Planinić i Šihi novi članovi Budućnost Volija

Reprezentativac Hrvatske stavio potpis na dvogodišnji, a Amerikanac na jednogodišnji ugovor
113 pregleda 10 komentar(a)
Darko Planinić, Foto: Aba liga
Darko Planinić, Foto: Aba liga
Ažurirano: 31.07.2014. 18:55h

Početkom jula Budućnost Voli je angažovala Vladimira Dašića. Od tada je vladalo zatišje, a onda su čelnici kluba u jednom danu angažovali dva vrijedna pojačanja.

„Bomba” je dolazak Darka Planinića, doskorašnjeg centra Makabija i reprezentativca Hrvatske. On je proteklu sezonu završio u Ciboni, gdje je igrao kao pozajmljen igrač evropskog šampiona.

Dvadesettrogodišnji Mostarac je potpisao ugovor do juna 2016, a protekle sezone je na 26 mečeva u ABA ligi imao prosjek od osam poena i 3,4 skoka.

U Evrokupu je imao učinak od 5,7 poena i 2,6 skokova, dok je u hrvatskom prvenstvu imao skor od 8,6 poena i četiri skoka. Afirmaciju je stekao u dresu Širokog, odakle je januara 2012. otišao u redove Makabija. Vicešampion BiH je tada, prema nezvaničnim informacijama, dobio obeštećenje od 600.000 dolara.

U „ponosu Izraela”, zbog jake konkurencije nije dobio šansu, uslijedila je pozajmica Ciboni, a nedavno je i raskinut ugovor. U Podgoricu stiže kao slobodan igrač.

Planinić će se novim saigračima pridružiti kada završi obaveze u reprezentaciji Hrvatske. ž„Vatreni” se trenutno spremaju za Svjetsko prvenstvo u Španiji, a s obzirom na to da je jaka konkurencija na poziciji centra, teško je očekivati da će Planinić uspjeti da se izbori za mjesto među 12.

U slučaju takvog razvoja stvari, Planinić bi u Podgoricu trebalo da stigne sredinom avgusta.

Takođe, novi član crnogorskog šampiona postao je Vil Šihi, 22-godišnje krilo Univerziteta Indijana. Protekle sezone u NCAA imao je učinak od 11,4 poena, 4,3 skoka i 1,8 asistencija po meču. Odlikuje ga odlična igra u odbrani, kao i dobar skok. Ima i solidan šut i kada se gleda statistika, trebalo bi da predsatvlja značajno pojačanje za Budućnost Voli.

"Pregovaramo sa još jednim centrom, čije ime ne bismo željeli da iznosimo u javnost. Očekujem da ćemo za dan-dva znati da li ćemo uspjeti da ga angažujemo. Na dobrom smo putu da ga dovedemo, a on bi trebalo da predstavlja oslonac za budućnost kluba. Radi se o momku koji ima 24 godine, a nije iz Crne Gore. Ako uspijemo da dovedemo njega, kao i još jednog kvalitetnog igrača na poziciji beka, imaćemo najveće moguće ambicije", rekao je Dragan Bokan, predsjednik Budućnost Volija.

U odnosu na prethodnu sezonu, „plave” su napustili Deži Akindele, Miloš Komatina, Radoje Vujošević, Marko Mugoša, Vili Kolmen, Vladimir Mihailović i Marko Popović. Posljednjoj dvojici su istekli ugovori i neće potpisati nove.

Sjutra odluka o statusu Ćapina

Da li Aleksandar Ćapin ostaje u redovima Budućnost Volija biće poznato, najverovatnije, danas. Za isklusnog pleja se traži novi klub, a ako tokom sjutrašnjeg dana ne padne dogovor sa zainteresovanim klubom, ostaće u „plavom”.

"Ako Ćapin ode, tražićemo novog pleja i beka. Ako ne dođe do dogovora oko odlaska i Ćapin ostane, onda ćemo se samo fokusirati na pronalaženje još jednog spoljnog igrača. Nadam se da će sjutra biti jasnija situacija oko Ćapina", objasnio je Bokan.

Bonus video: