KOŠARKA

Jovović: Teško je sada pričati o ambicijama

"Uspjeli smo već do početka prirema, iako nismo kompletni, da napravimo tim, što je pozitivna stvar", istakao strateg Podgoričana
82 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2014. 10:58h

Sa pet seniora (Vladimir Dašić, Čedomir Vitkovac, Robert Rikić, Aleksandar Ćapin, Bojan Subotić), tri juniora (Baćović, Radunović, Novosel), dva kadeta (Bakić, Kalezić), plus Nenad Mijatović, košarkaši Budućnost Volija su počeli pripreme za narednu sezonu u kojoj ih očekuju, pored domaćih takmičenja, nastup u ABA ligi i Evrokupu.

Amerikanci i najveće pojačanje Darko Planinić, ostatku tima će se priključiti za nedelju dana, dok će tri reprezentativca Crne Gore (Aleksa Popović, Nikola Ivanović, Suad Šehović) stići tek 4. septembra.

Ekspedicija se već preselila za Bar, gdje će ostati do kraja mjeseca (29. avgust).

"Naša standardna baza što se tiče priprema, posljednjih nekoliko sezona, je Bar. Iz godine u godinu, zbog zgusnutog rasporeda reprezentativnih selekcija, nemamo kompletan sastav na okupu od starta priprema, kako bi pravili igru i atmosferu. Međutim, već smo naviknuti na to, funkcionišemo na takav način. Imamo samo pet seniora, kojima su priključeni mlađi igrači koji bi jakim treningom trebali da se nametnu i da se u budućnosti na njih ozbiljno računa. Čekamo da nam se priključe Amerikanci i Planinić i kada oni dođu, na samom treningu će to biti daleko bolje i onako kako smo planirali“, istakao je na konferenciji za štampu trener Igor Jovović.

"Plavi“ su, za razliku od prethodnih nekoliko godina, već formirali tim.

"Uspjeli smo već do početka prirema, iako nismo kompletni, da napravimo tim, što je pozitivna stvar. Na tržištu smo djelovali u skladu sa finansijkim mogućnostima, a pozicije centra i beka šutera smo riješili dovođenjem iskusnih igrača Planinića i Rejnoldsa. Očekujem da svojim igrama opravdaju tu ulogu, dok o ostalim pojačanjima treba da pričamo kao o igračima sa velikom perspektivom, koji bi trebalo u budućnosti da se dokažu. Imamo Rikića, koji je došao iz Širokog, gdje se nije, prosto rečeno, naigrao. Prepoznali smo kod njega, zbog karakteristika, da posjeduje potencijal koji treba da se iskaže. Šehi prvi put dolazi u Evropu, dolazi sa kvalitetnog koledža, gdje je igrao dobro. Dolazak Amerikanac je vrlo specifičan, jer se navikavaju na novi sistem i treninga i igre, tako je bar u prvoj sezoni. Sa njim moramo da budemo veoma obazrivi, od njega ćemo imati velika očekivanja, ali smo i svjesni hendikepa koji donosi dolazak u drugi sistem“.

Strateg Podgoričana se osvrnuo i da bivšeg reprezentativca Vladimira Dašić, koji se vartio u matični klub.

"Dašić je sve najbolje stvari u karijeri napravio u ekipi Budućnosti. U prethodne dvije sezone, prosto rečeno, nije imao ozbiljne košarkaške aktivnosti. Stručni štab i svi u klubu su odlučili da mu pružimo košarkaško utočište i da posvećenošću kako mi prema njemu, tako i on prema nama, da ga vratimo na košarkaško tlo. Ako Dašić dođe u dobru formu, biće značajno pojačanje za nas, a dosta toga zavisi od njega. Nadam se da ćemo napraviti dobru saradnju i da ćemo kako ide sezona biti sve bolji“.

O ambicijama je, prema riječima Jovovića, rano govoriti, jer je malo timova koji su sklopili kockice za predstojeću sezonu.

"Pametni ljudi mogu da prave ambicije tek kada vide pune rostere rivala. Moramo da znamo da svaka ekipa koja nije formirana, sa dva, tri kvalitetna pojačanja, koja se mogu završiti u roku od nedjelju dana, potpuno mijenjaju strukturu i ambicije. Već sada Cedevita i Crvena zvezda, koje igraju Evroligu, imaju sjajne timove, Partizan ima kvalitetnu bazu i on kasnije formira tim. Ostale ekipe tek treba da reaguju na tržištu, a ja sam siguran da ćemo se boriti za sam vrh, kao i svih prethodnih sezona“, jasan je Jovović.

Poslije povratka iz Bara, slijedi serija kontrolnih mečeva i nastup na dva turnira, u Beogradu i Izmiru.

"Već dogovorili turnir Mega Vizure u Beogradu, prijateljsku utakmicu sa Crvenom zvezdom, turnir u Izmiru i dvije prijateljske utakmice sa Zadrom. Još nismo dogovorili termine, ali smo na putu da to završimo. Doveli smo nekololiko pojačanja, mislim da smo angažovali dobre igrače i dobre ljude. Pred dana je sada ogroman posao. Što se tiče rada, u to ne sumnjam. Biće ga kao što ga je bilo protekle, ali i svih sezona u našem klubu. Puno je novih igrača i treba da napravimo jednu dobru atmosferu koja je bila naš zaštitni znak svih godina. Mislim da smo napravili dobru ekipu i da ćemo svim protivnicima biti tvrd orah i u ABA ligi i u Evrokupu“, optimista je sportski direktor Gavrilo Pajović.

Najvažnije je da se Popović oporavi

Marko Popović, dosadašnji kapiten, biće van terena do oktobra zbog operacije koljena. Završetkom sezone istekla mu je i ugovorna obaveza, ali u klubu vlada raspoloženje da se saradnja nastavi.

"Kada je Marko u pitanju i sa profesionalne i sa privatne strane smo vezani za njega, kao i on za nas, jer je dijete kluba. U ovom trenutku je najvažnije da se oporavi, do kraja oktobra neće moći da trenira. Do tada ćemo vidjeti, a već smo razgovarali u nekoliko navrata“, istakao je Pajović.

Pored Ćapina, stoji znak pitanja. Još uvijek nije jasna situacija oko povrede zbog koje nije igrao praktično od početka novebra prošle godine.

"Ćapin je bio na dodatnim pregledima, urađena je magnetna rezonanca i vidjećemo kakva je situacija sa povredom. Ima važeći ugovor, vidjećemo u kakvom je stanju i prema tome ćemo se odrediti o njegovom daljem statusu“, zaključio je Pajović.

Galerija

Preporučujemo za Vas