Jovović: Ostvarili smo zacrtani cilj

"Kada se sve sabere, imajući na umu probleme sa kojima smo se susretali tokom lige, mislim da smo ostvarili ono što smo zacrtali", ističe Jovović
10 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2014. 12:13h

Porazom od Mega Vizure u meču bez rezultatskog značaja košarkaši Budućnost Volija spustili su zavjesu na ovosezonski nastup u ABA ligi.

Osvajanjem petog mjesta, peti put u 11 sezona, ispunili su cilj, ostali su u vrhu i izborili direktan plasman na evropsku scenu naredne sezone.

Možda je moglo da bude drugačije, možda su mogli da budu i stepenik više, ali i ovako nema razloga za nezadovoljstvo, jer su iza sebe ostavili ekipe sa jačim timovima i većim budžetima (Olimpija, Igokea, MZT Skoplje).

"Moramo da budemo zadovoljni sezonom, jer smo tri kola prije kraja osigurali peto mjesto i plasman u Evrokup naredne sezone. Praktično do posljednjeg kola smo bili u trci za završni turnir, koji nam je zamalo izmakao u možda i najjačoj ABA ligi od osnivanja, a svakako najstabilnijoj što se tiče finansija. Svi timovi su sačuvali ekipe sa početka sezone, a neke su se i dodatno pojačale. Sigurno da ostaje žal zbog fajnl-fora, ali u nekim mečevima nismo imali sreće i izmaklo nam je to četvrto mjesto. Kada se sve sabere, imajući na umu probleme sa kojima smo se susretali tokom lige, mislim da smo ostvarili ono što smo zacrtali i nastavili tradiciju dobrih rezultata u ABA ligi", ističe trener Podgoričana Igor Jovović.

Nesrećno izgubljeni bodovi od Olimpije, pa poraz od Radničkog, u najboljem šuterskom duelu Kragujevčana, možda su bili i ključni da "plavi" treći put ne zaigraju na finalnom turniru.

"Izgubili smo od Olimpije onako kako smo izgubili, a da smo u tom meču upisali dva boda, možda smo mogli da steknemo zalihu koju bi rivali teško stigli do kraja. Što se tiče Radničkog, desio se takav dan, oni su bili šuterski raspoloženi, kao protiv MZT Skoplja u posljednjem kolu. Ne žalim mnogo za tim porazom, kao za nekim tokom sezone, posebno onim protiv Cedevite u Zagrebu. Bili smo u igri do samog kraja, ali u finišu nismo imali sreće, nismo realizovali neke bitne napade. I u nekim drugim utakmicama smo se vraćali iz velikog minusa, imali priliku da dobijemo, ali nismo bili koncentrisani u finišu".

Za 31-godišnjeg Jovovića je ovo bila prva samostalna trenerska sezona u kojoj je pokazao potencijal.

"Meni je, prije svega, bila velika čast da se nađem u društvu trenerskih veličina. Neki su se vratili iz inostranstva u ABA ligu i sigurno da je bilo teško da se nadmećem sa njima. Kada se sve sabere, moram biti zadovoljan, ali moram još da radim, da se trenerski nadograđujem i napredujem, jer mi je ovo bila tek prva samostalna sezona. Nastojaću da izvučem pouke iz svega ovoga i da u narednoj sezoni ili sezonama budem još bolji".

Sa ove distance nova sezone u ABA ligi izgleda daleko, ali već sada se mora razmišljati o tome, odnosno o sastavu za sezonu 2014/2015. godine.

"Čeka nas domaća liga, ali sigurno da moramo razmišljati o narednoj sezoni. Prije toga moramo da vidimo potencijal tima koji imamo i da onda po tome sklapamo tim za narednu sezonu. Imam neke želje što se tiče pojačanja, ali će to zavisiti od finansijske situacije u klubu, ali i od sreće hoćemo li uspjeti u pravom trenutku da reagujemo i dovedemo igrača. Ipak, sada smo koncentrisani na domaći šampionat, ali nas u svakom slučaju očekuje zanimljivo ljeto", zaključio je Jovović.

Bokan: Imali smo sedmi budžet, a osvojili smo 5. mjesto

I prvi čovjek Budućnosti Dragan Bokan zadovoljan je petim mjestom, iako se potajno nadao plasmanu na završni turnir.

"Gledajući šta je bilo prije sezone, odnosno budžete ekipa, trebalo je da budemo sedmi, a ne peti. Veće budžete od nas imali su, osim ekipa koje su se plasirale na fajnl-for, još Igokea i Olimpija. Mogli smo da napravimo još korak više, ali su kiksevi protiv Olimpije i Radničkog u Podgorici možda i presudili da se ne nađemo među četiri najbolja tima. Moramo, međutim, da budemo zadovoljni, ostvarili smo ono što smo zacrtali svi u klubu. Ono što je najvažnije, jeste da smo igračima, stručnom štabu i zaposlenima u klubu uspjeli da isplaćujemo zarade na vrijeme. Prije dvije, tri godine smo imali na leđima i veliki dug, sve smo to konsolidovali i doveli ga na najmanju moguću mjeru", rekao je Bokan.

Uprava kluba već pravi planove za narednu sezonu.

"U narednih 10-15 dana ćemo imati Upravni odbor na kome će biti pozvan sportski sektor. Tu ćemo razgovarati o narednim koracima, analiziraćemo učinak svakog igrača tokom ABA lige. Ono što je dobro je da nas svakodnevno zovu menadžeri, nude igrače, što je, kada smo preuzeli klub, bilo nešto o čemu smo mogli da sanjamo. Niko nam nije vjerovao ni za jedan euro, a sada je situacija drugačija".

Dežiju Akindeleu je istekao ugovor, ali postoji šansa da i dalje nosi plavi dres.

Pored imena najzvučnijeg ljetošnjeg pojačanja Aleksandra Ćapina stoji veliki znak pitanja.

"Razgovarali smo sa menadžerom Akindelea o mogućnosti da i dalje igra za nas, a to je i njegova želja. Opravdao je očekivanja i voljeli bismo da produžimo ugovor. Što se Ćapina tiče, i s njim smo pričali, pričaćemo opet. Ne želimo da plaćamo bilo kog igrača, a da on to ne vraća na terenu. Vidjećemo da li će moći da se oporavi od povrede i pomogne timu na pravi način", zaključio je Bokan.

Galerija

Bonus video: