Vučević u stroju, čeka se Peković

"Vjerujem da neće biti nikakvih problema da se naviknem na sistem rada na Zlatiboru i da nastavim pripreme za EP, koje svi očekujemo s velikim nestrpljenjem", kaže Vučević
56 pregleda 13 komentar(a)
Nikola Vučević, Foto: FIBAEUROPE.COM
Nikola Vučević, Foto: FIBAEUROPE.COM
Ažurirano: 01.08.2013. 15:58h

Tačno 35 dana prije početka Eurobasketa, aktuelni šampion Starog kontinenta je počeo pripreme za nastup u Sloveniji. Možda bi selektor Španije Huan Orenga i ranije zakazao okupljanje, ali je bio primoran na takav potez, jer ima četiri igrača iz NBA - Hosea Kalderona, Rikija Rubija, Marka Gasola i Viktora Klavera.

Košarkaši iz najjače lige na svijetu ne smiju da provedu na pripremama nacionalnih timova više od 35 dana, zbog čega su se juče širom Evrope saigračima priključivale najveće zvijezde - Litvaniji Jonas Valančunas, selekciji BiH Mirza Teletović, Češkoj Jan Veseli...

To pravilo je „zakačilo” i Crnu Goru, pa je Nikola Vučević juče stigao na Zlatibor i ponovo se sastao sa saigračima iz reprezentacije, koje je vidio na okupljanju 7. jula u Podgorici.

Centar Orlanda danas bi trebalo da se uključi u trenažni proces, a očekuje se da se i Nikola Peković javi selektoru Luki Pavićeviću početkom naredne sedmice. Pekmen je na produženom odsustvu jer kao ograničeno slobodni agent još nije potpisao novi ugovor, ni sa Minesotom, ni sa nekim drugim timom...

"Drago mi je što ću se priključiti ostatku tima. Momci rade od početka jula i na Zlatiboru odrađuju naporne pripreme, a zadovoljstvo mi je što ću im se priključiti i raditi sa ostatkom tima. Radio sam individualno u Baru, tako da na pripreme dolazim maksimalno spreman. Vjerujem da neće biti nikakvih problema da se naviknem na sistem rada na Zlatiboru i da nastavim pripreme za Evropsko prvenstvo, koje svi očekujemo s velikim nestrpljenjem", ističe Vučević.

Šampionata Starog kontinenta počinje 4. jula, a nekadašnji član Univerziteta Južna Kalifornija, Budućnost Volija i Fildelfije, vjeruje da ima dosta vremena da stvari legnu na svoje mjesto.

"Većina reprezentacija pripreme je počela krajem jula ili kreće ovih dana, tako da mislim da imamo dovoljno vremena da posložimo sve stvari na svoje mjesto. Imamo vremena za treninge, kao i dovoljan broj kontrolnih mečeva i siguran sam da ćemo spremno dočekati početak prvenstva. Smatram da Pekoviću i meni neće biti problem da se uklopimo u zahtjeve selektora Pavićevića i stručnog štaba, odlično se poznajemo, atmosfera u timu je sjajna i vjerujem da će sve to dati rezultat kakav svi priželjkujemo".

Drugi skakač NBA lige u prošloj sezoni zbog povrede nije mogao da pomogne reprezentaciji u prošlogodišnjim kvalifikacijama, u kojima je ostvaren fantastičan rezultat i osvojeno 1. mjesto u najtežoj kvalifikacionoj grupi.

"Reprezentacija je prošlog ljeta ostvarila sjajan rezultat, a selektor Pavićević i stručni štab odlično su posložili stvari i vratili pobjedničku atmosferu u tim. Evropsko prvenstvo će, međutim, biti potpuno drugačija priča, jer se igra veliki broj mečeva u veoma kratkom periodu. Mnogo igrača, a u prvom redu onih koji igraju u Evropi, nije naviklo na tako naporan ritam, ali najvažnije je da razmišljamo samo o našoj igri. Važno je da ne bude nikakve euforije, da pružimo maksimum u svakom meču, a znamo što nam je prvi cilj. Razmišljamo samo o plasmanu u drugu fazu, a nakon toga možemo da pravimo planove za nastavak prvenstva", istakao je Vučević.

Nema lakih rivala u Sloveniji

Očekivanja javnosti i navijača u Crnoj Gori su velika, ali Vučević ističe da ne smije da bude euforije.

"Ima otkaza u velikom broju reprezentacija, ali je dovoljno igrača koji mogu da nadomjeste probleme sa kojima se suočavaju neki učesnici Eurobasketa. Možda se i više priča o otkazima nego što ih stvarno ima. Sigurno je da će veliki broj reprezentacija u Sloveniju doputovati sa velikim ambicijama, nema više loših protivnika, jer svaki tim u svojim redovima ima nekoliko sjajnih igrača. U našoj grupi reprezentacije su prilično ujednačene i odlučivaće nijanse", jasan je 22-godišnji Baranin.

„Crveni“ će novu provjeru u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo u Sloveniji imati 9. avgusta, kada će u Beogradu odigrati kontrolni meč protiv Ukrajine.

Nakon duela protiv tima čuvenog NBA trenera Majka Fratela, reprezentacija se vraća u Podgoricu, a 15. i 16. avgusta će odigrati dva kontrolna meča protiv Hrvatske u Dubrovniku.

Bonus video: