Ukrajina odustala od Evropskog prvenstva 2015.

Za sada je zvanično u trku za novog organizatora ušla samo Francuska, koja je i bila konkurent Ukrajini za dobijanje domaćinstva šampionata
3 komentar(a)
Košarka, Foto: Shutterstock
Košarka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.03.2014. 12:46h

Košarkaški savez Ukrajine je odustao zbog nestabilne političke situacije od organizacije Evropskog prvenstva 2015. godine, saopštio je danas šef organizacionog odbora Makrijan Lubkivaski.

On je kazao da će Ukrajina predložiti FIBA Evropa da šampionat bude odigran u drugoj državi ili u nekoliko njih, a da oni budu domaćini 2017. godine.

"Teško je organizovati Evropsko prvenstvo u teškim uslovima, ekonomskim i političkim. Naša zemlja nema pomoć stranih investitora koji bi sagradili novu dvoranu, a uz to organizacioni komitet osjeća nedostatak vremena da se turnir organizuje. Priprema takvog projekta je dug i složen proces, koji podrazumijeva planiranje sistema i niz organizacionih mjera", rekao je Lubkivaski.

Odluku o novom domaćinu ili domaćinima FIBA bi mogla da donese već na narednom sastanku borda FIBA, 23. marta u Minhenu.

Trenutno je sigurno samo da je trku za novog organizatora ušla Francuska, koja je i bila konkurent Ukrajini za dobijanje domaćinstva šampionata.

Plasman su već obezbijedili Ukrajina, kao planirani domaćin, Španija kao trećeplasirana na EP 2013, Estonija kao pobjednik prve runde kvalifikacija za Eurobasket 2015, Francuska kao prvak Evrope, Litvanija kao vicešampion, Hrvtska kao četvrta sa prošlog Eurobasketa, Slovenija kao petoplasirana...

Igraće i Finska, Grčka i Turska kao učesnici ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, za koje su dobili specijalne, naknadne pozivnice FIBA.

Bonus video: