Ivković napustio mjesto selektora Srbije

Ivković, koji će 29. oktobra proslaviti 70. rođendan, na funkciji selektora Srbije bio je od 2008. godine, a u tom periodu najveći uspjeh ostvario je osvajanjem srebra na EP 2009.
14 komentar(a)
Dušan Ivković, Foto: Novosti.rs
Dušan Ivković, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 24.09.2013. 12:16h

Dušan Ivković više nije selektor Srbije. Iskusni stručnjak je poslije osvajanja 7. mjesta na Evropskom prvenstvu u Sloveniji odlučio da se povuče nakon pet godina i da mjesto prepusti nekom drugom.

Ivković je preuzeo ”orlove” u proljeće 2008. i sa njima učestvovao na tri evropska šampionata, kao i na Svjetskom prvenstvu 2010. godine. Do dva od tih takmičenja, morao je Srbiju da odvede putem kvalifikacija.

Najveći uspjeh ostvario je 2009. na Eurobasketu u Poljskoj kada je osvojena srebrna medalja.

Dvije godine kasnije u Litvaniji, Srbija je osvojila osmo mjesto, dok je na SP 2010. u Turskoj stigla do četvrte pozicije.

"Iako nisam imao ugovor, ispunio sam moj dio dogovora da reprezentaciju vodim do Evropskog prvenstva u Sloveniji. Biću prisutan kao i uvijek, ali došlo je vrijeme da se neko drugi i mlađi prihvati posla. Radio sam pošteno i sa velikim zadovoljstvom i ne žalim što sam bio selektor. Imao sam ponude nekih klubova i od tri miliona eura, ali sam osjećao mnogo veće zadovoljstvo što sam radio sa reprezentacijom. Kada sam prihvatio poziv za selektora, niko drugi nije želeo da se prihvati te uloge", rekao je Ivković, koji će 29. oktobra proslaviti 70. rođendan.

On je napomenuo da je kao selektor Srbije radio volonterski.

"Napravio sam grešku zbog toga, a novi selektor ne bi trebalo tako da postupi. Prihvatio sam veliku obavezu, a kad to učinite, za to morate da budete plaćeni. Međutim, bila je teška finansijska situacija i ne mogu da zamislim sebe u situaciji da sa Dejanom Bodirogom pregovaram o angažmanu. Trudiću se da pomognem srpskoj košarci, u Udruženju trenera, ali i prilikom donošenja nekih akata. Sebe vidim u toj priči".

Ivković se osvrnuo i na rezultat koji su “orlovi” napravili na tek završenom šampionatu Evrope.

"Zadovoljan sam što su igrači u dobrom raspoloženju otišli iz Ljubljane. Ovo Evropsko prvenstvo je iskustvo koje će im mnogo koristiti. Neće učestvovati u kvalifikacijma za EP u Ukrajini. Ne vidim razliku u tome da li smo takmičenje završili kao četvrti, ili sedmi, kao ni razliku između selekcije Hrvatske i nas. A imali smo i dosta debitanata iz domaće lige".

Upitan da li ima ideju ili prijedlog ko bi mogao da ga naslijedi, odgovorio je uopšteno.

"Imamo izuzetno mnogo talentovanih trenera, tu se uopšte ne postavlja pitanje. Ako me neko bude pitao, imaću određene prijedloge, mada mislim da imamo kvalitetne ljude koji vode košarku i koji će sami dobro znati kako dalje. Igranje u reprezentaciji bi trebalo da bude izazov za svakog košarkaša. Protiv sam kažnjavanja onih koji se ne odazovu pozivu i treba raditi samo sa onima koji žele da igraju. Mislim da će u narednom ciklusu biti manje otkaza, jer je i izazov veći. Nasljednika bih savjetovao da razgovara sa igračima prije objavljivanja spiska. Meni je samo Milan Mačvan rekao ranije da ne želi da igra", zaključio je Ivković.

Prethodno, tokom izuzetno uspješne karijere, Ivković je kao selektor Jugoslavije osvojio tri titule prvaka Evrope (1989, 1991, 1995), titulu prvaka svijeta (1990) i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Bodiroga: Rano je za priču o novom selektoru

Konferenciji za novinare prisustovao je i Dejan Bodiroga, potpredsjednik KS Srbije zadužen za mušku košarku. Na pitanje novinara o nasljedniku Ivkovića, rekao je:

"Prvenstvo je završeno prije dva dana. Slijede razgovori sa predsjednikom KSS i svima ostalima unutar kuće. Pričati sada o imenima kandidata bilo bi zaista preuranjeno. Ja bih lično volio da to bude neko ko bi mogao da se posveti samo reprezentaciji", objasnio je Bodiroga.

Bonus video: