Radović: Ponosam sam na ove momke

"Morala je koncentracija da se drži na maksimalnom nivou, nije smio da se napravi nijedan kiks, jer iskustvo od prethodnih sezona je pokazalo šta to znači", istakao selektor "crvenih"
86 pregleda 7 komentar(a)
Juniori, Foto: KSCG
Juniori, Foto: KSCG
Ažurirano: 29.07.2013. 15:03h

Umorni od napornog puta i od slavlja, juniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore doputovala je jutros iz Strumice, gdje je osvojila prvo mjesto na Evropskom prvenstvu B divizije, pa će naredne godine igrati u evropskoj eliti.

Niko u taboru "crvenih“ nije krio zadovoljstvo zbog velikog uspjeha, pošto se prethodnih šest pokušaja završavalo neuspješno.

Sada ostaje nada da izabranici Dragana Radovića neće plesati samo jedno ljeto u A diviziji, već da će i tu imati šta da pokažu.

"Presrećni smo ostvarenim uspjehom. Ovi momci su od početka priprema pokazali veliku želju i motiv za postavljeni cilj. Na samom šampionatu smo imali najviše motiva, iz utakmice u utakmicu pokazali karakter, uz jednu sjajnu timsku hemiju. Na kraju se to isplatilo osvajanjem prvog mjesta, što je, u ovom trenutku, veliki uspjeh za crnogorsku košarku“, istakao je selektor Radović po dolasku u Podgoricu.

Poslije osvajanja prvog mjesta izgleda da je bilo lako, ali samo igrači i stručni štab zanju kroz šta su morali da prođu do plasman u A diviziju.

"Bilo je teško izdržati fizički napor od osam utakmica u deset dana. Morala je koncentracija da se drži na maksimalnom nivou, nije smio da se napravi nijedan kiks, jer iskustvo od prethodnih sezona je pokazalo šta to znači. U polufinalu, koji je odlučio o finalisti i ulasku u A diviziju, protiv domaćina smo, objektivno gledano, bili bolji, kvalitetniji protivnik. Međutim, puna sala, publika, pa i malo suđenje, ali smo izdržali sav taj protisak i poslije tog meča, malo smo se fizički i emotivno ispratili. Nadao sam se da ćemo i u finalu napraviti taj još jedna korak, što smo i uradili, i osvojiti prvo mjesto, što daje dodatni značaj plasmanu u A diviziju“.

Iako su ispred sebe stavili jasan cilj da od naredne sezone budu dio elite, „crveni“ se nisu razmetali izjavama pred početak i tokom šampionata u Makedoniji.

"Vjerovali smo u ovaj uspjeh, a i na prvoj konferenciji za štampu, na početku priprema, rekli smo da je cilj plasman u A diviziju. Do nje je bilo izuzetno teško doći, jer su tu bile 22 ekipe, a od njih je jedno sedam, osam imali isti cilj, ulazak u elitu. Vjerovali smo u to, tako smo trenirali i velika posvećenost igrača nas je dovela do uspjeha. Meni je bila čast da sam bio ispred ovih sjajnih momaka, ponosam sam na njih i zbog cijelog toga priprema, kao i šampionata. Veliku zahvalnost dugujem i stručnom štabu, koji je odradio veliki posao, Slavku Šaperiću, koji je bio vođa delegacije, i Vladu Šćepanoviću, koji je bio sa nama od prvog dana i pružio nam podršku. Davao je savjete momcima tokom i poslije meča i sigurno da smo kao tim izgledali dobro i na kraju se to isplatilo“, zaključio je Radović.

Luka Đurović je imao čast da kao kapiten predvodi ovu generaciju, koja će ostati zapisana u istoriji crnogorske košarke.

"Bilo je zaista teško doći do ovog rezultata, jer smo u drugoj fazi imali izvanredne Šveđane, od kojih smo doživjeli jedini poraz, i Izraelce, koje smo dobili i plasirali se u polufinale. U meču koji je odlučivao o ulasku u A diviziju protiv domaćina, odradili smo posao na zaista fantastičan način, iako smo protiv sebe imali punu salu. Time smo ostvarili cilj zbog tog smo i došli na šamponat“, istakao je talentovani bek Sutjeske.

Hvala onima koji nisu vjerovali u nas

Prije dvije godine je većina ovih momaka igrala u kadetskoj selekciji, koja je ispala iz A divizije.

Tada su bili predmet kritika, nipodaštavanja... Sada su dobili priliku da kritičarima začepe usta.

"Poslije šest godina prokletstva, ostvarili smo fantastičan uspjeh. U polufinalu smo u prepunoj dvorani savladali Makedoniju, što nam je bio prvi cilj, ali kasnije nismo posustali, u finalu smo dobili Poljsku pola koša i ostvarili smo izvanrendan rezultat. Zahvalio bih se stručnom štabu, naravno i saigračima, kao i Vladu Šćepanoviću i Savu Đikanoviću, koji su od početka bili uz nas i koji su nam davali savjete bez kojih ovo ne bi uradili. Drago mi je što je ova generacija uspjela da dođe do ovog rezultata, jer smo prije dvije godine ispali iz A divizije, neki su rekli da smo propala generacija i da niko od nas neće biti igrač. Mislim da smo ih ovom titulom demantovali i ima nade za nas da smo dobra generacija. Tim ljudima što nisu vjerovali u nas, želio bih da se zahvalim, jer su nam biti motiv više“, bio je pomalo ljut Đurović.

Bonus video: