Ni 12 razlike nije bilo dovoljno, Crna Gora poražena od Bosne i Hercegovine

Ovim porazom "crveni" su znatno umanjili šanse da se domognu jedne od prve tri pozicije u grupi, koje vode u drugu rundu EP.
245 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2013. 14:52h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Jesenice - Devet i po minuta prije kraja meča protiv Bosne i Hercegovine, Crna Gora je imala 12 poena prednosti (61:49), apsolutno je kontrolisala dešavanja na terenu, imala je pobjedu u džepu... I onda jednostavno nestala sa terena. Ponestalo je ideje u napadu, odbrana je postala šuplja, a takav poklon Mirza Teletović i drugovi nisu propustili da iskoriste.

„Zmajevi” su za sedam minuta napravili seriju 21:4 i stigli do plus pet (70:65) u 38. minutu. Povratka za „crvene” više nije bilo. Nadu je, doduše, vratio Suad Šehović trojkom (72:70), 16 sekundi prije kraja, ali je Nihad Đedović nakon faula bio oba puta precizan sa linije penala. U posljednjem napadu Crne Gore, Teletović je preuzeo Tajrisa Rajsa, pleju naše selekcije je ispala lopta, a Đedović polaganjem sa zvukom sirene postavio konačnan rezultat.

Drugi neuspjehom u Sloveniji, „crveni” su doveli u veliko pitanje plasman u drugi krug, što je bio primarni cilj. Izabranici Luke Pavićevića će, nakon slobodnog dana, u nedjelju i ponedjeljak igrati protiv Litvanije i Srbije i potrebne su obje pobjede da bi nastavili takmičenje.

Koliko je to realno, ostaje dilema, ali nada umire posljednja... Ta dva meča, baš kao i jučerašnji protiv BiH, Crna Gora će igrati bez Vladimira Dašića, koji je izbačen iz ekipe, zvanično zbog „narušavanja discipline u reprezentaciji”.

Bojan Dubljević je konačno odigrao na očekivanom nivou, dao je 16 poena, uhvatio je šest lopti i imao jednu blokadu. Rajs je nastavio košgeterski niz (13), ali su njih dvojica bili premalo da se izbjegne poraz.

Meč viner bio je nekadašnji kapiten Budućnosti Nemanja Gordić, koji je ubacio 17 poena (dvojke 6-4, trojke 3-3) uz šest skokova i četiri asistencije. Teletović je ostvario dabl-dabl učinak (18 koševa, 11 skokova), a Đedović (pet asistencija) i Marko Šutalo su dali po 13.

Čini se da se, nažalost, u Jesenicama ponavlja scenario iz litvanskog Alitusa. I tada je Crna Gora u prvom meču pobijedila Makedoniju, ali je izgubila preostale četiri utakmice u grupi. Jedna je bila baš protiv BiH, a igrači odluke su, zanimljivo, i tada bili Gordić, Teletović i Đedović...

Do sredine druge četvrtine nijedna selekcija nije uspjela da se ozbiljnije odvoji. Prvi put to je pošlo za rukom Crnoj Gori, nakon što je Milko Bjelica poentirao za 30:24. Bosna i Hercegovina je prijetila i uspjela je da do poluvremena zaostatak svede ne tri poena (37:34).

Već na startu drugog dijela, „crveni” su otišli na plus osam (45:37), a potom i na maksimalnih 12 razlike (53:41). Dvocifrenu prednost uspjela je naš selekcija da zadrži do kraja treće kvartala, što je nagovještavalo novo slavlje.

To je najavio i Vučević za 61:49, ali od tog trenutka do kraja meča „crveni” nisu uspjeli da urade bilo šta. Za devet minuta su prosuli sve ono što su mukotrpno gradili i sebe doveli u tešku situaciju, da se vade protiv najjačih timova u grupi.

Ipak, slijedi dan odmora, prilika da se glave smire i da pokušaju da se kockice slože. „Crveni” protiv Litvanije i Srbije nemaju šta da izgube, a mogu mnogo da dobiju...

U ostalim mečevima B grupe, u 17.45 sati sastaće se Letonija i Litvanija, dok je za 21 sat zakazan duel Srbije i Makedonije.

TOK MEČA

BiH je to iskoristila i serijom 21:4 povela 70:65, dva minuta prije kraja i povratka za našu selekciju više nije bilo. Poraz na kraju sa 76:70...

U 31. minutu Vučević je pogodio za 61:49, nakon čega su "crveni" stali.

Nepuna četiri minuta prije kraja, BiH vodi nakon poena Gordića (66:65).

Šutalo je vezao pet poena, BiH je stigla do minus jedan (63:62) više od pet minuta prije kraja.

Serija BiH 8:0 za minus četiri (61:57) u 33. minutu, Pavićević je zatražio minut odmora.

Dobra igra naše selekcije, koja pred posjednju dionicu ima 10 poena viška (59:49),

Dubljević je vezao pet poena, Aleksa Popović realizovao kontru za plus osam (45:37) u 24. minutu.

Početak drugog poluvremena kasni zbog kvara na semaforu koji mjeri vrijeme za napad.

Suad Šehović i Aleksa Popović su pogodili iza linije 6,75 metara za novo vođstvo "crvenih" - 24:22.

Serija BiH 7:0 na startu druge četvrtine za vođstvo 20:17.

Trojkom Seada Šehovića skoro sa centra, Crna Gora je prvu četvrtinu završila sa zalihod od četiri poena (17:13)

Nakon trojke Dubljevića i poena Vučevića, naša selekcija vodi 11:10.

Teletović je vezao dvije trojke, BiH vodi 6:4 na isteku 3. minuta.

Crna Gora i Bosna i Hercegovina otvoriće treći dan takmičenja grupe B u Jesenicama na Evropskom prvenstvu u Sloveniji.

Naša selekcija iz prethodna dva duela ima polovičan učinak, dok je četa Aleksandra Petrovića još bez pobjede.

Ove dvije selekcije sastale su se, takođe, u prvoj fazi prije dvije godine u Litvaniji. Bosna i Hercegovina je bila bolja 94:86 uz sjajnu igru Mirze Teletovića, koji je ubacio 23 poena (pet trojki).

Crna Gora i BiH su se na prošlom šampionatu sastale u drugom, a sada u trećem kolu.

Galerija

Bonus video: