Bilićeva odluka je čin samovolje i skandaloznog postupanja

"Možda da smo imali za protivnika nekog drugog, da bi bila drugačija odluka ili da je Olimpija za rivala imala drugu ekipu, siguran sam da bi odluka bila drugačija", ogorčen je Pajović
24 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2013. 19:18h

Odluka Josipa Bilića, direktora ABA lige, da odbije žalbu Budućnost Volija na posljednji koš Olimpije, odnosno Jakova Vladovića, iako se na snimku vidi da je vrijeme isteklo, izazvala je bujicu nezadovoljstva u taboru crnogorskog šampiona.

Za čelnike kluba odluka Bilića je čin samovolje i skandalozno postupanje i uložili su žalbu predsjedniku regionalnog takmičenja Radovanu Lorbeku.

Žalba na adresu prvog čovjeka ABA lige je poslata večeras.

"Bilić odbija našu žalbu, a onda na drugoj strani kaže evidentno je da u jednom momentu svjetlo na tabli treperi u kada je lopta na ruci. To što svijetlo treperi, naizmjenično se pali i gasi, nije dokaz da je neispravno. Sudije su, po propozicijama, dužne da prije početka meča provjere ispravnosti svih tehničkih uređaja u sali. To je urađeno, nije bilo nijednog prigovora da ne funkcioniše semafor, sat za mjerenje vremena ili sama svjetla na tabli. Ta svjetla se pale na isti način i na svim snimcima se pali kada je lopta na ruci igrača Olimpije, što znači da je vrijeme isteklo. Sve poslije toga je nebitno", istakao je Vanja Mugoša, član Upravnog odbora i pravni zastupnik Budućnost Volija.

Sada je jedina nada za Podgoričane da Lorbek preinači odluku Bilića, što je, ruku na srce, teško očekivati.

"Odluka koju smo “napali” temelji se na nekim stvarima koje potvrđuju sve naše navode, mi smo se u žalbi Lorbeku bavili do detalja onim što je bilo na licu mjesta. Bilić svoju odluku temelji na činjenici da sudije imaju diskreciono pravo da odluče, što je regularno što nije i da shodno pravilima igre koju je FIBA propisala, navodno, ne postoje tehnički uslovi da se na osnovu snimka utvrdi neregularnost. To je potpuno pogrešna interpretacija tih pravila, jer ona pokazuju nešto sasvim drugo. U pravilima piše da postoji mogućnost da se uz pomoć tehničkih pomagala - video snimaka, televizijskih prenosa..., da se utvrdi da li je određeni šut upućen u toku regularnog vremenu ili ne. Kod takve situacije, očigledno da je Bilić pribjegao pogrešnoj interpretaciji svega onoga što je dobio i pribjegao je pozivanju na nešto što nema pravo".

Da je Bilić odlučio mimo dokaza pokazuje i činjenica da u obrazloženju odluke stoji da su službena lica dostavila dodatne izvještaje u kojim stoji da je koš regularan, a čelnici Budućnost Volija tvrde da to nije tačno.

"On je ustvrdio da su sudije i kontrolor suđenja dostavili izvještaje u kojima tvrde da je koš regularan. Mi smo izvršili provjeru, i prije podnošenja žalbe, takvi izvještaji ni kontrolora suđenja, ni sudija, ni delegata, ne postoje niti su od njih traženi. Zbog toga smo se obratili posebnim dopisom gospodinu Biliću i tražili da nam dostavi sve izvještaje koje su službena lica sa utakmice dostavila. Imamo saznanja da takvih izvještaja nije bilo, jer su glavni sudija Milivoje Jovčić i kontrolor suđenja Dragan Medan odmah nako gledanja snimka jasno pred službenim licima potvrdili da je koš neregularan".

Uprava našeg šampiona je tražila od Lorbeka da prilikom donošenja konačne odluke sazove sastanak na kojem bi bili prisutni predstavnici oba kluba i sva službena lica.

"Želimo da zajedno odgledaju snimke koji su na raspolaganju i da na licu mjesta utvrde da li je koš regularan i da se na taj način donese odluka. Mi želimo da takmičenje u ABA ligi do kraja bude regularno, a ovakva odluka i eventualno potvrđivanje vodi u pravcu koje nije dobro za košarku, nije dobar za ABA ligu, jer vode kao neregularnosti. Mislim da je suvišno da ponavljam šta bi za Budućnost Voli značila priznata pobjeda koja je ostvarena u ovom meču".

Po propozicijama ABA lige, predsjednik ima rok od 48 sati da donese odluku, ali taj rok nije obavezujući.

"Šta će odlučiti, to zavisi da li će ići na to da li će da utvrdi stvarne činjenice koje su bile ili će istim putem kao Bilić, a to je da zanemari sve što imamo kao dokaze i da jednostavno donese odluku kakvu je donio. Imali smo osnovane sumnje u objektivnost Bilića, to smo stavili u žalbi, jer je u nedjelju izjavio da će teško biti poništen koš, iako nije imao nijedan dokaz, pa čak ni žalbu, jer je nju dobio tek u ponedjeljak ujutro. Očigledno da Bilić nije imao za cilj da odluku donese na osnovu dokaza po procedurama ABA lige, već je imao svoje mišljenje. Nakon stotine pregledanih snimaka, nema dilema da je koš postignut po isteku vremena". zaključio je Mugoša.

Pajović: Bilić nedobronamjeran

Sa puno gorčine u glasu, odluku Bilića je prokomentarisao i Gavrilo Pajović, sportski direktor Budućnost Volija.

"Poznavajući dugo godina direktora lige, iznenađen sam ovakvom odlukom, ako je on uopšte i donio. Iznenađen sam da je žalbu odbio, iako je koš postignut nakon isteka vremena, a imamo saznanja, ne 100 odsto već možda i više, da sva službena lica nisu slali dodatne izvještaje. Čudi odnos direktora lige prema nama, iako se pozivao da je prijatelj našeg kluba i crnogorske košarke. Najispravnija odluka je bila da se odigra nova utakmica. Nismo tražili dva boda, a da smo u situaciji protivnika, drugačije bi reagovali. Pobjeda bi značila da mi dijelimo prvo mjesto na tabeli. Možda da smo imali za protivnika nekog drugog, da bi bila drugačija odluka ili da je Olimpija za rivala imala drugu ekipu, siguran sam da bi odluka bila drugačija. Direktor lige je ovim potezom pokazao prema nama nedobronamjernost i to boli", jasan je Pajović.

Galerija