Bilić odbio žalbu Budućnost Volija

Sudije utakmice navode da je zadnji koš igrača KK „Union Olimpija“ J. Vladovića postignut regularno, jer je lopta napustila ruke igrača prije isteka vremena
25 komentar(a)
Josip Bilić, Foto: Novosti.rs
Josip Bilić, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 20.11.2013. 10:34h

Josip Bilić, direktor ABA lige, odbio je žalbu Budućnost Volija na posljednji koš Olimpije u subotnjoj utakmici kao neosnovanu.

Podgoričani su se žalili na trojku Jakova Vladovića kojim su Ljubljančani pobijedili.

U obrazloženju odluke Bilića se kaže:

Odlučujući o predmetnoj žalbi, a u skladu sa Propozicijama takmičenja ABA lige i Evrolige, direktor lige je u odnosu na žalbeni razlog postignuća koša izvan vremena utakmice, pribavio mišljenje sudija i delegata utakmice.

Iz pribavljenog mišljenja proizlazi sljedeće: Sudije utakmice navode da je zadnji koš igrača KK „Union Olimpija“ J. Vladovića postignut regularno, jer je lopta napustila ruke igrača prije isteka vremena.

U vezi navedene odluke konsultovala su se sva trojica sudija, te su svi bili istovjetnog mišljenja.

Na temelju FIBA Službenih pravila košarkaške igre, čl. 46.9, 46.11 i 46.12 u isključivoj je nadležnosti sudija utakmice odlučivati o vremenskom tijeku utakmice, uključujući i donošenje odluke o kraju utakmice.

Na spomenutoj utakmici bio je kontrolor, a utakmica je bila i na televiziji.

Iz izvještaja kontrolora utakmice može se potpuno jasno razabrati da je utakmica u cjelini odsuđena iznad prosjeka, vrlo dobro i skoro bez prigovora.

Što se posljednjeg koša tiče, bilo je jako teško donijeti takvu ili drugačiju odluku.

Za takve stvari u nekim sportovima upotrebljava se foto finiš a u košarci Instant Reply, koga u našoj ligi nažalost nema.

Jedini mjerodavan faktor su crvena svjetla na tabli koja nažalost na ovoj utakmici nisu radila ispravno.

Upale se, ugase i opet upale, što je objektivno sudijama još i te kako otežalo donošenje odluke.

To se vidi i na snimcima kojih ima puno i na internet medijima kako svijetli crveno dok je lopta još u ruci igrača i kako ništa ne svijetli dok je lopta u vazduhu i kako se opet pali crveno dok je lopta u vazduhu i padne koš.

Sudije su u ovim okolnostima morali odlučiti u djeliću sekunde, što su i učinili.

Temeljem mišljenja službenih osoba utakmice, direktor lige je donio odluku o odbijanju žalbe KK „Budućnost VOLI.

Na odluku direktora lige dozvoljena je žalba koja se podnosi drugostepenom organu i to Predsjedniku ABA-e (gosp. Radovan Lorbek) u roku od 24 sata od dana primanja odluke shodno odredbama čl. 54. i 55. Propozicija takmičenja ABA lige.

Bonus video: