Tanjević: Jugoslovenski treneri su najbolji na svijetu

Na seminaru učestvuju Ranko Žeravića, Božidar Maljković, Slavko Trninić, Draško Prodanović i Vladisalv Lučić, čija je karijera protkana brojnim uspjesima
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2014. 14:01h

Za manje od pola godine Udruženje košarkaških trenera Crne Gore, na čijem čelu je legendarni Bogdan Tanjević, organizuje drugi stručni seminar na kome će učešće uzeti nekoliko eminentnih stratega sa prostora bivše Jugoslavije.

U pitanju su Ranko Žeravica, Božidar Maljković, Slavko Trninić, Draško Prodanović i Vladisalv Lučić, čija je karijera protkana brojnim uspjesima.

Crnogorski treneri će od danas do nedjelje imati šta da čuju i nauče.

Učešće na seminaru je obavezno za sve trenere članove Udruženja i da predstavlja uslov za ovjeru licence za predstojeću sezonu.

“Jugoslovenski treneri najbolji na svijetu, možda bi mogli da nađemo u SAD nekoliko slučajeva, među kojima je naš zemljak Greg Popović, koji je genijalno dobar trener. Za učenje trenerskog posla nema pametnijih i boljih od naših. Naši treneri su napravili evropsku košarku, bili njeni inovatori, znali su da se bave podizanjem, klubova, reprezentacija i igrača. Nadamo se da ćemo pomoći u idejama i savjetima kolegama da unaprijede rad”, istakao je Tanjević.

Na pitanje o šansama Crne Gore u predstojećim kvalifikacijama za EP 2015. godine, Boša je bio jasan.

“Sumniiva je situacija zbog nedovoljno velikog interesa da igra za reprezentaciju kada su u pitanju kvalifikacione utakmice. To je opasna situacija da se ne bi pomislilo da je reprezentacija već kvalifikovana, jer je dovoljno jaka i što ima toliki broj igrača velike klasa. Ostaje da se vidi, nije neozbiljna za razmišljanje da li će kvalifikovati ili neće.

Ranko Žeravica je na čelu reprezentacije Jugoslavije osvojio sedam medalja na velikim takmičenjima i njegova riječ Ii danas mnogo znači u svijetu košarke.

“Ovaj prostor je dao je izuzetan doprinos svjetske košarci. Ovo je izuzetan slučaj da tako mala populacija ima tako izvanredne igrače. Danas su treneri mnogo manje okrenutiu igračima i njihovim individualnim kvalitetima . Danas treneri ubijaju igrače, ne daju im da se razviju, sputavaju ih. Daju prednost taktici, sistemu, žrtvuju igrače. Ne postoji 12 jednakih igrača, mora postojati hijerarhija i mora se znati ko je dobar. Svi pobjednici olimpijskih turnira šampionata Evrope i svijeta imali su jednog izvrsnog, dva ili tri dobra, a ne osam ili deset. Opšte je mišljenje da je igrač izgubio na značaju

Božidar Maljković je napomenuo da uvijek rado dolazi u Crnu Goru, prije svega jer ga je naša zemlja predložila za selektora bivše Jugoslavije.

“Čuda se u spotu stvaraju, ona se ne dešavaju. Kada je generacija Huana Karlosa Navara i Hoze Manuel Kalderona bila juniorski prvak Evrope i svijeta, njihov savez je milion lopti poklonio školama za unapređenje košarke. Svi smo slušali trener na seminarima, od svakog uzeli po nešto i izgradili svoj stil.

On je istakao da je najveći problem što veliki evrpski klubovi praktično otimaju mlade igrače.

“To je neriješevim problem. Možemo da imamo najbolju djecu, ali kada oni porastu i skrenu pažnju na sebe dođu ljudi iz bogatih klubova i odvedu ih. Šta bi napravio Žeravica da su mu uzeli Dragana Kićanovića i Dražena Dalipagića na početku karijere, šta bi Tanjević da su mu uzeli Mirzu Delibašića, Ratka Radovanovića i Žarka Varaju, ili ja da su mi uzeli Toni Kukoča i Dina Rađu. Sve dok bude to pravilo da nam uzimaju talente, nema sreće za nas. Može samo dekretom da se osigura da ta djeca do određenog perioda života ostanu ovdje. U suprotnom džabe su nam predavanja i seminari”, bio je pomalo razočaran doskorašnji selector Slovenije.

Nekadašnji selector BiH Draško Prodanović je objasnio da je imao dosta igrača iz Crne Gore sa kojim je radio.

“Tu sam stekao puno prijatelja. Ponovo se osjećam zadovoljan što sam u Crnoj Gori. Prijatno sam iznenađen i optiomista sam da će, ukoliko bude ovako kvalitetnih seminara, to bit ipravi put da će biti mladih i dobrih..

Vladislav Lučić je bio u januaru u Baru, a rado se odazvao i ovaj put.

“Dani na seminarima su dani u kojima može najviše da se nauči. Crna Gora je fantastično podneblje koje je dalo puno dobrih igrača i igračica, Ovo će biti još bolja klinika nego u januaru”, zaključio je Lučić.

Termini predavanja, koji će biti održan u Gimnaziji "Slobodan Škerović", su petak (17-21 sat)), subota (10-14, 17-21) i nedjelja (10-14).

Trninić: Prerani odlazak u NBA je greška

Slavko Trninić je čovjek iz čije je trenerske “kuhinje” izašlo nekoliko igrača koji su ispisali zlatne stranice u istoriji. Prije svega Toni Kukoč, Dino Rađa, Velimir Perasović, Dejan Bodiroga… On je istakao je da prerani odlazak iz kluba u kome se igrač rtrazvio najveća greška.

“Svi igrači koji su rano otišli u NBA ligu napravili su grešku. Dalibor Bagarić je prerano otišao, jer se u NBA mora ući na velika, a ne na mala vrata. Morate poštovati kontinuitet, a on traži ne samo individualni rad već stvaranje takmičarske veličine, odnosno provedeno vrijeme u igri i najkvalitetnija takmičenja u Evropi. Dario Šarić ima veliki potencijal za NBA, ali mora da zna kada je najbolje da ode. Kod igrača je najvažnije da razvija samoregulativne sposobnosti, da reguliše svoje ponašanje da je on nosilac igre, a ne trener, tek onda je izgradio ličnost pobjednika, koji preuzima odgovonost i igra u zoni rizičnosti. To jedino razvija potencijal".

Galerija

Bonus video: