Bili smo na nivou da prođemo, ali...

"Znamo šta smo radili, znamo koliko smo se spremali i da smo u nekim momentima u važnim utakmicama imali situacije kojima nismo bili dorasli", rekao je selektor
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 07:14h

Poslije perfektno odrađenih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Sloveniji, kada je ostvareno 10 pobjeda u isto toliko mečeva, košarkaši Crne Gore su sa velikim očekivanjima ispraćeni u Sloveniju.

Najveći optimisti su se nadali osvajanju jedne od medalja na šampionatu koji je desetkovan neigranjem velikih imena i na kojem je skoro svaka reprezentacija bila drastično oslabljena. Slično je bilo i sa ekipama iz naše grupe u koje spada i naša selekcija koja je u Sloveniju otišla bez Nikole Pekovića.

Ali, umjereni optimizam da se može proći grupa zasnivao se na činjenicama da je još više bila oslabljena Srbija, da je Litvanija drastično promijenila sastav, da su Makedonci stariji nego prije dvije godine kada su bili hit, da Bosna i Hercegovina ni po čemu nema bolji tim od našeg, te da to naročito važi za Letoniju...

Ali, upravo takva Letonija pridružila se Srbiji i Litvaniji u drugom krugu, dok se naša selekcija, kao i na prvom učešću na EP 2011. vraća kući poslije prve faze.

"Čestitao bih igračima na odnosu prema igri i ponašanju tokom cijelog turnira. Posebno im čestitam na pobjedi nad Srbijom, jer je trebalo smoći fizičke i psihičke snage, da se vratimo poslije poraza u produžetku od Litvanije, u meču za prolaz u drugu fazu i trećeg uzastopnog neuspjeha. Trebalo je skupiti energiju, izaći na teren i predstaviti sebe i Crnu Goru u jednom jakom meču sa Srbijom koja je odlučila da odmara Stefana Markovića i Nenada Krstića, ali koja nije bila ništa slabija. Izražavam žal što nismo uspjeli da prođemo u drugu fazu, jer smatram da je nivo naše igre bio na visini da se to ostvari", istakao je Pavićević.

Nažalost, trijumf u meču sa Srbijom, kojoj utakmica protiv Crne Gore nije ništa značila pa je igrala bez prvog plejmejkera i prvog centra, ne može biti utjeha za eliminaciju u prvoj fazi i to što cilj koji je postavljen nije ostvaren.

"Nismo došli ovdje da se tješimo. Znamo šta smo radili, znamo koliko smo se spremali i znamo da smo u nekim momentima u važnim utakmicama imali situacije kojima nismo bili dorasli. Ovo je veliki nauk, jer ovo ljeto je, po mojoj procjeni, jednako jako kao i prošlo. Tada smo uspjeli da složimo sve kockice, za razliku od ovoga, u kome su sve od starta bile razdvojene. Međutim, znamo da i u takvim situacijama, ako čovjek ima dovoljno snage i strpljenja i ako uporno radi na sklapanju tih kockica, može to i da ostvari. Sada znamo da smo strpljivo radeći dva mjeseca došli na turnir sa nivoom forme koji nam je omogućavao da prođemo dalje. To, nažalost, nismo uspjeli da iskoristimo, ali smatram da smo pokazali da imamo visoki košarkaški nivo, visok nivo ponašanja i da treba u tom smislu i da radimo", jasan je prvi stručnjak crnogorske selekcije, koji je očigledno arhivirao "slučaj Dašić" i njegovo izbacivanje iz reprezentacije "zbog nediscipline".

VUČEVIĆ: Dali smo sve od sebe

Centar Orlanda Nikola Vučević nije prikazao ni djelić onoga što je prethodne sezone pokazivao u NBA ligi.

Na šest mečeva je ostvario prosječan učinak od sedam poena, četiri skoka i jedne asistencije.

"Pobjedom smo okončali Evropsko prvenstvo i mislim da je to dobro. Iako nismo prošli u drugi krug, mislim da smo odradili dobar posao. Borili smo se, dali sve od sebe i malo je nedostajalo da dobijemo tu još jednu utakmicu koja bi nas vodila dalje. Dvije pobjede i tri poraza nije loš skor, jer je grupa bila izuzetno jaka, možda i najjača od svih na šampionatu", objašnjava Vučević.

I on, kao i većina igrača, smatra da reprezentacija nije imala iskustva koje je potrebno za ovakva takmičenja.

Iz sastava koji je igrao u Litvaniji prije dvije godine, pored 22-godišnjeg centra, bili su samo Milko Bjelica i Vladimir Dašić, koji je poslije duela sa Letonijom odstranjen iz tima.

"Nismo imali sreće u mečevima koje smo izgubili, a nedostajalo nam je i iskustva. U dvije utakmice smo imali vođstvo, možda smo malo mogli i da smirimo igru, ali smo nekim brzim šutevima vraćali rivale u igru i nismo priveli utakmice kraju na pravi način. Sigurno da ostaje žal, ali šta da se radi, takav je život, idemo dalje. Nadam se da će biti bolje drugi put", optimista je Vučević.

Suad Šehović: Nismo mi kao oni što su doživjeli debakl u Litvaniji

Suad Šehović se borio, izgarao je za svaku loptu, ali trud nije nagrađen.

Bek Budućnost Volija, kao i svi u ekipi, žali što se kući vraća nakon prve faze.

"Niko nas nije nadigrao, sve mečeve smo izgubili u egalu, u neizvjesnoj završnici. Protiv Litvanije, u meču koji nam je značio sve na ovom šampionatu, izgubili smo na produžetak i tu se vidjelo da nemamo iskustva. Pokazali smo da postoji kod svih nas volja i želja i da nije to ekipa iz Litvanije koja je doživjela debakl. Bila je nerealna pričao o borbi za medalju, što je javnost očekivala, jer smo mi mlada ekipa. Na okupu smo tek dvije godine, a prolaz u drugu fazu je bio uspjeh za nas. To, nažalost, nismo uspjeli da ostvarimo, malo nam je falilo, ali idemo dalje", objasnio je Šehović.

Galerija

Bonus video: