Jadranov biser u srcu Baskije

"Kada sam potpisao ugovor, shvatio sam da mi se isplatio sav rad sa trenerom Jadranom Vujačićem, ali i da sam preskočio samo jednu stepenicu a da me sada očekuje naredna", kaže Lučić
199 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2013. 22:12h

Jedan Nikola je ove godine “pokorio” košarkašku Španiju, drugi ovih dana kreće sa iste polazne tačke i na putu ka istom cilju napravio je prvi korak.

Šesnaestogodišnji Nikola Lučić, član košarkaške akademije Džoker (a ne škole košarke kako to skromno tvrdi Jadran Vujačić), potpisao je trogodišnji ugovor sa Biskaja basketom iz Bilbaa, ekipom iz najjače košakaške lige u Evropi, španske Endesa lige.

Lučić je prethodno boravio 15 dana u Bilbau, trenirao je sa prvim timom iako drastično mlađi od svih igrača, i na kraju zadovoljio stručni štab i čelnike kluba koji su mu ponudili trogodišnji ugovor.

"Klub je odličan, uslovi su vrhunski, saigrači su fenomenalni. Svi su me prihvatili sjajno, nisam imao nikakvih problema i veoma sam zadovoljan radom u klubu. Bio sam 15 dana u Bilbau, trenirao sam sedam dana, nakon toga imao sam povredu prsta zbog kojeg sam morao da pauziram druge sedmice, ali prve sedmice sam pokazao određeni kvalitet zbog kojeg su me pozvali da postanem njihov član", kaže za “Vijesti” Lučić.

Novi biser Jadrana Vujačića, nakon Nikole Mirotića, Marka Todorovića i Nikole Ivanovića, kaže da nije imao problema i pored toga što je na treninzima bio ubjedljivo najmlađi.

"Naravno, trenirao sam sa prvim timom, oni nemaju mlađe kategorije. Ostali igrači su bili po četiri-pet godina stariji, ali to je bio još veći izazov za mene. Trebalo se dokazati pred starijima i biti na njihovom nivou. Čini mi se da sam u tome uspio, a trener Bilbaa je rekao da su upravo zbog toga što se na treninzima nije osjetilo da sam mlađi i predložio da se sa mnom potpiše ugovor. Ispoštovao sam sve zadatke koje je trener tražio od mene, maksimalno sam se trudio i taj trud se isplatio".

Nikola se za put u srce Baskije već pripremio, polazak je predviđen za danas ili sjutra. U novoj sredini čekaju ga uslovi koji najbolje oslikavaju veličinu kluba i ozbiljnost takmičenja koje ga očekuje.

"Klub mi je sve organizovao. Imaću svog tutora koji će živjeti sa mnom, koji će da mi kuva, da mi pere robu i koji će biti zadužen za sve što mi je potrebno. Dobiću stan u kojem ću da živim i imaću obezbijeđen prevoz na treninge".

Odlazak u Endesa ligu sa svega 16 godina za Nikolu znači i više nego ispunjenje sna.

"Kada sam potpisao ugovor, shvatio sam da mi se isplatio sav rad sa trenerom Jadranom Vujačićem, ali i da sam preskočio samo jednu stepenicu a da me sada očekuje naredna. Ima još dosta da se radi da bih postao prvo prosječan, a kasnije ako bog da i dobar igrač".

Lučić je u Džoker došao sa 14 godina iz Herceg Novog, upravo da bi od Vujačića naučio tajne sporta koji je proslavio i njegovog trenera.

"U Džokeru sam proveo dvije godine. Bilo mi je lijepo u Podgorici. Zavolio sam grad, stekao prijatelje i prelijepo iskustvo. Zahvaljujem se svima onima koji su mi pomogli u mom košarkaškom razvoju. Imao sam priliku i da upoznam asove koji su iz Džokera takođe otišli u Španiju, Nikolu Mirotića i Marka Todorovića, oni su sjajni momci, uvijek prijateljski nastrojeni. Sa njima možete da razgovarate o svemu, uvijek će vam dati dobar savjet. Nadam se da će mi i u Španiji pomoći ako mi to nekada bude potrebno".

Kadetski reprezentativac Crne Gore, koji se baš i nije naigrao na nedavnom Evropskom prvenstvu za njegov uzrast, kaže da košarka nije njegova prva ljubav, da je u početku jedan drugi sport imao prednost.

"Prvo sam htio da treniram fudbal, uvijek sam volio da gledam fudbalere, ali otac me natjerao da treniram košarku. Otišao sam na trening na gradskom terenu “Karača” u Herceg Novom, rodila se ljubav prema tom sportu i tako sam nastavio da se bavim košarkom".

Iako izuzetno mlad, uvijek nasmijani dječak govori izuzetno zrelo o ciljevima u životu.

"Cilj mi je da postanem vrhunski košarkaš, ali da ne zapostavim školu i obrazovanje što je veoma bitno u životu, da izrastem u dobrog čovjeka. Sve ostalo doći će samo po sebi".

A pred odlazak u Španiju, Nikola kao svaki lijepo vaspitani sportista ne zaboravlja jednu stvar:

"Želio bih da se zahvalim trenerima Zoranu Stankoviću iz Probasketa, Dejanu Bjeliću iz Košrkaškog kluba As iz Herceg Novog i Ćomu Peroviću, koji me naučio početnim koracima u košarci i usadio mi volju i želju da treniram košarku".

Sreću mi poželjela Draženova majka

Nikola kaže da su njegovi idoli dva košarkaša starije generacije, koja nije imao priliku da gleda dok su igrali.

"Idoli su mi Majkl Džordan i Dražen Petrović. Nedavno sam boravio u Zagrebu i posjetio sam Muzej “Dražen Petrović”. Pogodilo se da sam u muzeju sreo upravo majku pokojnog Dražena, upoznao sam se s njom i doživio jedno izuzetno prijatno iskustvo. Ta žena me inspiriše svojom borbom za život i svim kroz što je prošla i još prolazi. Poželjela mi je sreću u Španiji, rekla mi da sam u njoj dobio velikog navijača i to mi je zaista veliki podsticaj da se bavim košarkom, sportom koji je proslavio njenog sina Dražena", zaključio je Lučić.

Vujačić: Veliki uspjeh za Nikolu i za Džoker

Pametni ljudi kažu da u sportu ne uspijevaju talenti, već samo igrači koji znaju šta žele u životu i imaju cilj. Jedan od trenera koji posjeduju znanje da te igrače dovedu do cilja je Jadran Vujačić, čiji još jedan učenik kreće na put ka zvijezdama.

"Kao trener koji radi sa mladim igračima, presrećan sam zbog toga što je Nikola potpisao ugovor sa Bilbaom. To je veliki uspjeh, prije svega za Nikolu, koji je dao sve od sebe da bi došao do tog nivoa da pokaže svoje kvalitete, a i da klub prepozna te kvalitete. Istovremeno, to je veliki uspjeh za Džoker, jer je još jedan košarkaš iz naše škole potpisao ugovor u Španiji i ima sve sve šanse da postane igrač. Normalno, pred njim je veliki rad, pred njim je puno iskušenja, ali ako bude radio kao do sada, imaće i lijepu budućnost. On je momak koji zna šta želi u životu, koji ima cilj pred sobom i uz veliki rad siguran sam da može doći do tog cilja", kaže Jadran Vujačić.

Svi Jadranovi “biseri” ljetnju pauzu koriste da upravo sa njim popravljaju košarkaške vještine, pa ako je to ovog ljeta mogao da radi Nikola Mirotić, najbolji igrač regularnog dijela španske lige, narednog se očekuje da isto uradi i Lučić, bez obzira na to kakva će mu biti prestojeća sezona u Bilbau.

"Od Nikole će zavisiti koliko će imati vremena, ali u svakom slučaju ja ću se truditi da mu pomognem koliko budem mogao i u tehnici, i u radu sa loptom, i u drugim stvarima, savjetom kada bude imao problem ili podrškom kada mu bude sve išlo kako treba".

Poput Nikole, i Jadran ističe trenere koji su sa njim radili prije nego što je došao u Džoker.

"Želio bih i ja da se zahvalim trenerima koji su radili sa Nikolom prije nego što je došao u Džoker, jer je nama bilo lakše da nastavimo taj rad. Oni su napravili odličan posao koji je nama puno pomogao i olakšao nam da Nikola dođe do nivoa koji mu je omogućio potpisivanje ugovora sa Bilbaom", zaključuje Jadran Vujačić.

Galerija

Bonus video: