Bjelica: Imamo šansu da pobijedimo

"Ključ utakmice je zaustavljanje prvog naleta izraelske tranzicije koja je poznata u Evropi i počela je da se razvija još prije 20 godina u vremenu Pinija Geršona i Dejvida Blata", napominje selektor Luka Pavićević
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2014. 17:11h

Poslije nešto više od mjesec dana priprema, košarkaši Crne Gore u nedjelju (18 sati po našme vreenu) u Nikoziji protiv Izraela počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine.

Duel se igra na Kipru zbog loše bezbjednosne situacije koja vlada u Izraelu.

„Crveni” su put ostrva koje se nalazi u Sredozemnom moru otputovali danas i to tri grupe.

U prvoj su bili selektor Luka Pavićević i igrači, a oni su preko Tirane i Atine otišli na Kipar.

Ostatak stručnog štaba je otputovao preko Ljubljane i Beča, a treća grupa, u kojem je administracija saveza, na Kipar će stići preko Beograda.

Prvobitno je bilo previđeno da naša selekcija na Kipar stigne preko Istanbula, ali je tamošnji aerodrom zatvoren već dva dana zbog loših vremenskih prilika.

I pored problema oko dolaska na mjesto odigravanja meča, optimizam nije napuštao nikoga u ekspediciji Crne Gore.

"Naš cilj je da se nađemo na Evropskom prvenstvu kako bi održali kontinuitet učešća Crne Gore na velikim takmičenjima. Izrael je najjači protivnik u grupi. Biće motivisani ratnom situacijom u svojoj zemlji, dodatni motiv će im biti što im nismo izašli u susret i zamijenili domaćinstva. Ključ utakmice je zaustavljanje prvog naleta izraelske tranzicije koja je poznata u Evropi i počela je da se razvija još prije 20 godina u vremenu Pinija Geršona i Dejvida Blata. Ukoliko uspijemo da, fudbalskim žargonom ''uštopujemo'' protivnika, imaćemo šansu da pobijedimo. Ne treba da usporimo njihovu igru, već moramo da budemo brži i intenzivniji od njih kako bi uvijek bili ispred njih. Uz taktičke ciljeve imamo i niz individualnih ciljeva, jer igrači poput Omri Kaspija, Lior Elijahua, Jotama Halperina ili Gal Mekela zaslužuju poštovanje, uz igrače Makabija kao što su Gaj Pnini, Janiv Grin, Raviv Limonad i Afik Nisim. Igramo protiv individualno veoma kvalitetne selekcije. Utakmicu ne treba da doživimo kao da je na život i smrt, jer nakon Izraela imamo tri vezana meča na domaćem terenu i u tim utakmicama idemo na pobjede kako bi u posljednja dva meča u gostima tražili put do vize za Eurobasket. Idemo sa velikom dozom samopouzdanja jer smo odradili veliki dio posla u proteklih pet sedmica”, istakao je Luka Pavićević.

Selektor Crne Gore napominje da je grupa, u kojoj su još Bugarska i Holandija, izuzetno ujednačena, pa možda i najjača u kvalifiakcijama.

"Izrael je kao selekcija iz drugog šešira mogao da bude i u najjačem, Bugarska je realno član drugog šešira i najjača je u konkurenciji timova koje smo mogli da dobijemo za protivnika, dok je Holandija po kvalitetu u rangu Rumunije, Austrije, Islanda i Danske. Imamo težak zadatak da obezbijedimo dovoljan broj pobjeda koje bi nam donijele plasman na Eurobasket. U kvalifikacijama imamo dvije grupe sa po tri selekcije, a s obzirom na to da smo u grupi sa četiri tima, pa nam se neće računati rezultati duela sa posljednjeplasiranim u grupi. To je problematično rješenje, jer se ne nagrađuju savezi koji investiraju više novca i truda jer će imati putovanje više i dvije utakmice više od selekcija koje su u grupi sa po tri tima. Za nas će biti važna svaka utakmica i svaki poen što govori o težini zadatka koji nas očekuje".

Iskusni krilni centar Milko Bjelica napominje da su Izraelci dobro poznat rival, jer su ovo treće kvalifikacija u kojima Crna Gora igra sa njima.

"Sigurno da će biti teško, jer je u pitanju neugodan tim koji ima veliki broj kvalitetnih igrača. Činjenica da igramo na neutralnom terenu ide u prilog Izraelu, jer su imali više treninga u toj dvorani i mogućnost da se pripreme na pravi način na tom terenu, a uz to imaće i veliku podršku navijača. Međutim, nastavljamo onako kako smo planirali i pored teškoća koje imamo u organizaciji puta za Kipar, jer mislim da imamo dovoljno vremena da se odmorimo i odradimo završne pripreme za veoma važan duel. Vjerujem da imamo šansu da pružimo jak otpor i da dođemo do pobjede koja bi nam mnogo značila pred nastavak kvalifikacija. Normalno je da osjećamo određeni pritisak, ali to je jedan vid odbrambenog mehanizma i doprinijeće da koncentracija bude na najvišem nivou”, objasnio je Bjelica

Ni pred duel sa Izraelcima kadrovski problemi nisu zaobišli našu selekciju.

Vladimir Mihailović se oporavio nakon povrede skočnog zgloba, a problema sa stomačnim virusom imaju Miloš Borisov i Tejlor Ročesti.

Međutim, trebalo bi da budu spremni za meč.

Izrael igra kao Makabi

Bjelica je bio kater prethodna četiri duela sa Izraelcima, a od tada do danas nisu imali mnogo promjena u timu.

„Izrael ima sistem kao Makabi i forsiraju taj sistem već dugi niz godina. Tu nema velikih promjena u taktičkom dijelu, imaju nekoliko novih igrača, ali okosnica ekipe je i dalje ista. Razlika je samo u kakvoj će formi dočekati početka kvalifikacija. Naša šansa je što smo treću godinu na okupu i dobro se poznajemo”, optimista je Bjelica.

Galerija

Bonus video: