Pavićević: Nije ispunjen cilj

"Smatram da smo napravili jak ciklus od dvije godine i napravili smo osnov da se Crna Gora uvijek bori za nastup na velikim takmičenjima tipa Evropskog prvenstva", rekao je selektor
41 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 14:07h

Košarkaši Crne Gore su se sa Evropskog prvenstva iz Slovenije vratili ranije nego što su očekivali. Nijesu uspjeli da prođu prvu fazu, iako je cilj bio da se izbori plasman na jedno od prva tri mjesta u grupi. Nakon diskutabilne pobjede protiv Makedonije, uslijedila su tri poraza (Letonija, Bosna i Hercegovina, Litvanija), pa su morali da pakuju kofere i ostatak šampionata će, umjesto kao akteri, pratiti kao posmatrači.

I pored neuspjeha, Luka Pavićević je rekao da su reprezentativci igrom, ponašanjem i nivoom zalaganja dostojno reprezentovali Crnu Goru i crnogorsku košarku!

"Po svim osnovnim tačkama moderne košarke, u aspektima odbrane i napada, mi smo igrali jaku košarku i doveli sebe na onu tačku u kvalitetu gdje smo bili konkurentni da budemo i prvi u grupi. To nismo uspjeli da uradimo zbog slabosti i problema koji su se provlačili u radu tokom priprema. Tu mislim na to da tokom priprema nismo mogli da računamo na uigravanje kako je neophodno, zato što je veliki dio centarske linije bio odsutan".

"U priprema nijesmo mogli da računamo na NBA igrače - Nikolu Pekovića i Nikolu Vučevića, nijesmo mogli da računamo na prošlogodišnju osnovu naše igre Blagotu Sekulića, Milka Bjelicu, pa čak i Vladimira Dragičevića. Praktično smo morali čitav avgust u odigravanju kontrolnih mečeva da dodatno radimo na uigravanju i dodatnom podizanju fizičke spremnosti igrača koji su bili odsutni", istakao je Pavićević.

Strateg Roana žali što nije izborena druga faza, ali smatra da je Crna Gora nivoom igre, kvalitetom u svim aspektima košarke bila na nivou da slavi u svih pet utakmica.

"Taj žal osjećamo prije svega mi koji smo uložili dva mjeseca velikog napora i truda da bi se spremili za prvenstvo, a naravno da nam je žao i navijača koji su sve to proživljavali što u Sloveniji, što putem TV ekrana. Smatram da smo napravili jak ciklus od dvije godine i napravili smo osnov da se Crna Gora uvijek bori za nastup na velikim takmičenjima tipa Evropskog prvenstva".

Tokom priprema, bilo je planirano osam kontrolnih mečeva, a odigrano je sedam. Otkazan je jedan od dva duela sa Hrvatskom, a to je poremetilo planove stručnog štaba.

"To nam je oduzelo jednu važnu provjeru kako bi se mi dodatno razigrali i u sklopu odluke Tajriz Rajs - Tejlor Ročesti, da još jednom u dvomeču direktno provjerimo različitosti u kvalitetu koji mogu da donesu. To bi bilo i na vrijeme u našem odlučivanju i to nas je poremetilo. Problemi tokom priprema proističu iz činjenice da nisam mogao da računam na sedam od devet centara, a svi u Evropi su smatrali da je to naša najjača prednost".

"Samo dvojica su trenirala od početka priprema, a to su Bojan Dubljević i Vladimir Dašić. To je činjenica i to je moja procjena zašto nismo mogli da budemo još bolji nego što smo bili, a mislim da smo bili veoma, veoma dobri", naglasio je Pavićević.

Kapiten Sekulić je ponovio ono što je rekao nakon posljednjeg duela u grupi sa Srbijom.

"Razočaranje je utoliko veće što smo svi svjesni da nam je malo nedostajalo da dobijemo sva tri meča koja smo izgubili, a gubili smo ih u neizvjesnim završnicama. Jasno je da je moglo biti drugačije, nedostajalo je malo sreće, iskustva i znanja da odigramo drugačije u trenucima kada smo imali prednost. Mislim da je lako moglo da se desi da završimo kao prvi i da se plasiramo u narednu rundu, gdje bismo, u to sam siguran, mogli da pružimo dobru igru i prikažemo dosta toga".

Centar Tenerifa smatra da “crveni”, i pored eliminacije, nisu razočarali u Sloveniji.

"Bili smo na željenom nivou u mnogim segmentima, igrali smo dobro, borbenost i zalaganje su bili na visokom nivou, kao i prošlog ljeta. Mislim da možemo biti zadovoljni sa mnogih aspekata. Naše izdanje na Evropskom prvenstvu nije bio loše, mislim da smo igrali dobro, borili se, zalagali, trudili, malo je nedostajalo. Međutim, šta je tu je, takav je sport", zaključio je Sekulić.

Dašić je izdao drugove, trenere i reprezentaciju

Tema konferencije za novinare bio je i “slučaj Dašić”, koji je na poluvremenu utakmice sa Letonijom odlučio da više ne igra. To je saopštio pomoćnom treneru Zvezdanu Mitroviću.

"Moja dilema je bila da li da ga u tom momentu odstranim iz tima ili poslije meča. Odlučio sam poslije kratkih konsultacija da ne remetimo igrače koji u tom momentu nijesu za to znali, nego da odigramo na najbolji mogući način, a po mogućnosti dođemo i do pobjede, koja nam je izmakla u neizvjesnoj završnici. Nakon meča smo donijeli odluku koja je u skladu sa onim što se može nazvati ispadom ili incidentom", rekao je Pavićević.

Za selektora Crne Gore njegov potez se ne može drugačije okarakterisati nego kao izdaja drugova, stručnog štaba i reprezentacije.

"Ovo nije iznenađenje, jer je Dašić kroz karijeru pravio „mini izdaje” u odnosu na samog sebe. Svi zajedno u reprezentaciji radili smo na tome da mu pomognemo kada on prije svega udara na sebe, a potom i na druge koji zavise od njega i to smo neprekidno radili. Ovaj ispad nije bila kap koja je prelila čašu, ali je onaj posljednji koji se ne smije tolerisati ni njemu, ni meni, ni bilo kojem članu crnogorske ekspedicije".

"Svi zajedno smo donijeli odluku da mora da bude udaljen iz tima, obavijestili smo igrače koji su to razumjeli i nastavili smo da igramo sa velikom energijom, a normalno znatno teže, jer je bio oslonac igre od prošlih kvalifikacija do sada.

Optužbama na račun Dašića pridružio se i direktor reprezentativnih selekcija Danilo Mitrović.

"Ovo je drugi put da Dašić ovo pravi. Isto je uradio i u Litvaniji, samo je tada bila posljednja utakmica sa Finskom. Tada je na poluvremenu Dejanu Radonjiću saopštio da nije spreman da nastavi utakmicu. Mnogo truda i vremena sam izgubio na Dašiću, od juniorskih dana do potpisivanja ugovora sa ekipom Budućnosti i kasnije. Ako je neko pokušao da mu pomogne, onda sam to ja. To je klasična izdaja, on je bio ključni igrač, jer je bio u prvoj petorci. Što se mene tiče nikada ga više ne bih pozvao u reprezentaciju.

Mitrović je napomenuo da je Dašić trenutno bez kluba i da je zajedno sa Pavićevićem pokušao da mu nađe klub. "Pokušali smo da mu nađemo klub i spasimo karijeru. Pavićević mu je bio našao angažman u Montepaskiju, a ja bio blizu da mu pomognem da pređe u Partizan. On u Sijenu nije htio da pređe, jer mu je bilo malo para. Ima li veće košarkaške tragedije pasti od Reala do Metalca iz Valjeva", pita se Mitrović.

Vučević je došao fizički nespreman

Nikola Vučević, centar Orlanda, je trebalo da bude jedan od najvećih aduta Crne Gore na Evropskom prvenstvu. Međutim, na parketu je prosječno provodio 15 minuta i imao prosjek od sedam poena i četiri skoka.

"Nikola je završio sezonu 14. aprila i dobio je dozvolu da počne da trenira sa ostatkom reprezentacije 1. avgusta. To znači da je tri i po mjeseca bio bez timskog treninga. Veliki napor smo uložili da u razgovoru sa njegovim menadžerom i generalnim menadžerom i trenerom Orlanda, objasnimo kakav je kvalitet takmičenja koje nas očekuje, a koje je potpuno drugačije i po načinu igre i po konceptu od NBA lige".

"Neophodno je, po mom mišljenju bilo, da Nikola bude potpuno fizički utegnut, a isto tako da bude potpuno upoznat sa taktičkim i zadacima u igri naše reprezentacije, koja je drugačija od NBA. U Evropi se igra znatno “prljavije”, dok NBA liga štiti napadača. Nikola je ozbiljno dao sebe, odrekao se ljeta i odmora, po našim saznanjima trenirao je i sam, ali je došao nedovoljno fizički spreman i to u fazi kada smo mi igrali osam utakmica. U razgovoru sa njim došli smo do dogovora da ga mogu koristiti sa klupe 10 do 15 minuta. Po svojoj savjesti i trenerskoj strukturi, tako sam i radio", objasnio je Pavićević.

Letonija nije iznenađenje

Prije početka takmičenja u Jesenicama, mnogi su smatrali da je Letonija autsajder. Međutim, četa Ainarsa Bagatskisa je osvojila treće mjesto i iza sebe ostavila BiH, Crnu Goru i Makedoniju.

"Za mene nije iznenađenje prolazak Letonije. Mi smo prošle godine igrali sa njima, a sada su bili jači za tri odlična spoljna igrača Janisa Blumsa, Ričarda Kuksisa i Kristapsa Janičenoksa. Oni su drugi u konkurenciji do 20 godina, prvi su među kadetima i za respekt su. Trener je mlad čovjek, prvak Ukrajine, finalista Evrokupa. Radi se o ozbiljnoj reprezentaciji, reprezentaciji za respekt i mislim da smo sa njima odigrali ozbiljan meč i da smo kroz neizvjesnu završnicu u dva-tri navrata uspjeli da ih nadigramo, ali nismo uspjeli da ih dobijemo", istakao je selektor „crvenih”.

Galerija

Bonus video: