Košarkašice protiv Ukrajine za 1. mjesto u grupi

Obje selekcije već osigurale nastup na Evropskom prvenstvu naredne godine. „Crvene” će igrati bez Amerikanke Ešaje Marf
0 komentar(a)
košarkašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
košarkašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.06.2014. 10:18h

Pobjedom u Helsinkiju u prošlom kolu, košarkašice Crne Gore osigurale su plasman na Evropsko prvenstvo, čiji će domaćini naredne godine biti Mađarska i Rumunija.

Slijede posljednja dva duela u kvalifikacijama sa Ukrajinom, a oba će se igrati na Cetinju zbog složene političke situacije koja vlada u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Za razliku od prethodna četiri okršaja, naša selekcija će protiv Ukrajinki biti lišena usluga Ešaje Marfi. Amerikanka je, tako je dogovoreno prije starta kvalifikacija, morala da se vrati u domovinu zbog obaveza u klubu. I pored toga, svi u taboru „crvenih” očekuju pobjedu.

"Ukrajinke najavljuju da dolaze na Cetinje sa željom da obezbijede prvo mjesto u grupi, što dovoljno govori o njihovom kvalitetu i samopouzdanju koje su stekle nakon četiri ubjedljive pobjede".

"U prva četiri kola su pokazale da su sjajna reprezentacija, djeluju impresivno, ali imamo i mi svoje adute", optimista je Momir Milatović, selektor Crne Gore.

I Ukrajina, kao i naša selekcija, ima maksimalan učinak u dosadašnjem dijelu kvalifikacija. To najvaljuje zanimljive okršaje u dvorani SRC „Lovćen”.

"Ako budemo odigrali kao na gostovanjima u Njemačkoj i Finskoj, vjerujem da možemo do pobjeda koje bi nam donijele prvo mjesto u grupi i bolju poziciju uoči žrijeba. Nedostajeće nam Marfi, ali smo tokom dva mjeseca priprema napravili sistem da možemo da pobjeđujemo i kada nemamo važnih igračica".

"Marfi je bila sjajna u svim mečevima i velika pomoć, ali su i ostale igračice dale značajan doprinos i potvrdile da Crna Gora ima veliki kvalitet i potencijal. Odbrana će i ovog puta biti ključna i moramo da budemo na najvišem nivou u tom segmentu kako bismo uz podršku navijača došli do cilja i prvog mjesta u grupi", zaključuje Milatović.

Ove dvije selekcije su igrale u grupnoj fazi Evropskog prvenstva u Francuskoj i Crna Gora je bila ubjedljiva (72:60).

Meč na Cetinju igra se od 20 sati, a Ukrajina će, formalno, biti domaćin. U drugom meču grupe, Njemačka je bila bolja od Finske (84:79).

Bonus video: