Budućnost propustila priliku da sruši Cedevitu

Podgorički tim proekrenuo minus od 16 razlike, a onda u finišu poklekao u Zagrebu. Cedevita i matematički osigurala nastup na fajnl-foru
37 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2014. 19:15h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Zagreb - Senzacija se nije dogodila, košarkaši Budućnost Volija poraženi su od Cedevite.

A bili su tako blizu trijumfa kojim bi praktično osigurali plasman na finalni turnir ABA lige.

Sredinom posljednje četvrtine “plavi” su imali plus četiri (68:64) i napad da se odlijepe, ali ga nisu iskoristili.

Domaćin je zahvaljujući Nolanu Smitu i Ivanu Ramljaku preokrenuo (69:68), da bi Nikola Ivanović vratio nadu Podgotičanima (71:69). Ali, ispostavilo se da su to bili posljednji poena podgoričkog tima, skoro tri minuta prije kraja...

Alan Rej je izjednačio i ušlo se u neizvjesnu završnicu. Suad Šehović je dva minuta prije kraja imao otvoren šut za tri poena, koji nije pogodio, potom su Podgoričani promašili još dva napada, a sve dileme oko pobjednika riješili su Jusuf Nurkić i Miro Bilan sa linije penala nepun minut prije posljednjeg zvuka sirene.

Sam početak meča nije nagovještavao neizvjestan meč, pošto je Cedevita na krilima Smita već u 6. minutu imala plus 12 (21:9), a Amerikanac je u tom periodu dao čak 11 pogodaka uz stopostotan šut iz igre (4-4 za dva, 1-1 za tri).

Na kraju prve dionice „plavi“ su imali minus devet (27:18), a s obzirom da su izgubili šest lopti i promašili čak pet bacanja (10-5), imali su aktivan rezultat.

Na startu druge dionice svoje „trenutke slave“ imao je sudija Matej Boltauzer, koji je čist faul Smita nad Ivanovićem okarakterisao kao simuliranje i plejmejkeru Budućnost Volija dosudio tehničku. Nakon protesta je i klupa gostiju kažnjena na isti način.

Smit je iskoristio poklon, pogodio bacanje, potom i trojku za maksimalnih plus 16 (39:23) Cedevite sredinome drugog dijela igre. U samoj završnici prvog poluvremena probudili su se Podgoričani, napravili su seriju 9:0 i prišli na 47:40.

Nurkić i Goran Suton na startu drugog poluvremena nisu dozvoljavali Budućnosti da priđe na manje od pet poena (47:42). Nakon toga igralo se koš za koš, a Cedevita je ljubomorno čuvala stečenu prednost. Kada je u 29.minutu Smit pogodio za plus devet (59:50), činilo se da će se domaćin odlijepiti i rutinski meč privesti kraju.

Međutim, Budućnost je napravila seriju 12:1 u kojoj je Aleksandaer Ćapin dao dvije trojke, pa su gosti stigli do prvog vođstva (62:60), nakon početnih 3:2 i 6:4.

Ali, Podgoričani u finišu meča nisu imali dovoljno koncentracije, a iskusnija i kvalitetnija Cedevita je to znalački iskoristila i stigla do pobjede kojom je dva kola prije kraja osigurala plasman na finalni turnir.

„Plavima“ ostaje da u posljednje dvije utakmice (protiv Partizana kod kuće i Mega Vizure u gostima) traže prolaz među četiri najbolja tima u regionalnom takmičenju, ali sigurno da će još dugo razmišljati o propuštenoj šansi u Zagrebu.

Galerija

Bonus video: