BiH srušila Makedoniju

Trijumf "zmajevima", koji su početkom posljednje četvrtine ostali bez selektora Aleksandra Petrovića zbog druge tehničke, donijeli su Mirza Teletović sa 22 i Nihad Đedović sa 20 koševa
4 komentar(a)
Pero Antić i Mirza Teletović, Foto: Beta/AP
Pero Antić i Mirza Teletović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.09.2013. 15:45h

U još jednom ex-YU derbiju u Jesenicama, selekcija BiH je na gotovo istovjetan način kao u meču sa Crnom Gorom savladala Makedoniju (62:54) i napravila veliki korak ka drugoj fazi.

Trijumf "zmajevima", koji su na početku posljednje četvrtine ostali bez selektora Aleksandra Petrovića zbog druge tehničke greške, donijeli su Mirza Teletović sa 22 i Nihad Đedović sa 20 koševa.

U poraženom timu, dvocifren učinak su imali Bo Mekejleb (19) i Pero Antić (17).

U preostalim mečevima u prvom terminu, najviše uzbuđenja je viđeno u Kopru, gdje je Finska nakon dva produžetka savladala Rusiju (86:83) i izborila nastup u drugoj fazi.

Veteran Hano Motola je donio prvi produžetak Fincima, za drugi se pobrinuo bivši košarkaš Budućnosti Džerald Li, a u njemu je bio čovjek odluke jer je prvo zakucao, a potom i iskoristio slobodno bacanje za 85:82.

Šon Haf je predvodio pobjednika sa 20 poena, Motola, Sasu Salin i Tuka Koti su dodali po 12, Peteri Koponen 11, a Li devet. U redovima Rusije, koja je doživjela i četvrti poraz, najefikasniji je bio plej Minesote Aleksej Šved (25).

Španija je ponizila Poljsku, pošto je na poluvremenu bilo 49:13! U jednom trenutku je bila 48 razlike (78:30), prije nego što se "crvena furija" smilovala i dopustila rivalu da priđe na konačnih minus 36 (89:53).

Velika Britanija se vratila u igru za najboljih 12, jer je savladala Njemačku sa 81:74. "Panceri" su otpali, iako su u 1. kolu šokirali Francusku...

Bonus video: