Pavićević: Sanjamo Svjetsko prvenstvo

“Pokušaćemo da se plasiramo i na Svjetsko prvenstvo, ali to za sada spada u domen snova i nadanja", rekao je selektor košarkaške reprezentacije Luka Pavićević na koferenciji za medije
9 komentar(a)
Blagota Sekulić i Luka Pavićević, Foto: Zoran Đurić
Blagota Sekulić i Luka Pavićević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.07.2013. 14:38h

Plasman u drugu fazu takmičenja osnovni je cilj crnogorske košarkaške reprezentacije na Evropskom prvenstvu (EP) u Sloveniji, kazao je selektor Luka Pavićević.

On je rekao da će učinak u utakmicama protiv Bosne i Hercegovine (BIH), Makedonije i Letonije odlučivati o daljem plasmanu.

“Cilj nam je da u prvoj rundi napravimo najbolji mogući rezultat, kako bi u drugoj fazi napali jednako dobre protivnike. Pokušaćemo da se plasiramo i na Svjetsko prvenstvo, ali to za sada spada u domen snova i nadanja. Utakmice sa BIH, Makedonijom i Letonijom biće ključne kada je u pitanju plasman u drugi krug”, rekao je Pavićević na konferenciji za novinare.

Crna Gora će na EP, koje će od četvrtog do 22. septembra biti održano u Sloveniji, igrati u grupi B u Jesenicama sa reprezentacijama Srbije, Litvanije,BiH, Makedonije i Letonije.

Pavićević je kazao da se reprezentacija nalazi u potpuno drugoj poziciji u odnosu na prošlogodišnje kvalifikacije.

“Nakon neuspješnog nastupa na EP u Litvaniji sumnjalo se u naš kvalitet. Odličnim rezultatima u kvalifikacijama uspjeli smo da dobijemo neophodno samopouzdanje”, rekao je Pavićević.

On je kazao da će se pripreme iskoristiti na pravi način, kako bi se podigao nivo igre pred EP.

“Krećemo u osmonedjeljnu akciju, kako bi smo dostigli nivo igre potreban za učešće na EP. Pripremama moramo pristupiti sa velikom željom, a ukoliko ponovimo disciplinu od prošle godine, uspjeh neće izostati”, rekao je Pavićević.

On je kazao da treba pričati o igračima koji su se odmah odazvali pozivu, a ne o onima koji su, kako je rekao, u specijalnoj situaciji.

“Pažnja treba da bude usmjerena na momke koji su se pojavili na ljekarskim pregledima. Više puta sam objasnio stvari vezane za igrače u specijalnoj situaciji. Vladimir Mihailović je povrijeđen i na njega nećemo moći da računamo, dok Nikola Peković nije još završio obaveze u Americi”, rekao je Pavićević.

On je, komentarišući izjavu Vlada Divca da je Crna Gora jedan od favorita za osvajanje medalje na SP, kazao da će rad u pripremnom periodu odrediti konačan uspjeh.

“Divac je naš prijatelj, čovjek koji voli Crnu Goru i ima simpatije prema našoj reprezentaciji. On optimizam iskazuje tako što nas smatra dobrim timom. Svaki navijač ima pravo da određuje visinu dometa, a naše je da radimo kako bi smo odgovorili izazovima”, rekao je Pavićević.

Kapiten crnogorske reprezentacije Blagota Sekulić kazao je da je zadovoljan atmosferom u ekipi, kao i da su igrači spremni za predstojeće izazove.

“Očekuje nas dva mjeseca paklenih priprema, kako bi ponovili igru i rezultat od prošle godine. Bićemo jači za nekoliko igrača, ali će nam biti teže, jer će nas, nakon odlične igre i rezultata od prošle godine, protivnici više uvažavati”, rekao je Sekulić.

Crnogorska reprezentacija će uvodni dio priprema odraditi u Podgorici, a odlazak na Zlatibor planiran je za 14. jul.

Izabranike Luke Pavićevića potom očekuju prijateljske utakmice u Budimpešti protiv Mađarske 26. i 27. jula.

Nakon toga reprezentativci se vraćaju u Bar, gdje će trenirati do odlazaka na turnire u Dubrovniku 14. i 15, i u Kopru 23. i 24. avgusta.

Finalna faza priprema biće odrađena u Baru, odakle je planiran polazak za Kranjsku Goru.