Čudo iz Crne Gore

Crna Gora imala dvojicu igrača na draftu, Marka Todorovića i Bojana Dubljevića, a mlada zvijezda Barselone i Nikola Mirotić bili na kampu u Baru
617 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2013. 20:52h

Crnogorsko košarkaško čudo i dalje traje - ne tako davno, u jednoj sezoni tri igrača Budućnosti otišla su u NBA ligu, a sličan podvig desio se i u noći između četvrtka i petka, kada su dvojica momaka iz Crne Gore draftovana za najjaču košarkašku ligu na svijetu.

Portland je kao 45. pika izabrao krilnog centra Barselone Marka Todorovića, a Minesota je kao 59. draftovala krilnog centra Valensije Bojana Dubljevića.

"Ne pridajem tome veliki značaj, čak sinoć nisam ni pratio draft, zaspao sam prije toga", kazao je Marko Todorović, koji je bio na kampu "ljutog rivala" iz Reala Nikole Mirotića i svog nekadašnjeg kluba Džokera.

I Mirotić i Todorović ponikli su u Džokeru, školi košarke koju sa velikim uspjehom vodi proslavljeni crnogorski košarkaš i dugogodišnji jugoslovenski reprezentativac Jadran Vujačić.

Zbog toga su obojica iskoristila slobodno vrijeme da posjete kamp Džoker u Baru, koji ima dugu tradiciju, a drugu godinu nosi i ime asa Real Madrida.

Kamp se održava u hotelu „Sidro” i traje do 2. jula, a osim Mirotića i Todorovića Vujačićevi gosti su bili i španski menadžeri Igor Krespo i Riči Gonsales, iz jedne od trenutno najjačih menadžerskih agencija u Evropi.

O tome govori i podatak da su Krespo i Gonsales, osim Todorovića, imali i još tri igrača na ovogodišnjem draftu - Lukasa Rivu Nogeiru (16. pik), Aleksa Abrinesa (32) i Raulzinja Neta (47).

Naravno, učesnici kampa velikim aplauzom pozdravili su Mirotića i Todorovića, a kasnije sa ogromnom pažnjom slušali o njihovim duelima u finalu španske Endesa lige, o karijerama uopšte, o počecima, o očekivanjima za sljedeću sezonu...

Pravo da nešto pita Todorovića, zanimljivo, prvi je iskoristio upravo Mirotić.

"Koliko Barselona ima akcija?"

"Oko 80! Ali za jednu utakmicu koristimo desetak", odgovorio je njegov rival iz finala plej-ofa španskog šampionata.

Obojica su govorili o svom uobičajenom danu u velikom klubu, isticali da se samo velikim radom može doći do velikih rezultata

"Problem je samo što neki naši igrači taj skauting baš i ne koriste", uzvratio je Todorović.

"Da li ste skautirali Mirotića i šta ste o njemu pričali?", bilo je pitanje za Todorovića.

"Naravno. Obratili smo pažnju na njegov ulazak sa desne strane koji najčešće završava lijevom rukom, kao i ulazak iz lijevog ugla, kada pravi fintu u desnu stranu a ponovo završava lijevom rukom uz čeonu liniju. I da, dali smo mu slobodu da šutira iz daljine", rekao je Todorović, novopečeni seniorski reprezentativac Crne Gore, koji je nedavno operisao kažiprst desne ruke i pripremama reprezenetacije trebalo bi da se priključi kada se oporavi.

Na isto pitanje samo upućeno u drugom pravcu, Mirotić je odgovorio:

"Jesmo, i mi smo skautirali Todorovića. Znali smo da ima povrijeđen prst na šuterskoj ruci, znali da često ide u desnu stranu. Ali, Marko je odigrao sjajno četvrtu utakmicu, potpuno je zaustavio Rejesa koji je bio naš najbolji igrač u finalu. Da su mu dali malo veću šansu u prvim utakmicama, možda bi sad oni bili šampioni".

Obojica su govorili o svom uobičajenom danu u velikom klubu, isticali da se samo velikim radom može doći do velikih rezultata, ponavljali koliko za mladog igrača znači kada ima dobrog trenera uz sebe prilikom košarkaških početaka.

"Sve ono najvažnije što sam naučio u karijeri, naučio sam u Džokeru, poslije toga Španija je bila samo mala nadogradnja. Uvijek mi je puno značila priča i savjeti koje sam dobijao od Jadrana Vujačića".

A o Vujačiću je polaznicima kampa u superlativu govorio i gost iz Španije Igor Krespo:

"Imate jako puno sreće što je Jadran pored vas i što od njega možete puno da naučite, kao što su istu sreću imali Nikola i Marko. Sigurno je da njih dvojica ne bi stigli dokle jesu da njihov trener nije bio Jadran, trener koji je jako pošten, koji se puno trudi da njegova djeca napreduju. Uz to, on ima sjajnu ekipu koja se svakodnevno trudi da djeca koju uče budu sve bolja", kazao je Krespo.

Vujačić se zahvalio njegovim najpoznatijim pulenima i gostima na lijepim riječima, ali i dodao:

"Ništa ne bi vrijedilo da nisam imao takve momke, koji su bili spremni da rade koliko je potrebno pa i više od toga, koji su imali povjerenje u nas u klubu, i koji su imali jasan cilj pred sobom. Uvijek ponavljam da treba imati jasan cilj pred sobom i da svakoga dana treba prelaziti po jednu stepenicu ka tom cilju. Bitno se da se ne ide nazad, nego uvijek naprijed. Nikola i Marko su imali povjerenje u nas iz kluba Džoker, Zorana, Nemanju i one koji su radili ranije. Davali su svakoga dana sve od sebe, a to rade i nakon što su prešli u Real, odnosno Huventud i Barselonu. A imali su i sreću da njihovi menadžeri budu Igor i Riči, koji su uvijek radili ono što je najbolje za njih i koji su uvijek imali puno razumijevanja za njih dvojicu", zaključio je Jadran Vujačić.

Mirotić: I ovog ljeta moram puno da radim

Iako je proglašen za najboljeg igrača ligaškog dijela Endesa lige, najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja u Evropi, sjajni as Real Madrida smatra da u idućoj sezoni može da pruži još bolje igre ukoliko dobro iskoristi pauzu između dva šampionata.

"Moram dobro da se odmorim, ali istovremeno i da radim na nekim stvarima sa kojima nisam bio najzadovoljniji ove sezone. Prije svega tu mislim na šut, koji me je u prvom dijelu dosta dobro služio, ali sam imao problema pri kraju sezone. Možda sam malo i izgubio samopouzdanje. Uz to, radiću dribling jedan na jedan, leđni dribling...", ističe Mirotić.

Kada su u pitanju ciljevi "kraljevskog kluba" za sljedeću sezonu, jedan je prioritet:

"Cilj nam je da osvojimo Evroligu! Ove godine osvojili smo Super kup i domaću ligu, a ponavljanje tog rezultata nam je neki minimum koji bi nas zadovoljio naredne sezone. Ipak, vjerujem da možemo osvojiti Evroligu, jer smo ove godine izgubili u finalu, iako smo vodili 17 razlike nakon prve četvrtine. Valjda nas je i neko neiskustvo koštalo pobjede, nadam se da će bolje biti naredne sezone. Biće teško, a upravo Todorovićeva Barselona biće nam najveći rival u svim takmičenjima", zaključio je Mirotić.

Iste ciljeve, naravno, ima i Barselona.

"I mi želimo sve ovo što je nabrojao Nikola", kazao je Marko Todorović, a onda pričao i o svom viđenju prethodne i planovima za narednu godinu.

"Kad sam došao, nisam znao da li ću igrati za Barsu, Barsu B ili ću biti pozajmljen nekom klubu. Međutim, mislim da sam pokazao da mogu da računaju na mene, na kraju sam malo i igrao. Nisam prezadovoljan minutažom, ali menadžeri mi kažu da ja nikad nisam zadovoljan pa možda moj sud nije objektivan. Na kraju sam igrao i to me učinilo srećnim, a vjerujem da sam igrama zaslužio da ostanem u timu. To mi je rekao i trener, on računa na mene za sljedeću sezonu. Ali, sigurno će mi biti puno teže, jer više neću biti mladi igrač kojem se vide samo dobre stvari, već će mi se analizirati sve ono dobro ali i loše što napravim. Ali, spremiću se dobro, puno bolje nego prošle sezone kada sam imao problema sa šakom. Ne plašim se konkurencije, sigurno da će Barselona dovesti dobre igrače, ali i ja sam mnogo bolji nego što sam bio prošle godine", samouvjeren je Todorović.

Dubljević: O Minesoti ću razmišljati kad dođe vrijeme

"Zadovoljan sam što sam izabran od strane Minesote. Želja mi je da jednog dana zaigram u najjačoj ligi na svijetu, sa najboljim igračima. Međutim, ugovorom sam vezan za Valensiju, pa u ovom trenutku ne razmišljam o NBA ligi. Kada dođe vrijeme, onda ću misliti o Minesoti. Sada želim da se malo odmorim, pa da se maksimalno fokusiram na obaveze koje me očekuju u reprezentaciji Crne Gore za Evropsko prvenstvo u Sloveniji", istakao je Dubljević za “Vijesti”.

Inače, prvi pik na draftu je bio Entoni Benet (Univerzitet Nevada Las Vegas), a draftovan je od strane Klivlenda. On je tako postao prvi Kanađanin koji je izabran sa 1. pozicije.

Tokom NCAA karijere prosječno je bilježio 16,1 poen uz 8,1 skok. Drugi je bio Viktor Oladipo sa Univerziteta Indijana, a igraće za Orlando, dok je treći pik bio Oto Porter (Džordžtaun), a izabrao ga je Vašington.

Od igrača iz Evrope, najbolje kotiran bio je Ukrajinac Aleks Lenj, sa Univerziteta Merilend, koji je draftovan peti od strane Šarlota. Grk Janis Adetukombo, od košarkaša koji nisu nastupali u Americi, bio je najboljerangirani Evropljanin (15. pik), a završio je u redovima Milvokija.

Galerija

Bonus video: