Pavićević: Problemi sa povredama

"Mislim da je izuzetno važno da pored optimizma i ambicija, koje svi gajimo, moramo da pokažemo strpljenje koje je u sportu i takmičenju neophodno", istakao selektor Crne Gore
102 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2013. 08:28h

Prva nedjelja rada je iza košarkaša Crne Gore u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo, koje 4. septembra počinje u Sloveniji.

Igrači su nakon 10 treninga dobili u subotu slobodan dan, a juče su “crveni” otputovali na Zlatibor, gdje će odraditi najvažniju fazu rada.

Selektor Luka Pavićević zadovoljan je onim što je urađeno prethodnih dana.

Obavljeni su zdravstveni pregledi, testiranja, a postavljeni su neki djelovi igre, odnosno ponavljali su se segmente igre iz prošle godine.

Uz to, svi igrači sem Nikole Pekovića i Nikole Vučevića su se stavili na raspolaganje.

“U principu svi igrači su se pojavili maksimalno motivisani. Imamo grupu momaka koji su jedva dočekali da se okupimo i uz druženje i naporan rad probaju da zajednički podignu timski nivo igre i duha i da na taj način pokušaju da naprave snažan “udar” na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Peković i Vučević nisu sa nama zbog toga što igraju u NBA ligi, koja ima posebne odnose sa FIBA, odnosno poseban stav oko upotrebe tih igrača u nacionalnim timovima”, istakao je Pavićević.

Glavobolje stručnom štabu zadaju povrede kapitena Blagote Sekulića, Milka Bjelice i mladog centra Marka Todorovića, koji je nedavno operisao šaku.

“Pored nedostatka Pekovića i Vučevića, imamo probleme na toj poziciji, gdje smo po brojnosti i kvalitetu najjači. Sekulić je u procesu liječenja povrede Ahilove tetive i tek će početi sa laganim treninzima od Zlaibora, dok je Bjelica u fazi oporavka od povrede koljena i počeće sa laganim treninzima 1. avgusta. Ako se uzme u obzir da je Todorović imao operaciju i da će raditi po posebnom programu, mi ćemo ovaj period iskoristiti da podignemo fizički ekipu i da postavimo neke principe u odbrani i napadu. Nakon toga probaćemo da ove igrače koji nisu sa nama na najbezbolniji način uključimo i da ih uklopimo na pravi način”.

Javnost i navijači puno očekuju od reprezentacije u Sloveniji nakon sjanih igara u prošlogodišnjim kvalifikacijama, a najveći optimisti očekuju da se “crveni” uključe u borbu za medalju.

“Ne bih da sputavam naše navijače i prijatelje u njihovim očekivanja, makar ona bila i iznad realnih mogućnosti. Nije nimalo lako izdržati raskorak između želja i mogućnosti. Ako naši navijači pod utiskom igara koje smo pružili prošlog ljeta, očekuju da izađemo jako i da boje Crne Gore branimo tako da prođemo prvi krug i da onda u drugoj fazi tražimo prolaz dalje, ja se ne bih na to koncentrisao. Evropsko prvenstvo je izuzetno jako, naša grupa je izuzetno jaka, a praktično nećemo znati u kom smo odmjeru snaga u odnosu na BiH, Makedoniju i Letoniju, a naravno i Litvaniju i Srbiju, sve dotle dok mi ne uspijemo da povratimo igrače koji su povrijeđeni, dok u trenažni proces ne vratimo dva NBA igrača i dok ne vidimo u kakvom su stanju protivnici”.

Trener francuskog Roana smatra da bi i prolaz u drugu fazu takmičenja bio veliki uspjeh.

“Mislim da je izuzetno važno da pored optimizma i ambicija, koje svi gajimo, moramo da pokažemo strpljenje koje je u sportu i takmičenju neophodno. Moramo da postignemo određen nivo igre i zato svi moraju da imaju strpljenje, ne smijemo da žurimo sa očekivanjima, već da korak po korak podižemo nivo igre i da dođemo do igre shodno kvalitetu koji imamo. Ja bih i dalje kao prvi cilj postavio plasman u drugu fazu, što bi samo po sebni bio dobar rezultat. Ako to uradimo, onda ćemo lako postavljati nove ciljeve. Ovaj prvi cilj će biti jako teško ostvariti i može biti ostvariv samo uz maksimalnu angažovanost svih”, zaključio je Pavićević.

Posjeta generalnom sponzoru

Na proputovanju ka Zlatiboru, stručni štab i reprezentativci Crne Gore, svratili su do Gornje Bukovice (opština Šavnik), gdje se nalazi Diva, fabrika za flaširanje vode otvorena 22. jula 2009. godine, a koja je generalni sponzor KS Crne Gore.

Ljubo Perišić, vlasnik kompanije Diva, upoznao je ekspediciju “crvenih” sa procesom prizvodnje vode.

Fabrika Diva u svijet šalje vodu sa izvora Gusarevci, koji se nalazi na 1.400 metara nadmorske visine, u okviru Nacionalnog parka “Durmitor“.

Šehović: Pritisak smo sami stvorili

Suad Šehović je proteklog ljeta bio jedna od ključnih igrača Crne Gore na putu ka plasmanu na Evropsko prvenstvo u Sloveniji.

“Napravljena je podloga u ovih sedam dana, sada nastavljamo rad na Zlatiboru i što bi rekli, pravimo temelje za Evropsko prvenstvo. Krenuli smo ranije od svih, dobro radimo i vjerujem da će to biti jedan od preduslova za dobar rezultat u Sloveniji. Naša grupa je najkomplikovanija, jer svako svakog može da dobije. Ne treba praviti kikseve, moramo se maksimalno boriti, a tada rezultat neće izostati”, objašnjava novi bek crnogorskog šampiona.

Za pritisak koji stvara javnost, kaže da su igrači sami “krivi”.

“Postoji pritisak, a to smo sami stvorili sa skorom pobjeda i poraza 10-0 od prošle godine, što niko nije očekivao. Svi su očekivali jedva prolaz, a mi smo to uradili bez poraza. Postoji pritisak, ali ćemo ga pretvoriti u pozitivan i do početka EP ćemo uraditi sve da budemo maksimalno spremni”, poručio je Šehović.

Ivanović: Sada nas čeka najvažnija faza priprema

Nikola Ivanović, plej Budućnost Volija, istakao je da mu je prva nedelja rada u “Morači” prijala, kao i ostalim igračima.

“Krenuli smo dosta jako sa treninzima, a to nam je pomoglo da se upoznamo sa načinom rada i sa novim trenerima u sistemu. Moramo biti zadovoljni prvom nedjeljom. Sada nas čekaju naporne pripreme na Zlatiboru, to je najvažnija faza za nas i mislim da ćemo maksimalno odraditi sve ono što od nas bude tražio stručni štab. Što se tiče pritiska, selektor je rekao da se ne obaziremo na te priče, već da sve to ostavimo po strani, što nije lako. Međutim, najvažnije je da se dobro pripremimo, da nas povrede mimoiđu i da svi radimo kao jedan, a to će, siguran sam, dati rezultat”, jasan je Ivanović.

Bonus video: