Prodaju se Baksi, klub ostaje u Milvokiju

Vlasnik Milvoki Baksa iz NBA lige, Herb Kol objavio je danas da će prodati klub investitorima iz Njujorka, i da mu je jedini uslov bio da taj košarkaški klub ostane u svom gradu
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2014. 08:42h

Vlasnik Milvoki Baksa iz NBA lige, Herb Kol objavio je danas da će prodati klub investitorima iz Njujorka, i da mu je jedini uslov bio da taj košarkaški klub ostane u svom gradu.

Nekadašnji senator SAD Kol prodao je Bakse funkcionerima investitorskih firmi Marku Lasriju i Vesliju Edensu za oko 550 miliona dolara. Dogovor će stupiti na snagu kada ga odobri liga.

"Prišao sam trenutku u svom životu kada treba da razmišljam o nasljeđivanju", rekao je 79-godišnji Kol novinarima rano jutros po centralnoevropskom vremenu, samo nekoliko sati prije nego što je njegov tim trebalo da igra posljednju utakmicu u katastrofalnoj sezoni.

Kol se godinama zalagao za izgradnju nove arene. On je kazao da je ujednom trenutku shvatio da bi bilo bolje da potpuno proda klub, da bi novi vlasnici tako stekli puno pravo odlučivanja u izgradnji nove sportske hale.

Kol se novinarima obratio u društvu gradonačelnika Milvokija Toma Bareta i čelnika lokalnog okruga Krisa Abele.

Novi vlasnici Lasri i Edens rekli su da će dati 100 miliona dolara za izgradnju nove arene, a Kol je objavio da će i on dati istu sumu.

"Navijači Milvokija zaslužuju pobjednički tim", rekao je Edens.

Kol je kupio Bakse za 18 miliona dolara 1985. godine. On je rođen u Milvokiju, njegova porodica je bila vlasnik lanaca prodavnica, a u gradu ga slave kao lokalnog heroja.

Očekuje se da će prodaju odobriti uprava NBA lige na sastanku u Njujorku do kraja nedjelje. Komesar lige Adam Silver pohvalio je u saopštenju Kola zbog "istorijskog poklona bez presedana" od 100 miliona dolara gradu za budućnost kluba.

Novi vlasnici obećali su da će klub ostati u Milvokiju. Lasri je predsjednik i izvršni direktor kompanije Avenju kepital grup (Avenue Capital Group), dok je Edens jedan od osnivača i predsednik upravnog odbora u Fortres investment grupu (Fortreš Investment Group). Obojica rade u Njujorku.

Milvoki je sezonu jutros završio porazom od Atlante 111:103, i ukupnim učinkom od 15 pobeda i 67 poraza, čime je oboren negativni rekord kluba.

Bonus video: