Crna Gora sjutra u Helsinkiju protiv Finske

Crna Gora je prvi međusobni duel na Cetinju dobila 75:72, a u dosadašnjem dijelu kvalifikacija ostvarila je maksimalan učinak.
0 komentar(a)
košarkašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
košarkašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.06.2014. 12:27h

Ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore igraće sjutra na Cetinju protiv Finske utakmicu četvrtog kola D grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će naredne godine biti odigrano u Mađarskoj i Rumuniji.

Crna Gora je prvi međusobni duel na Cetinju dobila 75:72, a u dosadašnjem dijelu kvalifikacija ostvarila je maksimalan učinak. Savladala je i dva puta Njemačku, na Cetinju 63:52 i u Hagenu 60:48. Finska je bez pobjede u dosadašnjem dijelu kvalifikacija.

"Najvažnije je da smo ostvarile pobjedu u prvom meču, u kojem je u finišu došlo do opuštanja, koje je posljedica činjenice da nijesmo očekivale veliki otpor Finske. Pokazalo se da na smijemo da se opustimo nijednog sekunda, jer niko ne dolazi da unaprijed izgubi utakmicu. Nakon dva poraza na startu, njima je meč na Cetinju bio posljednja prilika da se uključe u trku za prva dva mjesta u grupi. Neće nam biti lako u Helsinkiju jer je njima poraz od tri poena dao nadu da mogu da nas iznenade pred njihovim navijačima. Finiš meča na Cetinju nam je pouka da u Helsinkiju moramo da krenemo maksimalno od starta i da budemo skoncentrisane do posljednjeg trenutka", kazala je jedna od najiskusnijih u našoj selekciji Aleksandra Vujović.

Amerikanka sa crnogorskim pasošem Ešaja Marfi u Helsinkiju će odigrati posljednji meč za naš nacionalni tim ovog ljeta, nakon čega se vraća u Sjedinjene Američke države zbog obaveza u svom klubu.

"Kompletne pripreme i kontrolne mečeve odradili smo bez nje, tako da nam to neće biti nepoznanica. Sigurno će nam nedostajati u duelima protiv Ukrajine, ali to je prilika za druge igračice da opravdaju mjesto u reprezentaciji i da u mjeri u kolikoj je to moguće, nadoknade njeno odsustvo. Njen doprinos reprezentaciji je zaista veliki i bila nam je značajna pomoć u prva tri meča", dodala je Vujović.

Duel u Helsinkiju počeće u 19 sati.

Plasman na šampionat izboriće pobjednici grupa i pet najboljih drugoplasiranih selekcija.

"Ne razmišljamo o mečevima protiv Ukrajine koji će po svemu sudeći biti odlučujući za prvo mjesto u grupi. U glavama nam je samo gostovanje u Helsinkiju koje želimo da odradimo na pravi način. Znale smo od početka da je Ukrajina sjajna reprezentacija i uz nas favorit za prvo mjesto u grupi. U prednosti smo jer oba meča igramo na Cetinju i vjerujem da možemo do prvog mjesta, ali ponavljam, prvo moramo da ispunimo cilj i ostvarimo pobjedu u Finskoj", zaključila je Aleksandra Vujović.

Nastup na Evropskom prvenstvu obezbijedili su Mađarska i Rumunija kao domaćini, odnosno Grčka, Španija, Francuska, Srbija, Bjelorusija i Češka na osnovu rezultata sa prošlog šampionata.

Bonus video: