Više nema prava na grešku

"Šanse su nam se smanjile, ali i dalje postoje, jer ono što je trebalo da uradimo u prve tri, sada moramo u posljednje dvije utakmice u grupi", kaže selektor Pavićević
57 pregleda 20 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore, Foto: Beta AP
Košarkaši Crne Gore, Foto: Beta AP
Ažurirano: 08.09.2013. 09:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Jesenice - Dani odluke su pred košarkašima Crne Gore. Pritjerani su uza zid, dalje nemaju kud - ili će biti „pukovnici” ili „pokojnici“. Prvi od dva meča bez prava na grešku je večeras protiv Litvanije.

„Crveni“ moraju da slave kako bi ostali u trci za drugi krug. I u slučaju poraza, imaju šansi da budu među tri najbolje ekipe u grupi B, ali tada ne zavise samo od sebe, već je potrebno da se i drugi rezultati poklope (da BiH dobije Makedoniju, a Letonija selekciju Srbije).

Nakon šokantnog poraza od Bosne i Hercegovine, naša selekcija je juče imala slobodan dan. Igrači Crne Gore su trenirali u Kranjskoj Gori, a imali su i dovoljno vremena da se glave ohlade, da se na miru spremi taktika za najvažnjiju utakmicu u dosadašnjem dijelu šampionata.

Litvanci su nakon poraza od Srbije uspjeli da savladaju Makedoniju i Letoniju, ali, ruku na srce, nisu blistali. Crna Gora može da igra sa njima, a biće najvažnije da igrači maksimalno koncentrisano izađu na teren, da ne razmišljaju o onome što je bilo i da pokušaju da naprave iznenađenje.

Otpisani od svih, Blagota Sekulić i saigrači imaju priliku da dokažu da nisu slučajno bili hit kvalifikacija i da imaju kvalitet.

"Spremali smo se za prva tri meča u kojima smo protiv Makedonije, Letonije i Bosne i Hercegovine imali priliku da dođemo do pobjeda koje će nas odvesti u drugu fazu".

"Najavio sam da će nam trebati mirnoća u tim mečevima i da se prolaz u drugu fazu ne može ostvariti u julu i avgustu na osnovu rezultata pripremnih mečeva i kadrovskih pomjeranja koje su se dešavale u svim reprezentacijama, već da treba sačekati početak prvenstva".

"Znali smo da u svakom meču moramo da igramo na visokom nivou, ali smatram da nismo imali potrebnu mirnoću i strpljenje, jer smo pokušavali da unaprijed dobijemo Letoniju i Bosnu i Hercegovinu i to nam se kao bumerang vratilo porazima", objašnjava Luka Pavićević.

I pored toga što je njegov tim došao u gotovo bezizlaznu situaciju, selektor Crne Gore ne gubi nadu.

"Nije, ipak, još ništa gotovo, osim što nas sada čeka turnir protiv reprezentacija koje su jače od onih protiv kojih smo igrali do sada. Umjesto pobjeda u duelima protiv Letonije i Bosne i Hercegovine, koje smo doveli do tačke gdje ćemo imati šansu da dođemo do pobjeda, a nismo uspjeli da ih uspješno privedemo kraju, sada moramo to isto da pokušamo protiv Litvanije i Srbije".

"Šanse su nam se smanjile, ali i dalje postoje, jer ono što je trebalo da uradimo u prve tri, sada moramo u posljednje dvije utakmice u grupi. Moramo da imamo mirnoću, strpljenje i hrabrost kako bismo krenuli na jače protivnike od sebe, na pobjede koje bi nas odvele u drugu rundu".

Prva tri kola su pokazala da je grupa u Jesenicama najinteresantnija, pošto je potvrđeno i na terenu dvorane „Podmežakla” da svako svakog može da savlada.

"Znali smo da smo u grupi u kojoj svako svakoga može da dobije i pokušavao sam da skrenem pažnju svima na tu činjenicu, a posebno navijačima. Ništa se ne rješava unaprijed i sve se odlučuje tokom utakmice, a u našem slučaju to je bilo u samom finišu mečeva".

"U duelima kao što su bila prethodna tri na prvenstvu, rađaju se heroji i dešavaju se podvizi, ali treba biti spreman za takve okršaje. Čitavo ljeto smo se spremali za to da sve mečeve dovedemo do neizvjesnih završnica, ali nismo uspjeli da ostvarimo tri pobjede na startu koje bi nas dovele do željenog cilja".

Što se samog meča sa Litvanijom tiče, Pavićević izuzetno cijeni sastav koji na raspolaganju ima iskusni Jonas Kazlauskas, ali se nada da Crna Gora može do slavlja.

"Litvanija igra vrhunsku košarku, kao i reprezentacija Srbije i po kvalitetu su iznad ostalih timova u grupi. Intenzitet, agresivnost i energija su na najvišem nivou, u pitanju je reprezentacija koja je sjajna i u odbrani, a ima i odlične pojedince".

"Na svim pozicijama je sjajno pokrivena i po svim parametrima spada u najjače u Evopi. Mi se trudimo da igramo po tim parametrima, ali ovog ljeta nismo imali tu konstantu. Imamo, međutim, nivo koji nam daje za pravo da se nadamo da imamo šansu za pobjedu protiv Litvanije", zaključio je Pavićević.