Zvezda u Tel Avivu, Partizan čeka Nanter

Derbi ovog kola igra se u Istanbulu, gdje će Fenerbahče na čelu sa Željkom Obradovićem dočekati Barselonu
0 komentar(a)
Dejan Radonjić i Igor Rakočević, Foto: Abaliga.com
Dejan Radonjić i Igor Rakočević, Foto: Abaliga.com
Ažurirano: 24.10.2013. 12:29h

Mečevi 2. Kola Evrolige košarkaša počinju danas. Partizan i Crvena zvezda su na premijeri poraženi od Barselone, odnosno Lokomtoive Kuban i sada imaju priliku za poporavni. Na papiru lakši zadatak čeka „crno-bijele“ koji dočekuju Nanter, dok će Crvena zvezda gostovati u „Nokija areni“, protiv Makabija, koji ima četiri titule prvaka Evrope.

Koliko težak zadatak očekuje „crveno-bijele“, pokazuje podatak da Makabi nije izgubio prvi meč u Evroligi još od 1998. godine, kada je poražen od Efes Pilsena.

"Makabi ove sezone nastupa sa najvišim ambicijama, mnogo većim od plasmana u TOP 16 fazu. Povratak Sofoklisa Skorcijanitisa i Dejvida Blutentala, kao i dolazak iz Barselone Džoa Inglsa i plejmejkera Tajrisa Rajsa, dodatno su osnažili prošlogodišnju ekipu", smatra Dejan Radonjić, trener Zvezde.

"Makabi na domaćem parketu tradicionalno dobro igra pred svojih navijačima, koji prave odličnu atmosferu. Mi ćemo morati snažno da odgovorimo na njihovu unutrašnju igru preko Skorcijanitisa i „pik end rol“, koji forsira plejmejker, a posebno moramo da obratimo pažnju na Rikija Hikmena, koji daje dodatni kvalitet ekipi trčanjem i odličnim šutem za tri poena", objasnio je Radonjić.

Jedan od aduta Dejvida Blata biće reprezentativac Crne Gore Rajs, koji je u prvom meču protiv Laboral Kuće dao osam poena. Ako se gleda tradicija, onda je Partizan apsolutni favorit protiv Nantera. Naime, u „Pioniru“ je Po Ortez (82:57) bio posljednji francuski tim koji je pobijedio, a to se desilo prije skoro osam godina (novembar 2005). Derbi ovog kola igra se u Istanbulu, gdje će Fenerbahče na čelu sa Željkom Obradovićem dočekati Barselonu. Oba tima su odlično startovala. „Žuto-crni“ su na strani pobijedili Budiveljnika (102:84), dok su Katalonci slavili protiv Partizana (67:60).

„Barselona je tim koji uvijek ide na fajnl-for i koja je bila šampion nekoliko puta. Igramo protiv tima koji je jedan od favorita za titulu, igraju zajedno dugi niz godina, a doveli su nekoliko kvalitetnih igrača. Mi ih poštujemo, biće težak meča, ali se nadam pobjedi“, rekao je Obradović.

U timu Barselone trebalo bi da bude i Marko Todorović, čna selekcije Crne Gore. Na popravnom će biti i Zielona Gora, čiji dres nosi Vladimir Dragičević. Poljaci su na startu poraženi od Bajerna (94:73), a sada ih čeka gostovanje u Malagi. Ista situacija je i sa Montepaskijem, za koji igra Tejlor Ročesti. Italijani su izgubili kući od Galatasaraja (84:75), a priliku za iskupljenje pruža im se u duelu sa Bavarcima.

Raspored - Četvrtak Grupa B: Emporio Armani - Žalgiris (20.30), Real Madrid - Brose baskets (20.45). Grupa C: Galatasaraj - Olimpijakos (20.45). Grupa D: Lokomotiva - Lietuvos Ritas (18), Makabi – Crvena zvzda (20.05). Petak Grupa A: CSKA Moskva - Budiveljnik (18), Partizan - Nanter (19), Fenerbahče - Barselona (19). Grupa B: Strazbur - Anadolu Efes (20.45). Grupa C: Bajern - Montepaski (20.15), Unikaha - Zielona Gora (20.45). Grupa D: Panatinaikos - Laboral Kuća (20.30).

Bonus video: