Bili smo prvaci svijeta - film o usponu jugoslovenske košarke

Film prati razvoj košarke od 1942. godine, kada su se upoznali utemeljivači tog sporta Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper i Aleksandar Nikolić
91 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2013. 15:42h

Novinarska projekcija dokumentarnog filma o počecima i usponu jugoslovenske škole košarke "Bili smo prvaci sveta" održana je danas u novobeogradskom bioskopu Fontana, a svi prisutni mogli su da vide odličnu priču o tome kako se uz mnogo rada i ljubavi dolazi do svjetskog vrha.

Film prati razvoj košarke od 1942. godine, kada su se upoznali utemeljivači tog sporta Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper i Aleksandar Nikolić, pa sve do Svjetskog šampionata u Ljubljani 1970, kada je Jugoslavija predvođena selektorom Rankom Žeravicom osvojila zlatnu medalju.

"Svidio mi se film, iznenađen sam kako je osmišljen i napravljen. Obuhvatio je dug period i način stvaranja košarkaškog uspjeha u našoj zemlji. Pokazuje kako smo prilazili rješavanju problema i pravili selekciju igrača. Sve to daje poruku da se ogroman uspjeh može postići samo dobro zamišljenom vizijom. Uspjeh nije moguć preko noći, već se mora ići postepeno", rekao je Žeravica novinarima u bioskopu Fontana.

Autor filma je Žvonimir Šimunec, scenario je napisao novinar Politike Aleksandar Miletić, a reditelj je Ivica Vidanović.

"Za mene je bila poražavajuća činjenica da mladi ljudi ne znaju ko su legende ovog sporta. Bila mi je čast da se bavim ovom temom i sačuvam taj period od zaborava. Košarka se igrala stalno, i dok je trajao rat. Zato nije čudo što je taj sport opstao u teškim vremenima", naveo je Šimunec.

On je naveo da je to prvi dio košarkaške trilogije i da su već počeli radovi na drugom dijelu.

Jedan od aktera filma je i Dragan Kapičić koji je rekao da prvi put gleda film i da je oduševljen kako je ispao.

"Ovo što sam vidio me je oborilo sa nogu. Na ovaj način je prikazano vrijeme i zemlja koje su nam omogućili da danas budemo ovo što je jesmo u košarci. Film je majstorski urađen, toliko duboko je zahvatio sudbine pojedinaca", naveo je Kapičić.

Novinar Politike Aleksandar Miletić rekao je da mu je bilo zadovoljstvo da tri godine radi na ovom filmu i upozna aktere iz sasvim drugog ugla.

"Nadam se da smo uspjeli da ih dočaramo na najbolji način. Ovaj film je pokazatelj šta sve može da se uradi kada se ujedine igrači sa različitih prostora", objasnio je Miletić.

Reditelj Ivica Vidanović izjavio je da ovaj film ima jednu od najbogatijih građa koja govori o košarci u prošlosti.

"Za mene je film isto što i život, i srećan i tužan. Trudili smo se da mlađim generacijama na najbolji način dočaramo priču o počecima jugoslovenske košarke i njihovim utemeljivačima", zaključio je Vidanović.

U filmu govori više od 40 ličnosti koje su zaslužne za osvajanje prve zlatne medalje 1970. godine, koja je bila obećana kao poklon tadašnjem predsjedniku Josipu Brozu Titu za 78. rođendan. Srpska premijera filma "Bili smo prvaci sveta" održaće se u četvrtak, 5. decembra u Muzeju kinoteke u Beogradu.

Bonus video: