"Djeca rata": Zašto su košarkaši sa eks-Ju prostora bolji od drugih

"Narodi sa jugoslovenskih prostora su toliko disciplinovani da se po tome odvajamo od drugih. Znate, mi smo djeca rata", kazao je Musa za SI
70 pregleda 3 komentar(a)
Musa, Foto: Printscreen
Musa, Foto: Printscreen
Ažurirano: 11.08.2018. 11:24h

Džanan Musa, jedan od najboljih predstavnika nove generacije eks-Ju košarkaške scene, od naredne sezone igraće u NBA, u dresu Bruklina.

Dolazak novih igrača sa prostora bivše Jugoslavije na najveću scenu (Luka Dončić je bio jedna od zvijezda drafta i novi as Dalasa), za američke medije je neka vrsta čuda.

U NBA ligi će naredne sezone igrati 16 košarkaša iz nekadašnje SFRJ, čija je ukupna populacija 21 milion ljudi. Iz ostatka Evrope, sa više od 700 miliona stanovnika, dolazi 48 igrača, izračunao je SI.

Šta to imaju "Jugosloveni", zašto su tako talentovani, upitao se "Sport Ilustrejtid".

"Narodi sa jugoslovenskih prostora su toliko disciplinovani da se po tome odvajamo od drugih. Znate, mi smo djeca rata", kazao je Musa za SI.

"Ja nisam rođen tokom rata, ali znam šta to znači, jer je moj otac bio u vojsci. Kada gledaš ljude oko tebe kako umiru i ginu, to je istovremeno i bolno i tužno i teško, ali i ojača ljude. Nama su se događale strašne stvari, zato smo i jači od drugih", kazao je bosansko-hercegovački reprezentativac.

Poslijeratni period još, međutim, traje. Tako je Musa pričao i da je kao Musliman doživljavao uvrede navijača u Hrvatskoj, dok je igrao za Cedevitu.

"Bio sam dječak, imao sam 16 godina, kada sam čuo prve uvrede na toj osnovi. Sjedio sam 40 minuta i slušao sve to. Sa tim sam morao da se borim. I uspio sam. Ne mislim, ipak, da su ljudi koji su me vrijeđali loši, već da su navijači. Naravno, postoji i drugačiji način da se navija i pomogne svoj tim", rekao je Musa.

Bonus video: