Grci bez Spanulisa u Španiji

Izostanak Spanulisa nije i jedini problema za Kacikarisa. veliki znak pitanja stoji pored imena Nika Kalatesa, člana Memfisa
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2014. 12:04h

Selekcija Grčke biće silno oslabljena na Svjetskom prvenstvu u Španiji.

Najbolji igrač Vasilis Spanulis neće igrati zbog zdravstvenih problema.

Tu odluku donijela je medicinska ekipa nacionalnog tima, Spanulis i selektor Focis Kacikaris.

"Bio sam posljednjih nedelja u stalnom kontaktu sa Spanulisom, koji je uvijek sa velikom strašću spreman da se bori za reprezentaciju. Do posljednjeg momenta pred objavljivanje spiska smo se dogovarali, ali smo se poslije konsultacije sa ljeraima, složili da je najbolje da ovog ljeta odmori organizam. Vasilis je veliki profesionalac, veoma odgovaran čovjek i otkrio je da nije u stanju da nastupi u najboljoj formi, u kojoj je bio svih proteklih godina u dresu nacionalnog tima", rekao je Kacikaris.

Izostanak Spanulisa nije i jedini problema za Kacikarisa. veliki znak pitanja stoji pored imena Nika Kalatesa, člana Memfisa.

On je u NBA ligi kažnjen sa 20 mečeva suspenzije (sedam odradio), a preostala su mu još 13 koje će preskočiti u narednoj sezoni.

Zbog toga je neizvjesno da li će dobiti dozvolu FIBA da zaigra u Španiji, jer se prvi put Svjetska košarkaška federacija susreće sa slučajem igrača koji nije u potpunosti odslužio kaznu zbog dopinga u NBA.

U priču je uključena i Svjetska anti-doping agencija (WADA), pa će tek poslije konsultacija sa tom institucijom, FIBA donijeti konačnu presudu.

U najboljem slučaju, Kalatesu će biti izrečena šestomesječna suspenzija, što znači da bi igrao za Grke, jer je bio pozitivan na doping testu 6. marta.

Prema najgorem scenariju, čeka ga dvogodišnja kazna, koja bi podrazumijevala da neće moći da igra takmičenja pod okriljem FIBA u tom periodu, a odluka bi trebalo da bude donešena u narednih nekoliko dana.

Osim Spanulisa, od nosilaca igre prethodnih godina nema Stratosa Perperoglua, Antonisa Focisa i Sofoklija Skorcijanitisa.

Na spisku su: Nik Kalates, Janis Antetonkumpo, Kostas Kufos, Kostas Vasilijadis, Jan Vuljukas, Vladimir Janković, Nikos Zizis, Kostas Kajmakoglu, Janis Atinaiu, Vangelis Mancaris, Jorgos Bogris, Janis Buruzis, Kostas Papanikolau, Jorgos Printezis, Kostas Slukas i Majk Carelis.

Bonus video: