Teško za "vječite", Partizan sa Barselonom i CSKA, Zvezda sa Panatinaikosom

Titulu brani Olimpijakos, koji će za rivale u grupi C imati Montepaski, Unikahu, Galatasaraj, Zelenu Goru i Bajern.
8 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2013. 11:26h

Srpski šampion Partizan nije imao sreće na današnjem žrijebu u Barseloni za Evroligu – u 14. uzastopnom učešću u evropskoj eliti, izabranici bivšeg crnogorskog selektora Duška Vujovića su žrijebani u najtežu grupu A sa Barselonom, CSKA, Fenerbahčeom, Budiveljnikom i Nanterom.

"Grupa je jaka, ali mi smo navikli na takav žrijeb godinama u nazad. Međutim, grupa nije nešto što me zabrinjava u ovom trenutku, već situacija u kojoj se klub nalazi, jer je račun blokiran zbog neizmirenih poreskih dugovanja. Termin je delikatan, trebalo je da isplatimo igrače za prethodnu sezonu i razmišljamo o stvaranju tima. Otišao je Vladimir Lučić, Davis Bertans je povrijeđen, svi ostali su slobodni i mogu da idu. Čak su i drugi klubovi pokušali da ih dovedu. Sa druge strane dovođenje novih košarkaša nije moguć dok traje blokada", rekao je Duško Vujošević.

Drugi srpski predstavnik, Crvena zvezda (prvi put u Evroligi od sezone 1999/2000), koju sa klupe vodi bivši trener Budućnosti Dejan Radonjić, takođe bivši selektor Crne Gore, igraće u grupi D sa Panatinaikosom, Makabijem, Laboralom, Lokomitovom i ekipom iz kvalifikacija.

"Izvukli smo jake protivnike i mislim da nam žrijeb nije bio naklonjen. Detaljniju analizu naših rivala moći ćemo da uradimo kasnije, jer su ekipe još uvijek u fazi formiranja. Iz šestog šešira priželjkivao sam lakšeg protivnika, ali ćemo po svemu sudeći dobiti najtežeg, jer ta ekipa veoma ambiciozno napada mjesto u Evroligi kroz kvalifikacije. Naša obaveza je da vrijedno radimo, što bolje se pripremimo za sve izazove koji nam slijede i da se sa velikom borbenošću suprotstavimo svim ekipama protiv kojih budemo igrali", rekao je Dejan Radonjić za klupski sajt.

Pobjednik kvalifikacionog turnira, od 1. do 4. oktobra, izboriće posljednje mjesto u grupnoj fazi takmičenja u Evroligi. Na turniru će igrati Vareze - Oldenburg, Lijetuvos Ritas - Riga, Nimburk - Banvit i Himki - Ostende.

Titulu brani Olimpijakos, koji će za rivale u grupi C imati Montepaski, Unikahu, Galatasaraj, Zelenu Goru i Bajern.

U novom izdanju Evrolige takmičiće se 24 ekipe podijeljene u četiri grupe.

Plasman u drugi krug osiguraće po četiri tima iz svake grupe i oni će formirati dvije nove grupe.

Od ove sezone novina je da će se klubovi koji ne prođu u Top 16 fazu pridružiti učesnicima Evrokupa.

Beograd je, uz Atinu, jedini grad koji će ove sezone imati dva predstavnika u elitnom takmičenju, dok je na prvom mestu Istanbul sa tri tima.

Utakmice prvog kola Evrolige igraju se 16. oktobra.

Fajnl-for je od 15. do 18. maja iduće u Milanu, u dvorana "Forum", kapaciteta 12.500 gledalaca, gdje svoje utakmice igraju košarkaši Armanija.

Milano će se tako pridružiti prethodnim domaćinima završnog turnira Evrolige - Gentu, Minhenu, Saragosi, Parizu, Rimu, Londonu, Istanbulu, Barseloni, Berlinu, Madridu, Atini, Pragu, Moskvi, Tel Avivu, Barseloni i Bolonji.

Grupa A: Barselona, CSKA, Fenerbahče, Budiveljnik, Partizan, Nanter

Grupa B: Real Madrid, Efes, Žalgiris, Bamberg, Empolio, Strazbur

Grupa C: Olimpijakos, Montepaski, Unikaha, Galatasaraj, Zelena Gora, Bajern

Grupa D: Panatinaikos, Makabi, Laboral, Lokomotiva Kubanj, Crvena zvezda, kvalifikant

Bonus video: