Pavićević: Posljednje provjere za kvalifikacije

Podgorica će od danas do nedjelje biti domaćin međunarodnog turnira, na kojem će, osim domaćina, igrati još reprezentacije Mađarske i Švajcarske
2 komentar(a)
Luka Pavićević, Foto: Savo Prelević
Luka Pavićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.08.2014. 14:00h

Crnogorskim košarkašima turnir u Podgorici biće posljednja provjera za start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo (EP) i duel sa Izraelom, kazao je selektor Luka Pavićević.

Podgorica će od danas do nedjelje biti domaćin međunarodnog turnira, na kojem će, osim domaćina, igrati još reprezentacije Mađarske i Švajcarske.

Pavićević je kazao da će na turniru nastupiti ozbiljne reprezentacije i da očekuje dobru provjeru forme svojih izabranika.

"Turnir je važan za nas jer predstavlja posljednju provjeru za kvalifikacije. Doveli smo ozbiljne protivnike i u situaciji smo da provjeru napravimo na najbolji način. Imamo težak zadatak u kvalifikacijama sa se plasiramo na EP", rekao je Pavićević na konferenciji za novinare.

On je kazao da je spisak igrača sužen na neophodnih 14 koji će putovati na utakmice.

"Trenirali smo posvećeno i predano, nijesmo dostigli nivo igre koji bi možda mogli da imamo u ovom momentu, ali to je teško i dostići za kratko vrijeme. Sa učinjenim treba da smo zadovoljni, uz obavezu da u posljednjoj etapi priprema napravimo sužavanje nekih stavki u igri, u odbrani i napadu, kao i u rotaciji da ekipa bude još kompaktnija", rekao je Pavićević.

On je kazao da će odluku na kojeg će američkog košarkaša računatzi u kvalifikacijama, tejlora Ročestija i Tajriza Rajsa, donijeti tokom ili nakon turnira.

"Jedan od njih biće nosilac, a drugi će podržati akciju svojim prisustvom i biti tu ukoliko se povrijedi. To su dva odlična igrača i momka, koji razumiju problematiku i značaj rezultata koji treba ostvariti. Odlučiću u skladu sa momentalnim stanjem, raspoloženjem i motivacijom, ko bude spremniji da pomogne dobiće priliku", rekao je Pavićević.

On je naglasio da se Marko Todorović kasno pojavio na pripremama i da nije bilo vremena za njegovo uigravanje.

Prema njegovim riječima, Todoroviću je dozvoljeno da ljeto provede pripremajući se sam za novu sezone uz obavezu da u sljedećoj reprezentativnoj akciji bude prisutan ukoliko to igrom zasluži.

Selektor Mađarske Stojan Ivković, koji je prošlog ljeta bio prvi asistent Pavićeviću, kazao je da mu je drago što je došao kući i zahvalio se crnogorskom savezu što ih je pozvao da se predstave pred crnogorskom publikom.

"Mađarska košarka nije na tom nivou, među najboljim u Evropi, ali mi svaku utakmicu idemo na pobjedu. Došli smo da pobijedimo. Fale nam dva ili tri velika igrača, ali sastavili smo mladu reprezentaciju koja je borbena koja će igrati ništa slabije od one koja je do sada nastupala kada su kompletni bili", kazao je Ivković.

Selektor Švajcarske Petar Aleksić zahvalio se Košarkaškom savezu, selektoru i direktoru na pozivu za učešće na turniru.

"To je za nas velika stvar, jer nijesmo na tom nivou. Pokušamo da tu Švajcarsku razvijamo košarkaški. Mnogo nam je važno da vidimo što znači igrati utakmicu na vrhunskom nivou. Imamo mladu selekciju i tešku kvalifikacionu grupu sa reprezentacijama koje su obilježili istoriju košarke", rekao je Aleksić.

Turnir će otvoriti večerašnji duel Mađarske i Švajcarske.

Sjutra će igrati Crna Gora i Švajcarska, adok će u nedjelju protivnik crnogorske reprezentacije biti Mađarska.

Sve utakmice u dvorani "Morača" počeće u 21 sat.

Bonus video: