Jovović: Imamo šansi, ali biće teško

"Želio bih da pozovem navijače, koji su bili sjajni protiv Cibone, da nam budu opet podrška i da zajedno na kraju slavimo" objašnjava Igor Jovović, trener Budućnost Volija
0 komentar(a)
Budućnost Voli-Zadar, Foto: Savo Prelević
Budućnost Voli-Zadar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.10.2013. 11:38h

Prvi evropski ispit košarkaši Budućnost Volija nisu položili. Pali su za katedrom u Solunu, a večeras im se pruža prilika za popravni - u goste im stiže ekipe TED Ankare, koja je pred svojim navijačima poražena od Himika u prvom kolu.

Za oba tima meč je od izuzetne važnosti. Iako ima još dosta da se igra, ko izgubi u „Morači“ napraviće dva koraka unazad kada je u pitanju plasman u drugi krug Evrokupa. Podgoričani cijene turski tim, ali vjeruju da mogu do novog trijumfa. Dva boda u duelu sa Cibonom bila su injekcija stimulansa za crnogorskog šampiona.

"Očekuje nas izuzetni zahtjevna utakmica protiv ozbiljnog tima. Ono što treba posebno da se istakne je da turska košarka posljednjih godina jako puno ulaže i ima jaku ligu. Igramo protiv iskusnog tima, a treba istaći sjajne individualce poput Kleja Takera, prije dvije sezone igrača Real Madrida, koji ima veliki kvalitet, potom našeg reprezentativca Vladimira Golubovića, kao i Vanju Plisnića, koji je iskusan. Igrao je u ABA ligi i po Evropi. Takođe, imaju dosbre domaće igrače uz Letonca Kristapsa Valtersa, koji igra na pleju, to je okosnica tima. Očekuje nas duel u koji želimo da uđemo maksimalno motivisani, sa velikom energijom i sa željom da dobijemo. Želio bih da pozovem navijače, koji su bili sjajni protiv Cibone, da nam budu opet podrška i da zajedno na kraju slavimo" objašnjava Igor Jovović, trener Budućnost Volija.

Ekipa iz Ankare igra promjenljivo na startu sezone, ali to neće zavarati stručni štab "plavih“.

"Oni nisu u dobrom takmičarskom ritmu, ali ono što je karakteristično za njih jeste da sve te ekipe koje imaju iskustvo kasnije hvataju formu. Dosta su promijenili sastav u odnosu na prethodnu sezonu i samim tim su u nekoj fazi upoznavanja i napravili smo detaljnu analizu. Posjeduju individualni kvalitet i samo se čeka momenat kada će odigrati na svom nivou. Analizirali smo njihove prednosti, imamo šansi, ali će biti jako težak meč.

Na startu Evrokupa su ubjedljivo poraženi od Ukrajinaca, ali je tada cijeli tim imao slab dan.

"Dešava se to i ozbiljnijim timova. Desi se da čitava ekipa uđe u neko neraspoloženje i to su Ukrajinci, koji imaju dobar tim, vješto iskoristili. Nije realna slika na osnovu prvog kola. Imaju mnogo veći potencijal i biće nezgodan rival kod kuće i na strani", opominje Jovović.

Krilni centar Čedomir Vitkovac na početku sezone ne igra na nivou renomea koji posjeduje. Pred duel sa TED Ankarom je optimista.

"U goste nam dolazi ekipa veliko individualnog kvaliteta. Poslije teškog poraza kući od Himika, sigurno da u ovom meču vide šansu. Poslije pobjede protiv Cibone, mi treba da napravimo dobar zamajac da uđemo u seriju dobrih igara i pobjeda. Navijači su nam prijeko potrebni u svakom meču ove sezone i pozivam ih da dođu i da nam pomognu. Dosta nam je značila pobjeda nad Cibonom na psihološkom planu“, zaključio je Vitkovac.

U ostalim mečevima grupe Himik - Nižnji Novgorod i Fehervar - PAOK. Ti dueli na programu su u srijedu od 17, odnosno 19 sati.

Cijena karte za večerašnji meč je dva eura, a prodaja počinje od 16 časova.

Golubović: Nadam se da će presuditi naše iskustvo

Bivši reprezentativac Crne Gore Vladimir Golubović igra odlično na startu nove sezone. Na prva tri meča TED Ankare ima prosjek od 20,3 poena, što je najava da bi mogao biti glavna opasnost za “plave”.

Posljednji put je protiv Budućnost Volija igrao 18. oktobra 2009. godine u dresu Olimpije, kada su Ljubljančani zahvaljujući njemu slavili (85:79). Tada je odigrao perfektna meča - 21 poen (9-9 za dva, 4-3 bacanja), šest skokova, četiri blokade.

"Utakmica će, to je sigurno, biti izuzetno teška. U posljednje vrijeme imali smo problema sa povredama, ali je sada situacija dobra. Oporavili smo se, ulazimo u pravi ritam, iako naše posljednje dvije utakmice ne pokazuju to. Nadam se dobroj utakmici i pobjedi", kaže Golubović za “Vijesti”.

Poslije ubjedljivog poraza od Himika na svom terenu (60:84), turski tim traži iskupljenje u “Morači”. - Svaki trijumf je zlatan i ako nam se ukaže šansa, siguran sam da ćemo je iskoristiti. Mislim da je šansa u timskoj igri i dobroj odbrani. Na našoj strani je iskustvo i nadam se da će to presuditi. Utakmica se neće rješavati u 20, 25 minutu, već će biti neizvjesna do samog kraja", zaključio je Golubović.

Bonus video: