Dejvid Blat najbolji trener Evrolige za prošlu sezonu

Glasovima trenera 2. mjesto zauzeo je Luka Bjanki iz Emporio Armanija, a trener Real Madrida Pablo Laso treće
0 komentar(a)
Dejvid Blat, Foto: Beta/AP
Dejvid Blat, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.07.2014. 13:44h

Bivši trener košarkaša Makabija iz Tel Aviva, Dejvid Blat, dobitnik je trofeja „Aleksandar Gomeljski”, koji se svake godine dodjeljuje najboljem treneru Evrolige, saopšteno je danas.

Kako se navodi na sajtu takmičenja, treneri evroligaških klubova proglasili su Blata za najboljeg, nakon što je u sezoni 2013/2014. osvojio Evroligu sa Makabijem, prvi put posle osam godina.

On je na kraju sezone napustio Izrael i preuzeo NBA ligaša Klivlend Kavalirse.

Glasovima trenera 2. mjesto zauzeo je Luka Bjanki iz Emporio Armanija, a trener Real Madrida Pablo Laso treće.

Nagrada „Aleksandar Gomeljski” dodjeljuje se u čast legendarnog ruskog trenera, koji je sa Rigom osvojio prve tri titule u Evroligi, od 1958. do 1960. godine.

Gomeljski, koga zovu „ocem košarke” u ex-SSSR, osvojio je Evroligu i sa ekipom CSKA 1971. godine. Umro je 2005. u 77. godini i od tada je ustanovljena nagrada za najboljeg trenera Evrolige.

Prvi osvajač nagrade bio je Pini Geršon iz Makabija, 2006. i 2008. godine nagrađen je Etore Mesina iz CSKA, a dva puta trofej je osvojio i Željko Obradović iz Panatinaikosa, 2007. i 2011.

Trener Partizana Duško Vujošević je 2009. proglašen za najboljeg trenera Evrolige, godinu kasnije trofej je dodijeljen Ćaviju Paskvalu iz Barselone, zatim treneru Olimpijakosa Dušanu Ivkoviću, dok je lani za najboljeg proglašen Jorgos Barcokas iz Olimpijakosa.

Bonus video: