Panatinaikos prvi u Evropi doveo kineskog košarkaša

Šang je u prvoj izjavi kao igrač Panatinaikosa kazao da mu bio san da zaigra u Evropi i obećao da će dati sve od sebe na terenu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2013. 16:37h

Košarkaški klub Panatinaikos potpisao je danas ugovor s kineskim košarkašem Pingom Šangom i tako postao prvi klub u Evropi koja je angažovala igrača iz te zemlje.

"Panatinaikos objavljuje da je postigao dogovor sa Pingom Šangom i da time postaje prva ekipa u Evropi koja ostvaruje saradnju s nekim kineskim sportistom", navodi se na saopštenju objavljenom na sajtu šampiona Grčke.

Šang je u prvoj izjavi kao igrač Panatinaikosa kazao da mu bio san da zaigra u Evropi i obećao da će dati sve od sebe na terenu.

"Uzbuđen sam i radujem se dolasku u Grčku. Moj san je bio da zaigram u Evropi, a sada vidim kako se ostvaruje. Kada sam prvi put čuo da postoje izgledi da zaigram za neki evropski tim, a posebno za veliki Panatinaikos, nisam vjerovao da to može da mi se desi. Dakle, to je veliki trnutak za mene i mogu da kažem da ću dati sve od sebe za tim i raditi samo ono što mi kaže trener", rekao je Šang.

On je dodao da je svjestan u koji tim dolazi i da je ponosan što će biti ambasador Kine u Evropi.

"Naravno da znam kolika je Panatinaikos veličina, gledao sam mnogo mečeva u Evroligi i dopalo mi se kako se taj tim bori. Izdvajam kapitena (Dimitrisa) Dijamantidisa i nekoliko drugih igrača, ali ne tražite da kažem imena, to mi je teško. Ponosan sam što sam član Panatinaikosa i osjećam se kao ambasador Kine u Evropi, kao prvi sportista koji će se tu takmičiti", rekao je Šang.

Predsjednik Panatinaikosa Dimitris Janakopulos naveo je da mu je drago što njegova ekipa prva "otvara" tržište Kine.

"Planiramo da otvorimo ogromno tržište Kine i drago nam je što je Panatinaikos pionir u Evropi po tome. Panatinaikos, kao najuspješniji evropski tim u poslednje dve decenije, ima cilj da dominira i u drugim oblastima. Naš cilj je da ime Panatinaikosa postane poznato širom svijeta, a za to smo napravili veliki korak otvaranjem za ogromno tržište Kine", rekao je Janakopulos.

Ping Ssang je rođen u Herbinu (Kina) 23. decembra 1984. godine i visok je 2,09 metara.

Njegov otac Gutsen Ssang je visok 1.98 metara, a majka Ma Min 1,86 metara. Oboje su profesionalno igrali košarku u Kini.

Ping Ssang je bio u programu gimnazije Avondejl u Novom Zelandu i čim je završio tu školu nastavio je studije u SAD, na Centralnom koledžu Ilinoisa.

Dvije godine kasnije se preselio na Univerzitet Nebraske i završio školovanje uz diplomu u ekonomije na Koledžu Emporia Stejt.

Zbog njegove fizičke snage, na univerzitetu su mu dali nadimak "Zvijer".

Bonus video: