Hrvatska jednom nogom u polufinalu

Hrvatska ne bi trebalo da ima problema protiv Ukrajine, dok se rat očekuje u okršaju između Litvanije i Italije
2 komentar(a)
Hrvatska, Foto: Beta/AP
Hrvatska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.09.2013. 12:13h

Preostala dva učesnika polufinala Evropskog prvenstva biće poznata večeras. Gledajući na papiru, Hrvatska ne bi trebalo da ima problema protiv Ukrajine, dok se mnogo više neizvjesnosti očekuje u okršaju između Litvanije i Italije.

„Vatreni“ su ušli u sjajnu seriju, vezali su sedam pobjeda i sa puno samopouzdanja očekuju duel protiv Ukrajine. Četa Jasmina Repeše je došla u priliku da se prvi put poslije Evropskog prvenstva u Atini 1995. godine (Hrvatska bila treća) bori za medalju na velikim takmičenjima. Hrvatska je sa Ukrajinom igrala sedam mečeva, a ima skor od pet pobjeda i dva poraza. Posljednja dva duela odigrale su u kvalifikacijama za šampionat u Sloveniji, a obje selekcije su upisale po trijumf na svom terenu.

"Ne mogu pobjeći od razmišljanja da bismo bili glupi kada ne bismo prekinuli niz od 18 godina bez plasmana u polufinale. Uz puni respekt, teže bi nam bilo sa Litvanijom nego sa Ukrajinom, pa imamo pravo da gledamo prema polufinalu. Na teren ćemo izaći „napaljeniji“ nego u svim prethodnim utakmicama, bili bismo glupi kada bismo ih podcijenili. Gladir i Džeter sami nose ekipu i ne smijemo im dozvoliti da utakmicu otvore lakim koševima, a čvrsti su pod košem. Uvjeren sam da nam se neće dogoditi trome minute iz utakmica protiv Italije i Grčke. Na ovom prvenstvu smo naučili kako da igramo utakmice u kojima moramo da pobijedimo ili da idemo kući. Osjećam da protiv svakog možemo igrati, a protiv Ukrajine smo favoriti zbog načina na koji smo došli do četvrtfinala. Ukoliko im odgovorimo jednakom energijom, trebalo bi da pobijedimo, jer imamo više talenta", optimista je najbolji igrač „vatrenih“ Bojan Bogdanović, sa 17,5 poena prvi strijelac šampionata.

Ukrajinci se uzdaju u Džetera i iskustvo selektora Majka Fratela, koji izan sebe ima 1.215 mečeva u NBA ligi. Njihova prednost je što su plasmanom u četvrtfinale premašili sva očekivanja i potpuno rasterećeni čekaju duel sa Hrvatskom.

"Dobro znamo kako igra Hrvatska, igrali smo dva puta prošle godine. Odlično su pokriveni na svim pozicijama i ne smijemo im dozvoliti otvorene šuteve i lake poene. Ako uđu u seriju, teško ih je zaustaviti. Zbog toga ćemo morati da odigramo dobro u odbrani, da dobro zatvaramo defanzivni skok i da budemo maksimalno koncentrisani. Igramo iz meča u meč sve bolje i bolje. Hrvatska je favorit, ali daćemo sve od sebe da napravimo iznenađenje i prođemo u polufinale", jasan je Fratelo.

Litvanija po igrama nije blistala u dosadašnjem toku šampionata. Međutim, od osam mečeva dobila je šest i blagi je favorit pred duel sa „azurima“.

"Ovo je najvažnija utakmica u dosadašnjem dijelu šampionata. Želimo jednu od medalja, a to znači da večeras ne smijemo da izgubimo. Igramo protiv kvalitetnog tima, koji se diže iz meča u meč. Međutim, mislim da je kvalitet na našoj strani, posebno u reketu i pokušaćemo da iskoristimo svoje adute i dođemo do pobjede" - naglasio je Linas Kleiza, krilni centar Litvanije.

Italija je u dramatičnom meču savladala Španiju i izborila se za duel sa Litvanijom u četvrtfinalu. Simone Pjaniđani prednost daje rivalu zbog više iskustva i duže klupe.

"Za nas će ovo biti poseban meč, jer niko u Evropi nije vjerovao da ćemo biti u četvrtfinalu. Litvanski tim ima više iskustva, imaju više igrača u rotaciji. Do sada smo se maksimalno borili, a borićemo se i na ovoj utakmici. Nemamo šta da izgubimo, osam-devet mojih igrača prvi put igra na ovakvom takmičenju. Spremni smo i vjerujem da ćemo igrati dobru košarku. To je sve što ću da tražim odigrača" objasnio je Pjaniđani.

Danas: Hrvatska - Ukrajina (17.45) Litvanija - Italija (21.00). Prije polufinallnih duela od 14,30 u borbi za 5. mjesto i plasaman na Svjetsko prvenstvo sastaće se Slovenija i Srbija.

Bonus video: