Argentina prvi prvak, SAD šampion pet godina

Ovo prvenstvo će biti prvo koje se igra po novim pravilima Fibe, na koja su svi igrači, osim onih koji igraju u NBA ligi, imali priliku da se naviknu u posljednje četiri godine
70 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2014. 20:28h

Ljubitelji fudbala su ovog ljeta imali svoj praznik, ali za one kojima je košarka u srcu, pravi praznik počinje tek 30. avgusta u Španiji, gdje će se održati 17. Svjetsko košarkaško prvenstvo.

Crna Gora, nažalost, neće učestvovati na najvećoj smotri košarke, ali događaj na kome će se odlučiti vladar planete za narednih pet godina nikako nije nešto što se propušta.

Ovo prvenstvo će biti prvo koje se igra po novim pravilima Fibe, na koja su svi igrači, osim onih koji igraju u NBA ligi, imali priliku da se naviknu u posljednje četiri godine.

A i sami cilj uvođenja tih pravila je bio približavanje NBA košarke onoj koja se igra u ostatku svijeta. Ove godine u Španiji trojke će se šutirati sa 6,75 metara, ali i promjena veličine reketa je nešto što se pokazalo da znatno utiče na stil igre, i otvara prostor za igru na poluodstojanju od koša.

Takođe, Centralni bord Fibe usvojio je plan o pomjeranju narednog Svjetskog prvenstva za 2019. godinu, i umjesto 24, pravo učešća će imati 32 najbolje ekipe, a evropska prvenstva će se održavati svake četiri godine.

Cilj je da se izbjegne preklapanje sa godinama održavanja svjetskog prvenstva u fudbalu. Još jedan od razloga je pritisak NBA timova koji su imali zamjerke na gust i naporan raspored takmičenja, pa u Fibi smatraju da će na ovaj način doprinijeti daljem razvoju i globalizaciji, kao i još većoj popularnosti košarke širom svijeta.

Jedino je Amerika bila svjetski šampion pet godina (1954 - 1959). To daje još veću važnost pitanju: ko će biti sljedeći?

Istorijat

Svjetska prvenstva u košarci su, poput njihovog fudbalskog pandana koji je počeo sa održavanjem dvadeset godina ranije, naišla na veliki problem na samom početku, da je teško bilo uopšte naći reprezentacije koje su htjele da učestvuju.

Poznat je primjer Urugvaja, koji je odbio da učestvuje na prvom prvenstvu 1950. godine, koje se održalo u, za njih „predalekoj“, Argentini.

Na tom prvom šampionatu slavili su domaćini, što se ponovilo još 1963. u Brazilu, kao i 1970. kad je slavila Jugoslavija.

Prvog šampiona iz Evrope dobili smo 1967. godine kada je slavio Sovjetski Savez pobjedom nad Jugoslavijom u finalu.

Time je i počeo period velikog rivalstva između dvije najveće škole košarke, jugoslovenske i sovjetske, koje je trajalo do raspada Sovjetskog Saveza.

U periodu od 1967. do 1990, od šest prvenstava, tri je osvojila jugoslovenska reprezentacija, dva su pripala Sovjetima, a prvenstvo 1986. u Španiji je pripalo američkoj reprezentaciji.

Jugoslavija najuspješnija s pet zlata

Jugoslovenska reprezentacija je najuspješnija u istoriji svjetskih prvenstava sa pet zlatnih medalja, i jedina je uz Brazil uspjela da odbrani titulu.

Brazil 1959. pa četiri godine kasnije, a Jugoslavija 1998. i 2002. Amerikanci su prvo zlato osvojili daleke 1954. i druga su najuspješnija reprezentacija u istoriji svjetskih prvenstava.

Četiri puta su se kitili zlatom - 1954, 1986, 1994. sa čuvenim „drim timom dva” i na posljednjem Svjetskom prvenstvu 2010. u Turskoj.

U posljednjih desetak godina vlada rivalstvo između dvije velesile - šampione na prethodna dva prvenstva, Španije (2006) i Sjedinjenih Američkih Država (2010).

Bonus video: