Štriks: Najveći talenti se rađaju na Balkanu

"Dva-tri puta godišnje dođem u Crnu Goru, obiđem klubove, održavam kontakt sa ljudima, sa sudijama... Ipak je neposredan kontakt nešto najbitnije, telefonom se iz kancelarije ne rješavaju stvari", kaže za „Vijesti” Štriks
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2014. 10:48h

Među gledaocima na finalnom turniru Kupa Crne Gore za košarkaše obje večeri bio je i jedan, domaćoj javnosti prilično nepoznat, ali vrlo bitan košarkaški radnik - Izraelac sa bugarskim pasošem Šaj Štriks, sportski direktor Balkanske košarkaške lige.

Putovanje po zemljama regiona, razgovori sa košarkaškim radnicima, predstavnicima saveza i klubova, sa sudijama - njegova su svakodnevica.

"Dva-tri puta godišnje dođem u Crnu Goru, obiđem klubove, održavam kontakt sa ljudima, sa sudijama... Ipak je neposredan kontakt nešto najbitnije, telefonom se iz kancelarije ne rješavaju stvari", kaže za „Vijesti” Štriks.

Balkanska liga je od njenog formiranja, 2008. godine, bila i odskočna daska za crnogorske klubove i neafirmisane igrače da krenu uzlaznom putanjom.

Lovćen je 2010. godine, pod dirigentskom palicom Miodraga Kadije, igrao finale u Sofiji, te godine afirmaciju su stekli Bojan Dubljević, Aleksa Popović...

Godinu kasnije na fajnl-foru nastupio je Mornar.

"Želimo da svake godine imamo dva kluba iz Crne Gore u Balkanskoj ligi. Zbog ozbiljnosti, prepustili smo da savezi određuju klubove koji će igrati. Znamo da u crnogorskim klubovima nastupaju mladi igrači, a nama je jedan od ciljeva da afirmišemo mlade. Međutim, svake godine podizao se nivo takmičenja, pa se mora pronaći balans u timovima između mladih i iskusnih igrača. U Nikšiću sam vidio veoma dobru i mladu ekipu Sutjeske, ali kada bi ona u ovom trenutku zaigrala u Balkanskoj ligi, izgubila bi skoro svaku utakmicu, jer ostali klubovi imaju Amerikance... Mi držimo otvorena vrata za minimum dva tima, jer svi znaju da se ovdje igra dobra košarka, da imate vrhunske sudije, među najboljima u Evropi".

Za protekli period liga je konstantno rasla.

"Svi su srećni razvojem. Ove godine se igrala liga, svaka ekipa odigraće po 18 jakih međunarodnih utakmica. Bilo je puno uzbudljivih završnica, produžetaka. Želimo da i dalje napredujemo, da razvijamo košarku, da pružamo šansu mladim sudijama. Da bi klubovi igrali Evroligu, potrebno im je pet do 10 miliona eura, da bi igrali ABA ligu potrebno je tri do pet miliona... U Balkanskoj ligi imate dobro takmičenje za normalan budžet. U stvari, mi smo jedina liga koja plaća ljudima da igraju košarku".

Štriks ističe još neke dobre stvari:

"Osamdeset odsto utakmica prenosi se na TV-u, sve utakmice mogu se pratiti uživo preko Interneta. Želimo da razvijamo marketing, da uključimo velike firme... Želimo i da još više uključimo televizije, da se sve utakmice prenose".

I jedna poruka za kraj:

"Na Balkanu se rađaju najveći evropski talenti. Zato moramo da iskoristimo svaku priliku da razvijamo taj talenat. A lično bih volio i da jednog dana organizujemo fajnl-for u Crnoj Gori, možda već iduće godine. Želimo da od naredne sezone organizujemo žensku i juniorsku ligu. Imamo saglasnost svih saveza, a mislim da FIBA Evropa neće imati ništa protiv, imamo sastanak sa njima 20. februara", zaključuje Štriks.

Bonus video: