, pred posljednje kolo, ima koš razliku -17, a Island +5.

Holanđani pozivaju navijače u pomoć

Holandija, kao i Crna Gora, juriće večeras pobjedu i nadati se da će se drugi rezultati poklopiti, te da će se plasirati na Evropsko prvenstvo ptvi put od 1989. godine.

Tim povodom, Holanđani su pozvali navijače da dođu i ispune dvoranu “Vajf Meihal” (kapacitet dvije hiljade).

U saopštenju su pozvali navijače da obuku narandžaste majice, ponesu neki navijački rekvizit i “podmažu” glasne žice.

Bonus video: