Barcokas najbolji trener Evrolige

Barcokas je Olimpijakos preuzeo u julu prošle godine nakon odlaska Dušana Ivkovića i mimo svih očekivanja predvodio ekipu do druge uzastopne titule prvaka Evrope, u finalu protiv Reala
0 komentar(a)
Jorgos Barcokas, Foto: Beta AP
Jorgos Barcokas, Foto: Beta AP
Ažurirano: 28.06.2013. 13:13h

Trener Olimpijakosa Jorgos Barcokas dobitnik je nagrade "Aleksandar Gomeljski", koju Evroliga svake godine dodjeljuje najboljem treneru u elitnom košarkaškom takmičenju.

Barcokas je Olimpijakos preuzeo u julu prošle godine nakon odlaska Dušana Ivkovića i mimo svih očekivanja predvodio ekipu do druge uzastopne titule prvaka Evrope, pobjedom u finalu protiv Reala (100:88).

To je ekipi iz Pireja bila treća titula prvaka Evrope, a prethodno su trijumfovali 1997. i 2012. godine pod vođstvom Dušana Ivkovića.

Barcokasu će nagrada biti uručena 4. jula u Barseloni prilikom žrijeba grupa za novu sezonu Evrolige.

U konkurenciji za najboljeg trenera, Barcokas je trijumfovao ispred Pabla Lasa (Real Madrid), Etorea Mesine (CSKA) i “avija Paskvala (Barselona).

Prije Bacokasa, plejmejker Olimpijakosa Vasilis Spanulis proglašen je za najkorisnijeg igrača takmičenja (MVP), dok je Kostas Papanikolau najbolji mladi igrač.

Do sada su ovu nagradu osvajali su Pini Geršon (2005, Makabi), Etore Mesina (2006. i 2008, CSKA), Željko Obradović (2007. i 2011, Panatinaikos), Duško Vujošević (2009, Partizan) i Chavi Paskval (2010, Barselona) i Dušan Ivković (2012, Olimpijakos).

Nagrada Aleksandar Gomeljski se dodjeljuje od 2005. godine, kada je tvorac košarke u SSSR-u i osvajač prve tri titule u tadašnjem Kupu šampiona sa Rigom, preminuo.

Bonus video: