Kadeti „bježe” od B divizije

Takmičarske ciljeve imaju samo kadeti, koji će učiniti sve da na Evropskom prvenstvu u Ukrajini (8 - 18. avgust) opstanu u A diviziji.
216 pregleda 1 komentar(a)
Đoko Pavićević, Foto: FIBAEUROPE.COM
Đoko Pavićević, Foto: FIBAEUROPE.COM
Ažurirano: 02.07.2013. 15:20h

U jednom danu, pripreme su počele čak tri košarkaške reprezentacije - kadetska i B u muškoj i pionirska u ženskoj konkurenciji.

Takmičarske ciljeve imaju samo kadeti, koji će učiniti sve da na Evropskom prvenstvu u Ukrajini (8 - 18. avgust) opstanu u A diviziji. Zadatak neće biti nimalo lak, ali se selektor Đorđije Pavićević nada da će njegovi puleni ostvariti jednu pobjedu u veoma teškoj grupi C, u kojoj su rivali Srbija, Francuska i Poljska.

Ako to ne uspiju, „crveni” bi morali šansu da traže u razigravanju za plasman od 13. do 16. mjesta, a samo 13. pozicija osigurava opstanak u elitnoj diviziji.

"Po kvalitetu možda nismo dorasli A diviziji, ali ćemo u periodu pred nama napraviti dobru atmosferu i pokušati da izvučemo maksimum. Pokušaćemo da napravimo iznenađenje, odnosno ostvarimo makar jednu pobjedu i izborimo drugu fazu, čime bismo izbjegli ispadanje", rekao je Pavićević, kojem će u radu pomagati bivši košarkaš Mornara i Lovćena Radovan-Rara Pešić.

Na spisku su 22 košarkaša: Ognjen Čarapić, Filip Bakić, Danijel Kalezić, Aleksa Dubak, Miloš Divac, Miloš Popović, Filip Nikčević i Viktor Vukčević (Budućnost), Nikola Vukčević, Igor Jevrić, Milić Starovlah i Vukašin Lambulić (Podgorica), Gavrilo Vujačić (Sutjeska), Miloš Jelovac (Pljevlja), Nikola Cupara (Rudar), Marko Grković (Pro basket), Gordan Glomazić (Anagastum), Eldin Kalić (Ibar), Todor Radonjić (Italija), Nikola Lučić i Balša Mirotić (Džoker) i Čelis Taflaj (Ulcinj).

B reprezentacija će, po tradiciji, učestvovati na turniru „Četiri nacije” u Kini, na kojem će od 17. do 22. jula rivali biti domaćin, Makedonija i Island. Selektor Igor Jovović i njegov saradnik Dušan Dubljević pokušaće da spreme ekipu za ovo kratko vrijeme i možda stvore nekog igrača za A reprezentaciju.

"Limitirani smo zbog kratkog vremena za pripreme, jer imamo samo 15 dana da kompletan napadački i odbrambeni sektor pripremimo koliko je to moguće. Imamo dobre protivnike, prije svega mislim na domaćina Kinu, čiji je selektor Panajotis Janakis", istakao je Jovović.

Na spisku su plejmejkeri Marko Mijović (Teodo), Goran Martinić (Targu Ureš), Nikola Pavlićević (Sutjeska), Nemanja Vranješ (Pagrati), Ivan Jelenić (Budućnost) i Milutin Đukanović (Zrinjski), bekovi Goran Gajović (Igokea), Marko Ćalić (Sutjeska), Aleksandar Milović (Arkadija), krila Radoslav Spasojević (Arkadija), Marko Perović (Sutjeska) i Aleksandar Radulović (Teodo), centri Radoje Vujošević (Sujeska), Miloš Lopičić (Zelena Gora) i Filip Barović (Šopron).

Vukićević: Ne brinite za budućnost ženske košarke

Mlađe ženske selekcije već godinama propuštaju takmičenja, zbog banalnog razloga - nema dovoljno igračica!

Situacija se, međutim, promijenila. Selektor Željko Vukićević juče je okupio pionirsku reprezentaciju, to jest 16 djevojčica rođenih 1999, 2000. i 2001. godine, koje će boraviti u Kolašinu do 15. jula.

Na spisku su Tamara Leković (Lovćen), Tijana Vidojević i Dragana Zubac (Kastel nuovo), Anica Gačević i Kristina Milović (Rudar), Anđela Bigović i Dragana Živković (Novi), Elma Muratbašić i Marija Rakočević (Jedinstvo), Jovana Zogović i Nađa Terzić (Basket kids Montenegro), Tamara Raičević, Ana Dubljević i Andrea Glomazić (Roling), Anja Tomašević i Ivana Jeknić (Tara basket).

Vukićević je istakao da je odlučeno da ove godine bude pozvano 30 najtalentovanijih djevojčica iz Crne Gore, koje će raditi u dvije grupe. Od 1. do 15. jula treniraće pionirke i mlađe pionirke, a od 15. do 30. kadetkinje i juniorke.

"Cilj je da okupimo što više djevojčica i da se upoznamo sa kvalitetom. Prvi put imamo „problem” da ima toliko talentovanih djevojčica i da nismo sve uspjeli da pozovemo. Nastojaćemo da u narednim akcijama okupimo i ostale. Ženska košarka u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko godina pobuđuje sve veću pažnju, posebno od uspjeha u Poljskoj. Za budućnost ženske košarke ne treba brinuti", rekao je Vukićević.

U stručnom štabu su i treneri Danilo Rakočević, Branko Vučetić i Goran Todić.

Bonus video: