Bokan: Nećemo tolerisati samovolju pojedinaca

"U komunikaciji sa kolegama iz regiona, niko nas nije demantovao i rekao da je koš bio regularan. Siguran sam da to znaju i čelnici ABA lige, izuzev gospodina Bilića”, istakao je prvi čovjek Podgoričana
268 pregleda 17 komentar(a)
Budućnost Voli, Foto: Savo Prelević
Budućnost Voli, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.11.2013. 22:09h

Budućnost Voli je uložila žalbu nakon meča protiv Olimpije, meč nije registrovan i rješavaće se za zelenim stolom.

Međutim, Iako nije dobio nijednu izjavu aktera, nijedan dokument, direktor ABA lige Josip Bilić je juče za pojedine medije izjavio da će teško poništiti koš Olimpije.

To je izazvalo burnu reakciju čelnika podgoričkog kluba, koji nisu krili razočarenje zbog takve izjave.

Oni smatraju da je Bilić ishireno reagovao i da nema prava na tako nešto.

"Glavni razlog ovog presa je za mene izneđujuća izjava Bilića, direktora lige, koji je čitav svoj život u košarci i koji zna kako se rješavaju utakmice koju su završene na ovakav način kao što je naša utakmica sa Olimpijom. On je jasno stavio do znanja da će se teško poništiti koš Olimpiji, što znači da će Budućnost Voli biti direktno oštećena. U komunikaciji sa kolegama iz regiona, niko nas nije demantovao i rekao da je koš bio regularan. Siguran sam da to znaju i čelnici ABA lige, izuzev gospodina Bilića”, istakao je Dragan Bokan, predsjednik Budućnost Volija na konferenciji za štampu.

On je nepomenuo da se jasno vidi da je koš dat poslije isteka vremena.

"Ne mogu da shvatim da će staviti činjenice sa strane. Poslije meča kada smo odgledali snimak sa sudijom Milivojem Jovčićem i kontrolorom za suđenje Draganom Medanom, oni su rekli da su iznenađeni i da se jasno vidi da su napravili grešku. Ako direktor ABA lige, koji je prvostepeni organ za odlučivanje, odluči u korist Olimpije, to će biti presedan. Smatram da on neće napraviti takvu grešku, i ošteti Budućnost, ali i ugroziti regularnost takmičenja. Vjerujem da neće dozvoliti da se neko igra sa imidžom košarkaškog kluba Budućnost Voli”.

Prvi čovjek crnogorskog šampiona je objasnio je da je ovo borba za istinu.

"Nadam se da čelnici ABA lige neće dozvoliti da se sahrani istina i da neće dozvoliti da naš se neko igra sa imidžom našeg kluba tradicije, ozbiljnosti, istorijata koji ima, dugogodišnje učestvovanja u Evropi i ABA ligi. Ako nas odbije prvostepeni organ, mi ćemo se obratiti drugostepenom, a ako i to ne urodi plodom, sljedeći je ULEB. Pozivam čelnike ABA lige i njihovog direktora da ispoštuju propozicije takmičenja, i donesu jednu jedinu moguću odluku, a to je da se koš Olimpije proglasi neregularnim”.

Odmah nakon meča ušao je u teren, ali sa željom da zamoli sudije da pogledaju sporni snimak.

"Kao privrednik i ozbiljan čovjek, još jednom se izvinjam zbog dešavanja na parketu, zbog malo brzog i ishitrenog reagovanja. Smatram da je to dio sporta, za neke stvari sam bio u pravu, a za neke nisam. Borba za istinom nije poraz, već vrlina. Sigurno nećemo dozvoliti da ovo stane, ako odluka bude negativna. Ne želimo da nam se krade pobjeda, ako za to imamo jasne dokaze. Nećemo uzeti tuđe, ali ne damo svoje. Ne bi bilo dobro za takmičenje da Budućnost Voli ostane bez bodova. Samovolju pojedinaca nećemo tolerisati, makar ne mi iz Budućnosti”, zaključio je Bokan.

Očekujemo novi meč

Vanja Mugoša, član Upravnog odbora Budućnost Volija i pravni zastupnik kluba, objasnio je da je ispoštovana procedura i da je uložena žalba.

"Naš kapiten Marko Popović je potpisao zapisnik i najavio žalbu. Mi smo je obrazložili i ona ide direktoru lige koji ima sedam dana da odluči. Ono što je čudno u ponašanju Bilića je da se oglašava, a nema nijedan dokaz na osnovu kojih bi donio odluku. Sa aspekta moje struke, rekao bih da je to isto kao da nekoga tužite pred sudom, a sudija kaže ja ću ovaj predmet presuditi ovako, a a nije dobio nijedan dokoment. Jedini dokaz koji on ima jeste snimak koji je zakačen na internet, koji je dostavljen ABA ligi, a koji nedvosmisleno dokazuje da je koš Olimpije neregularan”.

U klubu smatraju da Bilić ima prostora da se utakmica registruje kao pobjedu Budućnosti.

"Najmanje što može u ovoj situaciji je da shodno članu 53. propozicija poništi utakmicu i da se odigra nova. Sve drugo bi bilo narušavanje propozicija i regularnosti. Iskreno očekujemo da će direktor ABA lige donijeti pravu odluku. Na tu odluku imaju pravo žalbe oba kluba i to drugostepenom organu, odnosno predsjedniku lige”, zaključio je Mugoša.

Bonus video: