Vučević: Vjerujte u nas

"Imamo mi igrača, ne brinite. Samo da start prođe dobro. Vjerujte u nas", poručio je Nikola Vučević uoči odlaska u Sloveniju
63 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2013. 11:02h

Košarkaška reprezentacija sa polovičnim učinkom nakon šest trening utakmica, i pripremama koje su imale i svoje loše i dobre strane (ostali bez Nikole Pekovića, neki igrači se kasnije priključili, ali se i taktički i kondiciono dobro radilo), sada moraju biti ostavljene po strani. Došlo je vrijeme za ono pravo. U možda i najizjednačenijoj grupi Evropskog prvenstva, primarni cilj je druga faza.

"Moramo da idemo korak po korak, od meča do meča, iako i te kako moramo biti i svjesni činjenice da imamo dva izrazita favorita u grupi, možda i za samu završnicu. Neću trošiti riječi o Litvaniji, koja uz nekoliko „starih vukova”, ima i nekoliko mlađih, gladnih, željnih velike scene i dokazivanja. Srbija i moj uvaženi kolega su napravili odličan potez. Napravljen je rez, zadržan kvalitet, ali i sačuvan pobjednički mentalitet uz nekoliko igrača, koji su uz ove dokazane, već u pripremnom periodu dokazali da su sa pravom dobili poziv. Ova ex-YU grupa je prava nepoznanica. Imamo Makedonce, pune klase, nepredvidljive Bosance i uvijek neugodne Letonce. Najvažnije je da startujemo dobro, igramo kako možemo i želimo i primarni cilj nije daleko", ističe selektor Luka Pavićević.

Spisak je skraćen na 12 igrača. Pitanje prvog pleja je riješeno. Košarkaš Makabija Tajris Rajs je prvi Pavićevićev pik, ispred Tejlora Ročestija. Pekovića nema, sa njim bismo imali možda i najbolju centarsku liniju na predstojećem turniru, ali koga nema bez njega se može.

"Nikolu razumijem, u godinama je kada je važno obezbijediti životnu egzistenciju, i od njega očekujem prave stvari poslije ovog Eurobasketa. Mada, mi i bez njega imamo sjajnu centarsku liniju. Ne brinem toliko o ofanzivi, bitna nam je dobra transformacija, brz povratak u odbranu, i još neke stvari koje ne bih otkrivao", kroz osmijeh je prokomentarisao prvi strateg nacionalnog tima.

Drugi skakač ovogodišnje NBA lige po prosjeku (11,7), a treći po broju uhvaćenih lopti (917) i čovjek koji je preoteo Šakilu O'Nilu rekord u Orlandu (29 puta najviši pod obručima u meču sa Majamijem), naš je najveći adut. Svi znaju ko je to - Nikola Vučević.

Mladi Baranin je u svojoj drugoj sezoni u najjačoj ligi na svijetu pokazao klasu, sada je vrijeme da eksplodira. Ali, i da pojasni činjenicu da je Baranin, iako je rođen u Švajcarskoj. Njegov otac Boro, koji je sa Bosnom bio prvak Evrope, sticajem okolnosti je Nikolu dobio u zemlji sira, satova i čokolade, ali se njegov sin sa punim pravom smatra i osjeća Baraninom, jer je u ovom gradu završio osnovnu školu, a tu mu je i kompletna porodica.

"Sve znate, a to sam krio", kroz osmijeh kaže Vučević.

"Šalim se, naravno. Ja sam Baranin i ponosan sam što nastupam za moju zemlju i crnogorsku reprezentaciju. Kasnije sam se priključio pripremama, ali sam se već uhodao u taktičke zamisli selektora i stručnog štaba. Fantastično smo pripremljeni, silno motivisani, žao mi je što uz sebe neću imati Nikolu, ali tu su i Dubljević, i Sekulić i Bjelica. Imamo mi igrača, ne brinite. Samo da start prođe dobro. Vjerujte u nas", poručio je skromni momak, pred kojim je, očigledno, blistava karijera.

Crnogorska ekspedicija sjutra u 15.50 časova sa podgoričkog aerodroma ide u Ljubljanu, a „crveni” će biti smješteni u Kranjskoj Gori.

A na startu, najprijatnije iznenađenje prethodnog Evropskog prvenstva. Možda je i bolje tako... Crna Gora, nadamo se, uspješan nastup u Sloveniji počinje protiv Makedonije 4. septembra.

Rivali u Jesenicama su redom: Letonija, Bosna i Hercegovina, Litvanija i Srbija. Tri prvoplasirane selekcije iz grupe izboriće plasman u drugu fazu, u kojoj će im se priključiti tri reprezentacije iz možda i najslabije, grupe A, u kojoj su Francuska, Izrael, oslabljeni timovi Njemačke i Velike Britanije, te Ukrajina i Belgija.

Pavićević: Žao mi je što ne mogu da vodim i Rajsa i Ročestija

Selektor Luka Pavićević odredio je 12 igrača koji će braniti boje košarkaške reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Između dvojice Amerikanaca sa crnogorskim pasošem, Pavićević se odlučio za plejmejkera Makabija Tajrisa Rajsa, koji je dobio prednost u odnosu na Tejlora Ročestija, organizatora igre u kvalifikacijama.

"Svi igrači su na pripreme došli maksimano motivisani, uključujući i dva Amerikanca sa crnogorskim pasošima. Prva razmišljanja su bila da Ročesti završi svoju misiju na Eurobasketu u Sloveniji, a da Rajs pristupi reprezentaciji, uklopi se u sistem rada i preuzme naredni ciklus. I Ročesti i Rajs su prije svega izuzetno kvalitetni ljudi, a igrački su na visokom nivou i dijele ih nijanse. Imaju različite kvalitete i u odnosu na to, te nakon analize protivnika u grupi, odlučio sam da je za reprezentaciju najbolje da u Sloveniju putuje Rajs.

"Tejlor nikako ne bi bio pogrešno rješenje, ali morali smo da se odlučimo samo za jednog i izbor je pao na Rajsa. Žao nam je što ne možemo da nastupimo sa oba igrača, jer su svojim odnosom i kvalitetom to zaslužili", rekao je Pavićević.

Osim Rajsa, nova imena u odnosu na prošlogodišnje kvalifikacije su centar Orlanda Nikola Vučević i bek Metalca iz Valjeva Bojan Bakić. Tada su crveni dres nosili Ročesti, Vladimir Mihailović i Vladimir Dragičević, kojeg je nakon povrede u drugom meču u sastavu zamijenio Ivan Jelenić. Od 12 igrača, za koje se sada odlučio Pavićević, na prethodnom Eurobasketu u Sloveniji nastupila su samo trojica - Vučević, Vladimir Dašić i Milko Bjelica.

Plejmejkeri: Tajris Rajs (Makabi Tev Aviv, Izrael), Nikola Ivanović (Budućnost). Bekovi: Suad Šehović (Budućnost), Bojan Bakić (Metalac, Srbija). Krila: Aleksa Popović, Marko Popović (Budućnost), Sead Šehović (Solnok, Mađarska). Krilni centri: Vladimir Dašić (Metalac, Srbija), Milko Bjelica (Laboral Kuća, Španija). Centri: Nikola Vučević (Orlando, SAD), Blagota Sekulić (Tenerife, Španija), Bojan Dubljević (Valensija, Španija).

Galerija

Bonus video: