Pavićević: Vučević ne otkazuje meni, već saigračima, narodu i državi

"Smatram da je Nikolino otkazivanje nastupanja za reprezentaciju Crne Gore pogrešan put u rješavanju problematike koju osjeća"
113 pregleda 136 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2014. 17:34h

Nakon jučerašnje najave Nikole Vučevića da neće nastupati za reprezentaciju dok je Luka Pavićević selektor, danas se oglasio Pavićević. Njegovo saopštenje objavljujemo u cjelosti:

"Povodom oglašavanja javnosti koje je učinio crnogorski reprezentativac Nikola Vučević, a posebno zbog pažnje koju je time izazvao u našoj javnosti, smatram neophodnim da kao selektor naše reprezentacije izrazim svoj stav po nekim ključnim tačkama koje je Nikolin nastup obuhvatio".

"Svoj posao selektora reprezentacije Crne Gore obavljam posvećeno, pošteno, vrijedno. Reprezentaciju vodim prema svom stavu i ubijeđenju, na onaj način gdje bi skup svih ličnosti mogao da pruži svoj maksimum u odnosu na različitosti koje postoje u kvalitetu, karakteru, kao i senzibilitetu".

"U tom smislu svi igrači reprezentacije su meni jednaki, kako oni koji su tu pozvani da budu samo podrška, ili ispomoć, tako i oni najvažniji".

"Prema svima njima odnosim se s jednakim uvažavanjem, isključujući i najmanju mogućnost da pojedinca ili grupu favorizujem u odnosu na druge".

"Kao trener volim da radim jako i guram igrače da daju svoj maksimum, što zbog toga da bi lično bili bolji, to naravno da bio cijeli tim na taj način dostigao svoj maksimum".

"Svako sučeljavanje ili eventualna konfrontacija koja nastaje između igrača i mene dešava se isključivo da bi igrač bolje odgovorio potrebama i zadacima igre i bio spremniji da pomogne timu, a kroz takav zajednički napredak i sebi samom u cilju da se napravi što bolji rezultat".

"Shodno tome, neophodno je obezbijediti bezuslovnu posvećenost svih igrača u želji da igraju za nacionalni tim. U tom momentu od svakog pojedinca se traži da svoje lične ciljeve podredi timskim, a sujetu i taštinu iskontroliše shodno nivou potreba tima, koji to od njega zahtijeva".

"Ni u kom slučaju ne smije se doći u situaciju u kojoj igrač smatra da svojim prisustvom "čašćava" reprezentaciju. Smatram da je Nikolino otkazivanje nastupanja za reprezentaciju Crne Gore pogrešan put u rješavanju problematike koju osjeća".

"On ne otkazuje Luki Pavićeviću, niti igra za njega lično. On otkazuje svojim saigračima, koji su mahom spremni da daju pomenutu bezuslovnu posvećenost igranju za reprezentaciju svoje zemlje". On otkazuje Košarkaškom savezu, ljudima koji ga vode, kao predstavnicima šire košarkaške zajednice, koji se decenijama trude da ovaj sport drže na ovako visokom nivou".

"Međutim, iznad svega igrač se odlučuje da otkaže svom narodu i svojoj državi, u momentu kada je u sportskoj ravni to njoj veoma potrebno".

"Ovakvo otkazivanje svakako nije patriotski gest, niti se vodi kao moralni čin, već predstavlja isključivo ličnu reakciju zasnovanu na izuzetno subjektivnom osjećanju, po meni, nepostojeće nepravde".

"Nastali momenat zahtjeva jak napor u postizanju spajanja neophodne doze racionalnog promišljanja i etičkog ponašanja čiji očigledni nedostatak, je rezultirao ovom incidentnom situacijom".

"Lično se nadam da će svi uključeni uspjeti da suštinski shvate i razriješe nastalu problematiku i na taj način umanje ili preduprijede negativne efekte koje po reprezentaciju jedan ovakav udar ima", navodi se u saopštenju Luke Pavićevića.

Galerija

Bonus video: