Pavićević: Opstanak u A diviziji veliki uspjeh

"Crvene" očekuje Evropsko prvenstvo na Kritu od 8. do 20. jula. Crna Gora se nalazi u grupi sa sa Italijom, Hrvatskom, Turskom i Češkom
101 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2014. 14:04h

Od svih mlađih košarkaških reprezentativnih selekcija, prva je motore "upalila“ mlada.

Izabranike Mihaila Pavićevića očekuje Evropsko prvenstvo na Kritu od 8. do 20. jula.

Crna Gora se nalazi u grupi sa sa Italijom, Hrvatskom, Turskom i Češkom.

Glavni cilj je opstanak u eliti, što bi nakon brojnih otkaza važnih igrača, prema riječima Pavićevića, bio uspjeh.

Zbog povreda otkazali su Nenad Vuković (Jedinstvo) i Nemanja Šekularac (Centar), povreda je spriječila i Milovana Draškovića (Barselona), dok će zbog obaveza u školi, u Americi izostati i Dušan Perović.

U timu neće biti ni Nikola Ivanovića, koji će biti sa senirskom selekcijom, a Luka Savić (Primorje) i Vaso Milović (Mornar) će kasniti zbog obaveza u školi.

“Moja želja kao selektora bila je da okupimo sve najbolje, bez postavljanja uslova. To mi godinama ne polazi za rukom, a ove godine sa tog spiska koji sam planirao da pozovem nedostaje Ivanović, a sa njim je završena priča što se tiče mlađih selekcija. On je svjetski kuriozitet, on je najčuvaniji igrač u svjetskoj košarci. Čuvamo ga da ne igra u mladoj reprezentaciji tri godine. Čuvaju ga i u Budućnosti, da se nije povrijedio Aleksandar Ćapin, ni to ne bi igrao. To još nisam čuo, igrač koji je u godinama kada bi trebao što više da igra, on se toliko čuva. Nema ni Draškovića, koji je direktora reprezentacije obavijestio da je imao povredu prije pola godina i da je sada na terapiji. Ta povreda je bila krajem oktobra i u novembru, ali je posljednjih pet ili šest utakmica bio u sastavu i igrao. Sad se pojavljuje da ima terapjiju. Nadam se da će dostaviti adekvatnu medicinsku dokumentaciju kako bi potvrdila taj njegov izostanak", istakao je Pavićević.

On je napomenuo da je uz velike napore sam dobio dozvolu kluba iz Kine da vodim mladu reprezentaciju, a da se zbog toga odrekao dvije plate.

“Nakon ovoliko otkaza, ima li ko pravo da očekuje bilo kakav rezultat. Pred ove momke mogu da postavim jedno, da pošteno odrade zadatke i daju svoj maksimum. Ne mogu da postavim nikakve ciljeve, veliki podvig je ako ostvarimo opstanak u A diviziji. Mi smo u ubjedljivo najtežoj grupi sa evropskim prvakom Italijom, Hrvatskom koja je u ovoj generaciji jedna od najjačih, Turska i Češka. Mogu da obećam da ćemo se potruditi da što spremnije dočekamo EP.

Tokom priprema “crveni” će odigrati destak kontrolnih mečeva na jakim turnirima u Francuskoj i Turskoj.

“Pripreme će ove godine biti drugačije u odnosu na prethodne, jer sam odlučio da prihvatimo učešće na dva turnira - od 17. do 22. juna u okolini Lila, gdje učestvuje osam ekipa i odigraćemo pet utakmica. Nakon toga smo u Istanbulu, od 25. do 29. juna, isto osam ekipa i pet utakmica. Vraćamo se 30. juna i imaćemo samo sedam dana do EP. Imaćemo manje treninga, a veći broj utakmica jer nam nedostaju jake utakmice i da kroz njih pokušamo da se bolje spremimo. Sada, nakon brojnih otkaza, moram da pravim drugačiji način igre. Nemamo visinu, pod košem ćemo biti hendikepirani, a pokušaćemo to da nadomjestimo brzinom - zaključio je Pavićević.

Nikola Žižić, bek Sutjeske, će kao kapiten predvoditi mladu selekciju u Grčkoj.

“Prije svega, očekivanja su da ostanemo u A diviziji. Veliki hendikep biće odsustvo Ivanovića, neki igrači su nam još otkazali zbog povrede. Na nama je da odradimo pripreme maksimalno i da pokušamo da napravimo što bolji rezultat.

Na spisku su: Mašan Vrbica (Lovćen), Lazar Pavićević (Mornar), Luka Đurović (Sutjeska), Marko Raičević (Zeta), Vasilije Vušović (Mornar), Vaso Milović (Mornar), Nikola Žižić (Sutjeska), Veselin Kovačević (Primorje), Milija Miković (Mornar), Luka Savić (Primorje), Vladimir Starovlah (Teodo), Vladimir Mrdak (Teodo), Miloš Pajović (ABS Primorje), Milan Mitrović (Kanada) i Luka Banović.

Galerija