Pavićević: Moramo igrati ispravno svih 40 minuta

“Bjelicu smo izgubili do kraja kvalifikacija, a mi se nadamo da to nije ozbiljna povreda za njegovu sezonu", objasnio selektor "crvenih"
98 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2014. 13:23h

Poslije teško izvojevane pobjede nad Bugarskom, košarkaši Crne Gore imali su vremena da se oporave, skupe dodatnu snagu i pripreme se za duel sa Holandijom, koji se igra u nedjelju veče u “Morači”.

Za izabranike Luke Pavićevića ovo je, teniski rečeno, prva od dvije meč lopte pred svojim navija;ima za treći uzastopni plasma na Evropsko prvenstvo.

Holanđani ne spadaju u rang timova iz samog evropskog krema, nisu ni u rangu Izraela, ali nikako ne smiju da se potcijene.

To su na startu uradili Bugari I to su skupo platili.

To je dodatna opomena za “crvene”, da moraju biti maksimalno angažovani svih 40 minuta.

"Konstantno smo pričali o tome kako su ove kvalifikacije neizvjesne, kao takmičenje, i kako je za Crnu Goru izuzetno važno da na kraju tog takmičenja završi na još jednom Evropskom prvenstvu. Holandija kod kuće, jedna je od utakmica koja mora da se dobije. U ovom momentu mi sabiramo dvije pobjede, s tim što to ne mora da bude tako na kraju takmičenja, ukoliko npr. Bugarska ne ostvari dovoljan broj pobjeda i bude posljednja. Onako jedan tvrd meč, gubitak Milka Bjelice, da kažemo snažan udar na ekipu, praktično će biti bez adekvatne nagrade za osvojene bodove. Iz tog razloga, svaka sljedeća utakmica mora da bude pobjeda. Prva koja dolazi nam je Holandija i u samom startu, u samoj analizi naše grupe, ja sam pojasnio koliko je Holandija neugodan protivnik u četvrtom šeširu. To je tim koji je sastavljen mahom od pojedinaca koji igraju holandsku ligu, ali su školovani u SAD-u i imaju izuzetan nivo discipline u igri, i u napadu, i u odbrani. I oni, bilo da igraju sa Italijom ili Izraelom, koji su ekipe visokog napadačkog ritma, i prije svega napadačkog potencijala, te utakmice se odvijaju na maksimalan broj poena, koji ne prelazi 65”, rekao je Pavićević.

Selektoru “crvenih” je jasan način na koji mora da se igra protiv takvog tima.

“Naš zadatak će biti da takvu vrstu sužene, pasivne, odbrane napadnemo ispravno, što znači, ne prvim šutem, jer to u suštini oni i dozvoljavaju, i na taj način brzim napadom protivnika a sa druge strane svojim dugotrajnim napadom, oni održavaju jednu stalnu matematiku, tipa kad se završi 40 minuta Holandija ima 28-30 minuta loptu u ruci, a protivnik 10, maksimalno 12. Znači, moramo da odigramo ispravno utakmicu, gdje ćemo protivnika koji zna svoje limite, i koji igra s tim limitima na pobjedu, morati na isti način da pobijedimo. Nemoguće je u prvih pet minuta tog protivnika slomiti i pobijediti utakmicu, prvoj četvrtini, drugoj četvrtini, čak ni cijela utakmica nije dovoljna da se zna da li je taj protivnik pobijeđen ili ne. Očekujemo težak meč, dobar sistem košarke, pobjednički sistem košarke, bez obzira što Holandija nije košarkaška zemlja i svi je znamo preko fudbala. U ovom momentu, na ovom zadatku koji je pred nama, ta utakmica je toliko važna da moramo biti svjesni da u njoj postoje šanse da se klizne, ukoliko se ne odigra ispravno svih 40 minuta”.

Svi bi u taboru Crne Gore voljeli da se meč riješi već u prvih nekoliko minuta, ali je to, nažalost, nemoguće.

“Da smo odigrali malo ispravnije protiv Bugarske, pobjeda bi protiv tako fizički spremne ekipe došla teško, ali bi sigurno došla, za nijansu dvije, lakše. Znači, mi ćemo se nadati da ćemo uspjeti da ostvarimo ispravnost igre i da zadržimo konstantu našeg stoprocentnog ulaganja energije i intenziteta i kroz 40 minuta da dođemo do pobjede. Ne bi mi smetala pobjeda na tri produžetka, jer je mnogo važno da pobijedimo. Samom igrom moramo to da zaslužimo, kad god nam to došlo. Ne zaboravite da to ne zavisi samo od nas, nego i od protivnika, koji dolazi sa nekim svojim osobinama. Jednu stvar koju bih istakao je faktor domaćeg terena, tj. naše pubilke, koja se sjedinjava s nama. Mislim da to stvarno utiče i da je stvarno pomoglo u nekom „čudnom“ razvoju situacije protiv Bugarske da mi oživimo i da do kraja izvučemo pobjedu. Nadamo se isto takvoj podršci i protiv Holandije, jer utakmica kako ide prema kraju, još je i značajnija”, jasan je Pavićević.

U prethodne dvije pobjede, veliki doprinos je dao centar Vladimir Golubović, povratnik u nacionalni tim.

“Holanđani maju veoma mlad tim, igraju na malo poen i veoma su dobri u kontroli igre. Ako želimo da trijumfujemo, moramo da ispoštujemo sve dogovore koje smo napravili u prethodna dva dana. Moramo da im ne dozvolimo lake poene, da se vraćamo brzo u odbranu i iskreno se nadamo da ćemo trijumfovati. Kada je u pitanju posljednji meč koji smo igrali sa Bugarskom, mogu da kažem da smo radili, ispravljali greške, i vjerujem da će koncentracija biti bolja i mislim da se greške neće ponoviti”, zaključio je Golubović.

Ulaznice, po cijeni od tri eura, za meč protiv Holandije se prodaju danas od 19 do 21 sat na šalterima SC "Morača" i na dan utakmice od 17 sati, pa do početka meča.

Za Bjelicu završene kvalifikacije

Iskusni krilni centar Milko Bjelica je u prvom poluvremenu meča sa Bugarskom dobio udarac u rame i više se nije vraća na teren.

Nakon pregleda, ustanovljena je teža povreda I za njega su kvalifikacije završene.

“Bjelicu smo izgubili do kraja kvalifikacija, a mi se nadamo da to nije ozbiljna povreda za njegovu sezonu. Pričali smo o tome kako ti momci daju svoje vrijeme i daju svoju energiju, a na udaru bude i zdravlje. On je otišao u Istanbul, gdje će da bude pregledan od doktora Efes Pilsena i biće da se utvrdi kolika je ta njegova pauza. Mi se nadamo da je to onako kako smo mi procijenili ovdje, odnosno naši ljekari, a to je da je u pitanju povreda koja će se konzervativnim putem zaliječiti, ali će joj trebati tri do četiri nedjelje, što ga u svakom slučaju isključuje iz naših utakmica i našeg takmičenja. Kada je u pitanju Tejlor Ročesti, on je u jednom momentu bio na udaru jakog stomačnog virusa i morao je da se bori s tim, i da praktično iz sobe ide na utakmicu i samim tim trpi određenu fizičku nemoć, a potom i iz te fizičke nemoći i nedostatak kvalitetne inspiracije i nedostatak lakoće igranja, koja je suština njegove košarkaške ličnosti. A on je cijelo to vrijeme pod ljekovima, pod infuzijom, mislim da će do sutra veče da uspija da se što više podigne i oporavi od svih napora, uključujući tu i utakmice koje je morao da odigra u tom stanju”, objasnio je Pavićević.

Bonus video: