Srbija napada šampiona

Tim Dušana Ivkovića želi da sruši veliku Španiju... Večeras je na programu i duel Slovenije i Francuske
68 komentar(a)
Nemanja Nedović, Foto: Beta/AP
Nemanja Nedović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.09.2013. 11:23h

Do sada su reprezentacije na Evropskom prvenstvu u košarci imale koliku-toliku mogućnost da se isprave nakon poraza.

Od danas prava na grešku nemaju, jer kreću četvrtfinalni okršaji.

Ulog je veliki, borba za medalju, a poraženima za utjehu ostaje borba za peto i šesto mjesto, koje vodi na Svjetsko prvenstvo, čiji će domaćin naredne godine biti Španija (ako Španija bude među šest najboljih, onda na SP vodi i 7. mjesto).

Prvi na teren izlaze Srbija i Španija, a potom Slovenija i Francuska. Četvrtak donosi nova dva okršaja Hrvatska - Ukrajina, odnosno Litvanija - Italija.

Pred duel sa aktuelnim prvakom Evrope, selektor Srbije Dušan Ivković napominje da njegovi izabranici moraju da zaboravi sve urađeno i u meč uđu maksimalno koncentrisano.

"Počinjemo novu fazu u kojoj je potrebno da dobijemo jednu od preostale tri utakmice na turniru. Prva je protiv selekcije Španije, izuzetno iskusne ekipe koja je u velikoj prednosti na poziciji u kojoj smo mi najranjiviji i gdje imamo najviše povreda. Bekovsku liniju Španije čine četiri igrača sa NBA iskustvom, Stefan Marković je tek ustao iz kreveta i ne može da potrči, dok je Nemanja Nedović odradio samo mali dio šuterskog treninga. U prednjoj liniji imaju dominatnog Marka Gasola, ali ipak mislim da smo na centarskoj liniji u određenoj prednosti, zbog dužine klupe, timske igre i kvaliteta", istakao je selektor ekipe koja je bila prva u grupi E, a koji ni ovoga puta neće moći da računa na startnog pleja Markovića.

Španci su protiv Italije prosto "nestali" sa terena u posljednjih pet minuta.

Kapiten Rudi Fernandes je rekao da su igrači obavili razgovor i da su shvatili da im je u tom duelu nedostajalo "gladi" za pobjedom.

Pred duel sa Srbijom je optimista.

"Srbija je mlada ekipa koja želi da uradi nešto veliko. Nemaju igrače sa velikim iskustvom, ali imaju Nenada Krstića koji igra sjajno i koji ih vodi na pravi način. Poraz na Svjetskom prvenstvu u Turskoj, kada smo izgubili trojkom Miloša Teodosića, veliki je motiv za nas. Ako odigramo onako kako možemo, sa malo grešaka, siguran sam u pobjedu", jasan je Fernandes.

Slovenija je do sada, možda, pokazala i najviše. Poraz u meču bez značaja od Finske nije mnogo uticao na izabranike Božidara Maljkovića.

Slovenci se sada okreću okršaju sa Francuskom i nadaju se punim "Stožicama".

"Svjesni smo da nas čeka težak duel, jer je Francuska jedan od favorita. Imaju iskusan tim sa sjajnim pojedincima, a više od polovine ekipe igra u NBA ligi. Ako prikažemo timski duh, ako odigramo borbeno i ispoštujemo zahtjeve trenera, onda nema razloga da se bilo čega bojimo. Moramo da igramo dobro u odbrani, da zatvarmo prilaze reketu i da budemo mirni u napadu", naglasio je Goran Dragić, bek domaćina.

Francuzi su do sada igrali u stilu toplo-hladno, ali večeras žele da pokažu pravo lice.

"Siguran sam da ćemo protiv Slovenije biti na najvišem nivou. Ne smijemo praviti greške kao protiv Srbije, moramo biti koncentrisani 100 odsto. Igramo protiv tima koji će imati veliku podršku sa tribina i koji igra brzo i dobro skače. Zbog toga odbrana mora biti maksimalno agresivna, ne smijemo im dozvoliti lake poene. Očekujem da će igrači pružiti maksimum i da ćemo pobijediti", istakao je Vensan Kole, selektor Francuske.

RASPORED - DANAS

Srbija - Španija (17.30)

Slovenija - Francuska (21.00)

SJUTRA

Hrvatska - Ukrajina (17.45)

Litvanija - Italija (21.00)

Bonus video: