Olimpija pobijedila neregularnim košem, na potezu ABA liga

Plej gostiju, jasno se vidi na snimku, loptu izbacio iz ruku tek nakon što je isteklo vrijeme
35 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2013. 20:46h

Iako su poenima Đelila Akindelea minut i 21 sekundu prije kraja imali sedam poena viška (71:64), košarkaši Budućnost Volija su poraženi od Olimpije.

Gosti su ubacili četiri trojke u posljednjih 53 sekunde, a posljednja od strane Jakova Vladovića donijela je veliko slavlje Ljubljančana.

Međutim, koš gostiju je sporan, domaći su reklamirali da je isteklo vrijeme prije nego što je Vladović ispustio loptu iz ruke, a snimak pokazuje da je zaista bilo tako.

Ipak, sudije su priznale koš, odsvirale kraj, pa je na potezu ABA liga koja će razmatrati žalbu Podgoričana.

Sve je 4,7 sekundi prije kraja mogao da riješi Aleksandar Ćapin, stao je na liniju penala, ali je oba puta promašio.

Poslije velike borbe u reketu, Alen Omić je bacio loptu na polovinu domaćina, Vladović je iz trka uzeo i pogodio za drugi trijumf Olimpije u regionalnoj ligi.

„Utakmicu nismo odigrali energetski onako kako smo trebali. Primili smo dosta šuteva za tri poena i nesrećno posljednji koš. Pored toga, rival je dominirao u skoku, pa smo im i pored dobre odbrane davali drugu šansu da poentiraju. Ostaje žal za izgubljenom utakmicom”, rekao je Igor Jovović, trener Budućnost Volija.

Od starta je to bila tvrda utakmica, prvu opipljiviju prednost domaćin je stekao u 5. minutu kada je Suad Šehović pogodio trojku za 11:4.

Međutim, zahvaljujući Omiću i Deividasu Gailiusu, gosti su brzo uspjeli da se vrate u meč i izjednače (14:14 u 8. minutu).

Od tog momenta pa do odlaska na odmor vodila se velika borba, a nakon tehničke greške klupi Podgoričana, Olimpija je stigla do plus šest (31:37), Vladimir Mihailović je trojkom smanjio, ali je Bubnić sa zvukom sirene pogodio za plus pet (34:39).

U nastavku meča gosti su uspijevali da održe minimalnu prednost, domaćini su pokušali da vrate vođstvo, a to im je uspjelo tek na kraju treće četvrtine, kada je Mihailović bio uspješan iza linije 6,75 metara za 53:52.

Mihailović je sa deset poena u prvih pet minuta posljednje dionice održavao svoj tim u životu i činilo se da su Podgoričani na putu ka novom slavlju, petom vezanom, a šestom ukupno. Međutim, prokockali su prednost.

“Teško je bilo šta reći poslije ovako izgubljene utakmice. Nismo smjeli da igramo onako kako smo igrali, dozvolili smo protivniku puno ofanzivnih skokova i to je glavni razlog poraza”, istakao je bek “plavih” Vladimir Mihailović.

Akindele je sa 16 poena i 11 skokova bio najbolji u redovima domaćina, a pratili su ga Mihailović 16 (10 u posljednjoj dionici) i Čedomir Vitkovac (15).

Gailius je predvodio Olimpiju sa 21 košem, Omić je dodao 17, a Bubnić 12.

“Gledali smo uzbudljivu utakmicu sa puno preokreta, dobre košarke i grešaka. Na kraju smo srećno dali posljednji koš. Mi smo gubili utakmice na ovakav način, znamo kako se sada osjeća domaćin. Parirali smo dopbro domaćinu, dali smo neke važne trojke, a Mihailović nas je iznenadio prodorima. Išli smo na faulove u finišu, što nam se isplatilo i nosimo bodove”, naglasio je Aleš Pipan, strateg Ljubljančana.

Budućnost Voli - Olimpija 76:78 (18:16, 16:23, 19:13, 23:26)

Podgorica - Dvorana: “Morača”. Gledalaca: 1.500. Sudije: Jovčić, Maričić, Nešković (Kraljevo).

Budućnost Voli: Šehović 9 (8-6), Mihailović 16 (2-1), M. Popović 2, Subotić, Komatina, Mugoša, Vitkovac 15 (10-9), A. Popović 6, Akindele 16 (8-6), Ivanović 1 (2-1), Ćapin 9 (5-3), Kolmen 2.

Olimpija: Džekson, Marineli, Joksimović 7, Brodnik, Salin 7 (3-1), Gailius 21 (3-0), Bubnić 12 (2-1), Vladović 7 (1-0), Omić 17 (4-3), Augustus, Drobnjak 3 (4-1), Stevenson 4.

Bonus video: