Bogati, slavni, uspješni i krhki: Iza maski super-heroja kriju se brojni problemi

Neke velike zvijezde NBA lige, poput Kevina Lava, Pola Pirsa i Krisa Boša, otvoreno su pričali o psihičkim problemima
69 pregleda 0 komentar(a)
Demar Derozan i Kevin Lav, Foto: Beta/AP
Demar Derozan i Kevin Lav, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.09.2018. 16:24h

Oni su bogati i slavni, ali ispod “maski” sportskih supeheroja kriju se problemi – očekivanja klubova, navijača, porodice i prijatelja, utiču na igrače NBA lige toliko jako da 40 odsto košarkaša pati od raznih oblika duševnih poremećaja.

To tvrdi Džon Lukas, bivši košarkaš i asistent u stručnom štabu Hjustona, koji ima i kliniku koja se bavi pshičkim problemima profesionalnih sportista.

Lukas je svojevremeno bio zavisnik i iz prve ruke je upoznat sa kakvim se sve problemima bore brojni NBA asovi.

“Oni su suočeni sa raznim oblicima psihičkih problema – od hiperaktivnosti, anksioznosti, depresije, pa do bipolarnih poremaćaja. Oko 200 stotine igrača je u anonimnoj anketi priznalo da ima neke vrste takvih oboljenja, to se može već nazvati epidemijom. Rijetki, međutim, traže pomoć”, kaže Lukas, naglasivši da pshički problemi često za posljedicu imaju alkoholizam ili narkomaniju.

Neke velike zvijezde NBA lige, poput Kevina Lava, Pola Pirsa i Krisa Boša, otvoreno su pričali o psihičkim problemima.

“Imao sam porodične probleme, ali ne i vrijeme da im se posvetim. Istovremeno, očekivanja Klivlenda su bila velika, našao sam se u oluji. Srce mi je često lupalo tako ubrzano da sam mislio da će da iskoči iz grudi. Mnogo puta sam pomislio da umirem”, rekao je Lav za ESPN.

On je priznao da je potražio pomoć stručnih lica na nagovor supruge.

“U početku sam mislio da ću se izboriti sam. Znate, ja sam košarkaš, poznat, imam novac, uspješan sam, niko mi ništa ne može – to su bile moje misli. Srećom, supruga je insistirala da pronađem drugo rješenje”, kazao je Lav.

Pol Pirs je, svojevremeno, priznao da je patio od paranoje, nakon što je 2000. godine izboden u jednom noćnom klubu.

“Imao sam devet rana, ne znam kako sam preživio. Od tada kao da živim u kavezu, nisam mogao da spavam, policija me čuvala... Jedva sam prevazišao to”, kazao je Pirs, koji je donirao 2,5 miliona dolara bolnici u kojoj se liječio.

“Momci, među kojima sam i ja, dođu u NBA iz siromašnih okruženja misleći da svi problemi prestaju. Onda se suočiš sa nevjerovatnom promjenom života, očekivanjima, navikama... Toliko je dinamično i puno stresa da se ponekad osjećam da sam konstantno u nokautu, ali za dosta novca. Imam problem sa depresijom, novac tu ne pomaže. Volio bih da je svako toliko bogat da shvati da nije sve u novcu”, kazao je Demar Derozan.

Čelnici klubova čine sve da pomognu igračima, tvrdi Deni Ejndž, nekada velika zvijezda, a sada generalni menadžer Bostona.

“Mi možemo da im ponudimo pomoć kakvu žele, ali ako ne žele pomoć – mi smo nemoćni. Mnogi momci ne shvate da su u problemu, a kada žele pomoć – bude kasno”, rekao je Ejndž.

Upravo to potencira Džon Lukas.

“Dobro je da ima igrača koji o problemima govore otvoreno, ali samo pet odsto košarkaša, koji su priznali da pate od određenog problema, smognu snage da se sa problemom suoče”, rekao je Lukas.

Bonus video: